Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φιέστες και επιθέσεις

Από τους γιορτασμούς για την ανατροπή από τους «Μουτζαχεντίν» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το 1992
Από τους γιορτασμούς για την ανατροπή από τους «Μουτζαχεντίν» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το 1992
ΧΟΣΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΤΙΜΦΟΥ.--

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, παρουσία ισχυρών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, γιόρτασε χθες η εγκάθετη της κατοχής κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν το 1992, από τους «Μουτζαχεντίν». Ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ, άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για την «αναγκαιότητα» του σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης» της κυβέρνησης - και των κατοχικών δυνάμεων - με τους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν», προκειμένου να καταφέρει η χώρα να βγει από τον πόλεμο και να σταθεροποιηθεί.

Αυτό που παρέλειψε ο Αφγανός αντιπρόεδρος ήταν να αναφέρει πώς δημιουργήθηκαν οι «Μουτζαχεντίν», από ποιους εκπαιδεύτηκαν, καθοδηγήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και τι εξυπηρέτησαν, με την καθοριστική συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στόχο την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Ενας πόλεμος που ξεκίνησε από το 1979 και έληξε το 1992 με μοναδικό σκοπό την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν και των ενεργειακών δρόμων από τις ΗΠΑ, έναντι της Σοβιετικής Ενωσης.

Από τις εκδηλώσεις επέλεξαν να απουσιάσουν αρκετοί ηγέτες των «Μουτζαχεντίν», υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση εξυπηρετεί τους σκοπούς των δυτικών δυνάμεων, που την εξέλεξαν και όχι των Αφγανών, ζητώντας συμμετοχή των «αγωνιστών του ιερού πολέμου» στο κυβερνητικό σχήμα...

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άμαχοι να σκοτωθούν χθες σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Τάνι της επαρχίας Χοστ, ενέργεια που αποδόθηκε σε «μαχητές των Ταλιμπάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ