Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές "πρωτοβουλίες"

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να μεταβεί στη Δαμασκό, σύντομα, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, Ντένις Ρος. Στόχος της περιοδείας του Ρος είναι να αναθερμανθεί ο ισραηλινο-συριακός ειρηνευτικός διάλογος. Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η οικονομική Διάσκεψη Κορυφής στο Κάιρο, μέσα στο Νοέμβρη, παρά την απροθυμία για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία, που έχει επιδείξει, μέχρι σήμερα, η ισραηλινή κυβέρνηση.

"Δείγματα γραφής" αναμένει η αιγυπτιακή ηγεσία από την ισραηλινή κυβέρνηση. Με χτεσινές του δηλώσεις, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, γνωστοποίησε ότι η προγραμματισμένη οικονομική Διάσκεψη Κορυφής του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η διάσκεψη δεν αναβάλλεται, (όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία), γιατί τόσο η Αίγυπτος όσο και οι ΗΠΑ, που είναι συνδιοργανωτές, έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα από τη διεξαγωγή της. Παρ' όλα αυτά, ο Μουμπάρακ επαναδιατύπωσε τη δυσαρέσκειά του, για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, από την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναμένει νέα βήματα μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νίκολας Μπερνς ανακοίνωνε ότι ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, πρόκειται να επισκεφτεί τη Συρία, για να γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση της Δαμασκού ένα νέο πακέτο προτάσεων για την επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου με το Ισραήλ. Στις προτάσεις αυτές κατέληξαν, μετά από πολύωρη συνεργασία, ο Ντένις Ρος και ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ντόρε Γκολντ.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Θέσεις του ισραηλινού στρατού στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου έπληξε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, η φιλο-ιρανική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολάχ", χωρίς, όμως, να προκληθούν τραυματισμοί. Στα 11 βλήματα όλμων, ο ισραηλινός στρατός απάντησε με επίθεση 30 οβίδων στις θέσεις της "Χεζμπολάχ", βόρεια της ζώνης ασφαλείας. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές από τα ισραηλινά αντίποινα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίχως απτά αποτελέσματα η συνάντηση Κλίντον - Μουμπάρακ... (2000-08-30 00:00:00.0)
Εντείνεται η αμερικανική διαμεσολάβηση (1998-04-28 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες μετακινήσεις και συναντήσεις (1997-05-13 00:00:00.0)
Καμία πρόοδος παρά τα ευχολόγια (1996-07-19 00:00:00.0)
Χόσνι Μουμπάρακ (1996-03-17 00:00:00.0)
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων και συσκέψεων (1996-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ