Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Με ενιαίο σχέδιο χυμάνε στο λαό

«Βάση» για την «ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης» οι σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές

Ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται πως αν ο λαός δε βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, το κεφάλαιο και τα κόμματά του θα σαρώσουν τα πάντα
Ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται πως αν ο λαός δε βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, το κεφάλαιο και τα κόμματά του θα σαρώσουν τα πάντα
Την απόφασή της να ξεριζώσει, «εδώ και τώρα», κάθε λαϊκό δικαίωμα διατρανώνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Από τις ΗΠΑ και μετά τον κύκλο συνεννοήσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι μέσα στη «συζήτηση» είναι οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο που, σύμφωνα και με τις δημόσιες δηλώσεις του, δεν αρκεί.

Ο βωμός της «ανταγωνιστικότητας» απαιτεί πολλά περισσότερα και το κυβερνητικό στέλεχος διαφήμισε το παραγόμενο έργο στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, στα σχέδια εκχώρησης ζωτικού χώρου στις μερίδες της πλουτοκρατίας, στις εκτεταμένες νέες ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα, στις συναντήσεις που είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με διάφορα στελέχη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με μια σειρά υπουργούς της ΕΕ, εξετάστηκε το ζήτημα της κατάρτισης ενός νέου, τριετούς προγράμματος σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, πρόγραμμα που τα περισσότερα μέρη - και κύρια η Γερμανία - θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των δανείων που προβλέπονται από τον περιβόητο «μηχανισμό στήριξης».

Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, «έχουμε ένα τριετές πλαίσιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που πάνω από όλα θα δώσει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις προς τους Ελληνες πολίτες ότι θέτουμε τέρμα στο είδος εκείνο δημοσιονομικής κατάστασης που γνώριζε η χώρα».

Επίθεση χωρίς τέλος

Αυτό που επιμελώς έκρυψε ο υπουργός είναι ότι η πολιτική λιτότητας για το λαό, ούτε ξεκινάει τώρα, ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, αφού είναι δεδομένη για τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Οπως άλλωστε ομολόγησε ο ίδιος, τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα είναι το ενέχυρο για τα δάνεια που αποταμιεύει η κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και γι' αυτό και έσπευσε να διαβεβαιώσει «τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τη διεθνή κοινότητα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Οι καπιταλιστικές αγορές βέβαια, δίνοντας το δικό τους στίγμα, αντέδρασαν με αλλεπάλληλες αυξήσεις στα επιτόκια, με τα οποία θα δάνειζαν τη χώρα, αν η κυβέρνηση προσέφευγε σε αυτές για δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, στη δευτερογενή αγορά, έφτασε μέχρι και στις 6,5 εκατοστιαίες μονάδες.

«Αυτό το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις τελειώσουν οι διαβουλεύσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κεφαλαιοκρατία και επιπλέον ότι «αποτελεί και τη βάση» για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης» που από κοινού έστησαν η ΕΕ με το ΔΝΤ.

Είναι απόλυτα φανερό ότι η συμφωνία τους περιλαμβάνει πολλά περισσότερα και ήδη έχει «εξειδικευτεί» και με αντιλαϊκά πακέτα. Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», δηλώνοντας και «εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να πάρουν τα απαιτούμενα μέτρα».

Σταθερά χαμένα τα λαϊκά στρώματα

Τόσο η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης σε όφελος της πλουτοκρατίας όσο και ο ρυθμός εκταμίευσης - που για την ώρα δε διευκρινίζονται - είναι συνάρτηση των αντιλαϊκών πακέτων τα οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη «συμφωνία» με την ΕΕ προβλέπονται δάνεια 30 δισ. ευρώ για το το 2010 και πρόσθετη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος της.

Πρόκειται για πολιτική που συνεχίζει την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με επιτόκια που θα ξεκινούν από 5%, δηλαδή πάνω από 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των άλλων «εταίρων» της λυκοσυμμαχίας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δάνεια ή εγγυήσεις μεσοπρόθεσμης διάρκειας (μέχρι 5 χρόνια).

Αγνωστο και αντικείμενο παζαριού στη λυκοσυμμαχία είναι το ύψος των δανείων που θα χορηγήσει η πλευρά του ΔΝΤ. Με χτεσινό ραπόρτο το αμερικανικό μονοπώλιο Citibank ισχυρίζεται ότι τα χρηματοδοτικά πακέτα θα έχουν εξαντληθεί μέσα σε 9 μήνες.

Ταυτόχρονα χοντραίνει το παιχνίδι και τα σενάρια γύρω από τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής αποκλείει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, φαίνεται πως εντάσσονται οι επίσημες υπουργικές δηλώσεις στις ΗΠΑ περί εκποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας ύψους πολλών δισ. ευρώ, οι οποίες «ερμηνεύτηκαν» ως προσπάθεια αντικατάστασης των κρατικών ομολόγων με ειδικές μετοχές, που θα δίνουν στους ομολογιούχους δικαίωμα εξαγοράς στα φιλέτα ακίνητης περιουσίας, που έτσι κι αλλιώς τους προσφέρονται από την κυβέρνηση.

Ο,τι ζητάει η πλουτοκρατία

Στον κύκλο επαφών του Γ. Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ ήταν επίσης ο επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ καθώς και οι υπουργοί Οικονομίας των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και Βραζιλίας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι:

  • Το «μισθολογικό κόστος αποτελεί μέρος της συζήτησης». Δηλαδή, εξετάζονται και δρομολογούνται μειώσεις σε μισθούς.
  • Το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων που θα ανακοινωθεί προσεχώς δεν είναι μόνο για τη μείωση του κρατικού χρέους, αλλά και για τη δημιουργία «ανταγωνιστικού περιβάλλοντος». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη δημόσια ακίνητη περιουσία, στον «τεράστιο αριθμό ακινήτων» αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, η εκχώρηση των οποίων θα τους επιτρέψει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και επίσης την «απελευθέρωση πόρων για τον ιδιωτικό τομέα».
  • Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που θα εφαρμόσει τα «δύσκολα», ότι δηλαδή θα πάρει πάνω της τις συναποφάσεις με ΕΕ - ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία δεν είναι «ντροπή για τη χώρα».
  • Η πολιτική που θα εφαρμοστεί αφορά ασφάλιση, συντάξεις, «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση.
  • Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
  • Δεν υπάρχει σκέψη για αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.
  • Οσοι στοιχηματίζουν σε «πτώχευση» της χώρας θα χάσουν τα χρήματά τους.
  • Ο μηχανισμός στήριξης θα είναι έτοιμος μέσα στο Μάη.

Χτες το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τη Βουλή για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ