Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
«Προσεκτική» η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

«Η Χεζμπολάχ έχει πυραύλους και ρουκέτες και μάλιστα σε μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι πολλές κυβερνήσεις. Αυτό σίγουρα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή». Αυτό δήλωνε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, αποφεύγοντας, όμως, πολύ προσεκτικά να αναφερθεί στο πώς και από πού προμηθεύτηκε η σιιτική λιβανική οργάνωση τον οπλισμό αυτό. Ετσι, υπερσκέλισε, τουλάχιστον προς το παρόν, το «σκόπελο» των επαναλαμβανόμενων ισραηλινών ισχυρισμών ότι η «Χεζμπολάχ» προμηθεύτηκε πυραύλους «Σκουντ» διαμέσου της Συρίας από το Ιράν.

Το θέμα έθιξε και ο σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας, Τζον Μπρέναν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο και είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» Χαρίρι (όπου συμμετέχει η «Χεζμπολάχ»). Ο Μπρέναν υποστήριξε ότι η ύπαρξη τέτοιων όπλων στα χέρια μιας οργάνωσης είναι «ανησυχητική και προφανώς προκαλεί αποσταθεροποίηση», επιμένοντας ότι τέτοιος οπλισμός θα έπρεπε να ελέγχεται μόνο από το λιβανικό στρατό. Εντούτοις, εκτός από τη διατύπωση της πάγιας αυτής αμερικανικής θέσης, απέφυγε την επίρριψη ευθυνών.

Μετά τον Χαρίρι, απάντηση στις κατηγορίες εναντίον της έδωσε και η «Χεζμπολάχ». Σε συνέντευξή του, ένας από τους σημαντικότερους βουλευτές της, ο Χασάν Φαντλάλαχ, επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση «εξοπλίζεται για να αντεπεξέλθει σε μια ισραηλινή επίθεση. Είναι όπλα αντίστασης και όχι κατοχής, εγκλημάτων και αιματοκυλίσματος λαών, όπως είναι του Ισραήλ και των ΗΠΑ», κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι ο Χαρίρι έχει διαψεύσει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από τη «Χεζμπολάχ», όταν είναι προφανές ότι «το Ισραήλ στήνει σκηνικό επίθεσης», ενδεχόμενο που προσπάθησε να διαψεύσει, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ.

Καταδίκη, αλλά όχι αλλαγή εκτίμησης

Από έξι μήνες μέχρι 20 χρόνια καταδικάστηκαν 26 ύποπτοι (οι τέσσερις ερήμην) από αιγυπτιακό δικαστήριο για συμμετοχή σε «πυρήνα της Χεζμπολάχ στο αιγυπτιακό έδαφος, που προετοίμαζε επιθέσεις σε βάρος των αιγυπτιακών συμφερόντων». Η σύλληψή τους, πέρσι, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Καΐρου και «Χεζμπολάχ», η οποία αναγνώρισε ότι έχει οργάνωση στην Αίγυπτο, αλλά διέψευσε ότι είχε το οποιοδήποτε σχέδιο επιθέσεων. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν άλλαξε τη θέση της αιγυπτιακής ηγεσίας ότι συμμερίζεται την εκτίμηση Χαρίρι περί «καλλιέργειας πολεμικού κλίματος από το Ισραήλ με τους ισχυρισμούς για τους "Σκουντ"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η ένταση από την ισραηλινή επιθετικότητα... (2019-08-28 00:00:00.0)
Ενισχυμένη «Χεζμπολάχ» βγάζουν οι κάλπες... (2018-05-08 00:00:00.0)
Πραγματικά και διπλωματικά πυρά (2010-02-12 00:00:00.0)
Εκβιασμών συνέχεια (2008-05-13 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις (1999-02-25 00:00:00.0)
Αμερικανικές "πρωτοβουλίες" (1996-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ