Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Στα πρόθυρα περιβαλλοντικής καταστροφής

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

Φωτιά στο στρώμα πετρελαίου που βρίσκεται στο νερό για να περιορίσουν το εύρος της κηλίδας, περιφέρειας μήκους 965 χιλιομέτρων, που απειλεί τις ακτές και τους υδροβιότοπους της Λουιζιάνας και της Φλόριντας, θα βάλουν οι αμερικανικές αρχές σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ακτοφυλακής.

Οι ανησυχίες για μία περιβαλλοντική καταστροφή συγκρίσιμη μόνο με αυτήν του «Exxon Valdez», που βυθίστηκε ανοικτά της Αλάσκας, έχουν ενταθεί καθώς η διαρροή συνεχίζεται, η πετρελαιοκηλίδα διευρύνεται και πλησιάζει επικίνδυνα προς την ευρύτερη περιοχή του δέλτα του Μισισιπή όπου υπάρχουν προστατευμένοι βιότοποι, χώροι καλλιέργειας οστράκων, περιοχές αλιείας γαρίδας κ.ά.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι προσπάθειες της BP (σ.σ. βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία που είχε μισθώσει την εξέδρα) για τη διακοπή της διαρροής δεν έχουν ως τώρα αποτέλεσμα», δήλωσε η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Η κηλίδα προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα από την έκρηξη και τη βύθιση εξέδρας άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά των ακτών. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. Η εξέδρα περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και εξόρυσσε 1,27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με τη BP, οι διαρροές απελευθερώνουν 159.000 λίτρα αργού πετρελαίου ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ