Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες μετακινήσεις και συναντήσεις

Στην Ιορδανία μετέβη, χτες, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος συνεχίζει την προσπάθειά του για αναθέρμανση των αποτελματωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους Παλαιστινίους και στους Ισραηλινούς. Ο Ντένις Ρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν και με τον Ιορδανό πρωθυπουργό Αμπντούλ Σαλάμ Ματζαλί, από τους οποίους, σύμφωνα με ανώτερο Ιορδανό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, θα ζητούσε να ασκήσουν πίεση τόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση όσο και στην Παλαιστινιακή Αρχή για την επανέναρξη του, μεταξύ τους, διαλόγου. Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Ρος με εκπροσώπους και των δύο πλευρών δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αποδώσει τα αναμενόμενα, παρ' όλα αυτά ο Αμερικανός διαμεσολαβητής δήλωνε, χτες, σχετικά αισιόδοξος όσον αφορά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του να πραγματοποιηθεί μια πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση υπό αμερικανική εποπτεία.

Βαθιά επιφυλακτικός όσον αφορά το μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας", σε αντίθεση με τον Ντένις Ρος, εμφανίστηκε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Μπγιορν Τόρε Γκοντάλ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Γκοντάλ, του οποίου η χώρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας του Οσλο, θα επισκεφθεί, επίσης, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Απαισιόδοξη εμφανίζεται και η παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κρατήσει υπό ισραηλινή κυριαρχία το 60% των εδαφών της Δυτικής Οχθης. Η προοπτική αυτή δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα "Χααρέτζ" και επιβεβαιώθηκε από ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Αχμέντ Κορέι δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το 1999, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί τα 4 χρόνια της μεταβατικής περιόδου, που άρχισε το Σεπτέμβρη του 1994 με την υπογραφή της Συνθήκης του Οσλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ