ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περισσότερα βήματα ιμπεριαλιστικής συνεργασίας

ΤΟΚΙΟ.--

Τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Αφγανιστάν (με πρόσχημα τους Ταλιμπάν) και Σομαλία (με πρόσχημα την πειρατεία) αλλά και τρόπους εμβάθυνσης των καπιταλιστικών σχέσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Τόκιο συζήτησαν, χτες, μεταξύ άλλων, στην Ιαπωνία ηγετικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφώνησαν με τον Ιάπωνα ηγέτη σε τρόπους βελτίωσης της «βοήθειας» που θα μπορούσε να προσφέρει το Τόκιο στην αποστολή κατοχής του Αφγανιστάν (εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών κλπ.) και στην «καταπολέμηση» της πειρατείας έξω απ' τις σομαλικές ακτές. Ευρωενωσιακοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη συγκρότηση υψηλόβαθμης ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων εντός του τρέχοντος εξαμήνου και την πιθανότητα σύναψης μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και Ιαπωνία, με πρότυπο την αντίστοιχη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη Ευρωενωσιακοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος της ΕΕ μάλιστα πρότεινε ΕΕ και Ιαπωνία «να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να γίνουν όχι μόνο παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες αλλά και παγκόσμιοι πολιτικοί παράγοντες», ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία, η φτώχεια, η οικοδόμηση ειρήνης και η «προώθηση οικονομικής σταθερότητας».

Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΕ φρόντισε να ασκήσει έμμεσα πιέσεις για πρότερη άρση «εμποδίων» στο τραπέζι μίας τέτοιας διαπραγμάτευσης, προτείνοντας ως απαραίτητη την άρση φραγμών που περιορίζουν την πρόσβαση των Ευρωπαίων στην ιαπωνική αγορά.

Επιπλέον, οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι έδωσαν λεκτικές «εγγυήσεις» για τη «σταθερότητα» στη ζώνη του ευρώ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, να εκτιμά σαν «έγκαιρη την ανταπόκριση της ΕΕ στις ανάγκες της Ελλάδας».

Οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν ακολούθως στη Σαγκάη για ανάλογη συνάντηση κορυφής με Κινέζους αξιωματούχους με αφορμή τη διεθνή έκθεση «World Expo» στην πόλη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φιέστες και επιθέσεις

Από τους γιορτασμούς για την ανατροπή από τους «Μουτζαχεντίν» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το 1992
Από τους γιορτασμούς για την ανατροπή από τους «Μουτζαχεντίν» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το 1992
ΧΟΣΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΤΙΜΦΟΥ.--

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, παρουσία ισχυρών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, γιόρτασε χθες η εγκάθετη της κατοχής κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν το 1992, από τους «Μουτζαχεντίν». Ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ, άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για την «αναγκαιότητα» του σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης» της κυβέρνησης - και των κατοχικών δυνάμεων - με τους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν», προκειμένου να καταφέρει η χώρα να βγει από τον πόλεμο και να σταθεροποιηθεί.

Αυτό που παρέλειψε ο Αφγανός αντιπρόεδρος ήταν να αναφέρει πώς δημιουργήθηκαν οι «Μουτζαχεντίν», από ποιους εκπαιδεύτηκαν, καθοδηγήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και τι εξυπηρέτησαν, με την καθοριστική συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στόχο την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Ενας πόλεμος που ξεκίνησε από το 1979 και έληξε το 1992 με μοναδικό σκοπό την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν και των ενεργειακών δρόμων από τις ΗΠΑ, έναντι της Σοβιετικής Ενωσης.

Από τις εκδηλώσεις επέλεξαν να απουσιάσουν αρκετοί ηγέτες των «Μουτζαχεντίν», υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση εξυπηρετεί τους σκοπούς των δυτικών δυνάμεων, που την εξέλεξαν και όχι των Αφγανών, ζητώντας συμμετοχή των «αγωνιστών του ιερού πολέμου» στο κυβερνητικό σχήμα...

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άμαχοι να σκοτωθούν χθες σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Τάνι της επαρχίας Χοστ, ενέργεια που αποδόθηκε σε «μαχητές των Ταλιμπάν».

ΙΡΑΚ
Πρόταση Αλάουι για προσωρινή διακομματική κυβέρνηση

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για φρικτά βασανιστήρια σε μυστική ιρακινή φυλακή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να σχηματιστεί προσωρινή διακομματική κυβέρνηση υπό «διεθνή ομπρέλα» (κυρίως των ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου) πρότεινε, χτες, ο επικεφαλής του κόμματος «Ιρακίγια», Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος, μέχρι στιγμής, φέρεται να είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μάρτη, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Βαγδάτη, που ξεκίνησε με αίτημα του απερχόμενου πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος «Κράτος Δικαίου», Νούρι αλ Μάλικι. Ο Αλάουι υποστήριξε ότι η σύσταση μιας τέτοιας κυβέρνησης «θα καλύψει το πολιτικό κενό εξουσίας που καλλιεργεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας από ομάδες και δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ιρακινοί αναλυτές, εκτιμούσαν ότι η πρόταση Αλάουι απορρέει και από το γεγονός ότι η επανακαταμέτρηση καθώς και η ακύρωση ορισμένων υποψηφιοτήτων, απομακρύνει τον Αλάουι από την νίκη. Από την άλλη, επεσήμαιναν ότι η καταγγελία του για μη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης (η οποία εξετάζει την νομιμότητα των υποψηφιοτήτων) έχει δόση αλήθειας, αφού όντως λήφθηκε υπόψη μόνο η καταγγελία του Μάλικι ενώ απορρίφθηκαν οι προσφυγές όλων των άλλων κομμάτων.

Εκπρόσωπος, πάντως, του ΟΗΕ δήλωνε ότι «δεν χρειάζεται ανάμιξη στα εσωτερικά των Ιρακινών».

Φρικτά βασανιστήρια

Οι απάνθρωπες εικόνες του Αμπού Γράιμπ φαίνεται ότι δεν τελείωσαν ποτέ στο Ιράκ. Οπως αποκαλύπτουν, με σειρά στοιχείων και καταγγελιών, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάλογες σκηνές διαδραματίζονταν, μέχρι πριν από μία βδομάδα, στη μυστική φυλακή «αλ Μουθάνα», νοτίως της Βαγδάτης, όπου κρατούνταν περίπου 431 κρατούμενοι από τις ιρακινές αρχές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγγελίες, κρατούνταν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους αλλά και στις οικογένειές τους, ενώ βασανίζονταν συστηματικά.

Οι πλέον...προσφιλείς μέθοδοι ήταν: κρέμασμα ανάποδα, ξυλοδαρμός μέχρι αναισθησίας, σοδομισμός, βιασμός, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και ασφυξία. Στη συνέχεια, υποχρεώνονταν να υπογράφουν «ομολογίες», τις οποίες ποτέ δεν διάβασαν.

Οι καταγγελίες αυτές διαψεύστηκαν από το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως και μόνο το γεγονός ότι η φυλακή έκλεισε και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν άρον άρον σε άλλα κτίρια, αποδεικνύει το αντίθετο.

  • Επτά νεκροί και 21 τραυματίες ήταν ο πρώτος απολογισμός διπλής επίθεσης καμικάζι στη σιιτική συνοικία Ντούρα της Βαγδάτης, αργά το απόγευμα.
ΧΙΛΗ
Επικύρωση της καταδίκης για τη δολοφονία Ροδρίγκες

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε την καταδίκη έξι στρατιωτικών αλλά και πολιτών εκ των πρωταγωνιστών της χούντας Πινοτσέτ (1973 - 1990) για την «εξαφάνιση» του Ουμπέρτο Φουέντες Ροδρίγκες, ηγετικού στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής.

Ο Φουέντες απήχθη στα τέλη του 1975, σε ηλικία 59 ετών, και μεταφέρθηκε σε αεροπορική βάση όπου βασανίστηκε επί βδομάδες, ενώ κατόπιν μεταφέρθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους, που ήταν όλοι ναρκωμένοι, σε ένα ελικόπτερο, δολοφονήθηκε με μαχαίρι, και πετάχτηκε στα νερά του Ειρηνικού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την οριστική του απόφαση για καταδίκη του απόστρατου πτέραρχου της πολεμικής αεροπορίας, Φρέντι Ρουίς Μπούνγκερ, όπως και άλλων πέντε συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη εκτίσει τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε παράλληλα την καταβολή 80 εκατ. πέσος (περίπου 113.000 ευρώ) στο γιο του θύματος ως αποζημίωση από το κράτος της Χιλής.

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πυρετός διαβουλεύσεων

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Πυρετός συναντήσεων, διαβουλεύσεων αλλά και συμφωνιών επικρατεί ενόψει της έκτακτης Συνόδου της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, στις 4 του Μάη, στην Αργεντινή.

Χτες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βραζιλία όπου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα υπέγραψε 13 πακέτα συμφωνιών και μηχανισμών συνεργασίας, που αφορούν στους τομείς της γεωργίας, της ηλεκτρικής παραγωγής, της οικονομίας, της πετροχημικής βιομηχανίας αλλά και της ασφάλειας των συνόρων.

Σήμερα αναμένεται στη Βενεζουέλα ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, για σειρά συνομιλιών με τον Πρόεδρο Τσάβες, που επέστρεψε από τη Βραζιλία αργά χτες, ενώ, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Προεδρίας της Αργεντινής, η Κριστίνα Φερνάντες θα συναντηθεί με τον Ουρουγουανό ομόλογό της, Χοσέ Πέπε Μουχίκα, με σκοπό «να συνομιλήσουν για την πιθανή εξεύρεση λύσης όσον αφορά στη βιομηχανία χαρτοποιίας» σε περιοχή της Ουρουγουάης ακριβώς στα σύνορα με την επαρχία Εντρε Ρίος της Αργεντινής που προκαλεί τριβές μεταξύ των δύο χωρών και αλλεπάλληλες προσφυγές στο Δικαστήριο της Χάγης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ