Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ασφυκτικός ΝΑΤΟικός έλεγχος

ΠΑΛΕ. -

Συναντήθηκαν χτες στο Πάλε οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας για τη Βοσνία με την ηγεσία των Σερβοβόσνιων, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της μεταβατικής Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, περί συνένωσης της εθνότητας των Σέρβων σε "ενιαίο εθνικό κράτος", στη διάρκεια προεκλογικής της ομιλίας.

Μεταξύ των μελών της ξένης αντιπροσωπείας είναι ο διοικητής της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης, Τζόζεφ Λόπες, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Μάικλ Ουόλκερ, ο ειδικός απεσταλμένος Καρλ Μπιλντ και ο υπεύθυνος της διεθνούς αστυνομίας, Πίτερ Φιτζέραλντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, η αντιπροσωπεία των ξένων απεσταλμένων συνέστησε στη σερβοβοσνιακή ηγεσία να"ξεχάσει τα όνειρα" για μία μεγάλη Σερβία. Τόνισαν επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα βάλει τέλος σε σχέδια τέτοιου είδους ή σε οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάφλεξη του πολέμου στη Βοσνία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν πώς ακριβώς θα απέτρεπαν κάτι τέτοιο...

Η Σερβοβόσνια Πρόεδρος είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης σε προεκλογική της ομιλία, ενώπιον 20.000 οπαδών του "Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος", ότι"το μόνο κράτος στο οποίο οι Σέρβοι μπορούν να προστατεύουν τη ζωή τους και τις ζωές των μελλοντικών γενεών είναι το εθνικό σερβικό κράτος"!

Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο του σερβοβοσνιακού στρατού αντιτάχθηκε ανοιχτά στην πολιτική ηγεσία της σερβικής κοινότητας απορρίπτοντας το σχέδιο νόμου για την άμυνα, που προβλέπει ότι ο πλήρης έλεγχος του στρατού θα περιέλθει στην πολιτική ηγεσία. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, που επρόκειτο να συζητηθεί χτες εκτάκτως στη Βουλή, προβλέπει τη μεταβίβαση των εξουσιών του διοικητή των σερβικών δυνάμεων (στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς) στον Πρόεδρο της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, επικαλούμενο το αρχηγείο του σερβικού στρατού, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για την άμυνα "παράλογο και ακατάλληλο", υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του θα έχει "απρόβλεπτες συνέπειες για την άμυνα της Σερβικής Δημοκρατίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ