Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές παλινωδίες για Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ενταση στη Γάζα τόσο με τον ισραηλινό στρατό όσο και με τις δυνάμεις ασφαλείας της «Χαμάς»

IEΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Να δώσει τέλος στη φημολογία περί «προσωρινού σιωπηλού παγώματος» στις εργασίες εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποπειράθηκε, χτες, ο ακροδεξιός δήμαρχος της Ιερής Πόλης Νιρ Μπαρκάτ. Επανέλαβε την επίσημη επωδό περί «γραφειοκρατικών καθυστερήσεων» και περί «ενιαίας και αδιαίρετης ισραηλινής πρωτεύουσας», απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να σταματήσει η ανέγερση εποικισμών στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επίσημες δηλώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, οι διαρροές επέμεναν ότι έχει δοθεί εντολή για «προσωρινό εποικιστικό πάγωμα», εξέλιξη που εκτιμάται ότι «άνοιξε την πόρτα» της αιγυπτιακής προεδρίας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Χόσνι Μουμπάρακ την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να του «ζητήσει να παρέμβει στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, το ζήτημα του εποικισμού, και κυρίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έχει τεθεί ως όρος για επανέναρξη των συνομιλιών από Παλαιστινίους και αραβικές ηγεσίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, πάντως, επέμεναν να δηλώνουν αισιόδοξοι. Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, από την Ουάσιγκτον, δήλωνε ότι είναι «ζήτημα λίγων ημερών η αναθέρμανση».

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών μεθοριακών φρουρών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας Παλαιστινίων, αλλά και ξένων ακτιβιστών, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενάντια στη διατήρηση «νεκρής ζώνης» εντός παλαιστινιακού εδάφους πέραν της πράσινης γραμμής. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν και τραυματίες.

Στη Λωρίδα, είχε προηγηθεί μια έντονη νύχτα πολιτικών αντιπαραθέσεων, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της «Χαμάς» συνέλαβαν μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επειδή μοίραζαν φυλλάδια που ζητούσαν από την κυβέρνηση της «Χαμάς» «να πάψει να οδηγεί σε ολόπλευρη ασφυξία τον παλαιστινιακό λαό γιατί αυτό μόνο βίαιες αντιδράσεις και κατά της ίδιας της ηγεσίας της θα προκαλέσει». Οι καταγγελίες των δύο οργανώσεων αφορούσαν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε ό,τι προϊόν υπάρχει στη Λωρίδα, καθώς και τα δρακόντεια μέτρα που θυμίζουν στρατιωτικό νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ