Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περισσότερα βήματα ιμπεριαλιστικής συνεργασίας

ΤΟΚΙΟ.--

Τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Αφγανιστάν (με πρόσχημα τους Ταλιμπάν) και Σομαλία (με πρόσχημα την πειρατεία) αλλά και τρόπους εμβάθυνσης των καπιταλιστικών σχέσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Τόκιο συζήτησαν, χτες, μεταξύ άλλων, στην Ιαπωνία ηγετικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφώνησαν με τον Ιάπωνα ηγέτη σε τρόπους βελτίωσης της «βοήθειας» που θα μπορούσε να προσφέρει το Τόκιο στην αποστολή κατοχής του Αφγανιστάν (εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών κλπ.) και στην «καταπολέμηση» της πειρατείας έξω απ' τις σομαλικές ακτές. Ευρωενωσιακοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη συγκρότηση υψηλόβαθμης ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων εντός του τρέχοντος εξαμήνου και την πιθανότητα σύναψης μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και Ιαπωνία, με πρότυπο την αντίστοιχη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη Ευρωενωσιακοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος της ΕΕ μάλιστα πρότεινε ΕΕ και Ιαπωνία «να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να γίνουν όχι μόνο παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες αλλά και παγκόσμιοι πολιτικοί παράγοντες», ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία, η φτώχεια, η οικοδόμηση ειρήνης και η «προώθηση οικονομικής σταθερότητας».

Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΕ φρόντισε να ασκήσει έμμεσα πιέσεις για πρότερη άρση «εμποδίων» στο τραπέζι μίας τέτοιας διαπραγμάτευσης, προτείνοντας ως απαραίτητη την άρση φραγμών που περιορίζουν την πρόσβαση των Ευρωπαίων στην ιαπωνική αγορά.

Επιπλέον, οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι έδωσαν λεκτικές «εγγυήσεις» για τη «σταθερότητα» στη ζώνη του ευρώ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, να εκτιμά σαν «έγκαιρη την ανταπόκριση της ΕΕ στις ανάγκες της Ελλάδας».

Οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν ακολούθως στη Σαγκάη για ανάλογη συνάντηση κορυφής με Κινέζους αξιωματούχους με αφορμή τη διεθνή έκθεση «World Expo» στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ