Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Υπογράφτηκε η "συμφωνία της ειρήνης"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο Τσετσένος ηγέτης Ασλάν Μασχάντοφ υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο συμφωνία ειρήνης, καθορίζοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία αυτή αποβλέπει στο να μετατραπεί σε διαρκή ειρήνη η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε πέρυσι στα τέλη Αυγούστου και με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στην Τσετσενία ύστερα από 21 μήνες, αφού στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. "Υπογράψαμε συμφωνία ειρήνης με ιστορικές διαστάσεις, βάζοντας τελεία σε 400 χρόνια ιστορίας", δήλωσε ο Γιέλτσιν.

Από τη μεριά του, ο Μασχάντοφ σημείωσε ότι έγινε "το πιο σημαντικό βήμα, που περίμεναν οι λαοί, με το οποίο θα διαφυλαχτεί η σταθερότητα και η ασφάλεια". Τόνισε επίσης ότι οι τσετσενικές αρχές θα αποδείξουν τώρα την ικανότητά τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Λίγο πριν από τη συνάντησή τους, ο Γιέλτσιν είχε δηλώσει ότι "βρισκόμαστε εδώ για να ξεπεράσουμε όλες τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν και να υπογράψουμε συμφωνία ειρήνης".

Ωστόσο, ένα βασικό θέμα παραμένει: αν τελικά η Τσετσενία θα αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία της. Το θέμα παραπέμφθηκε για το έτος 2001. Η σύντομη αυτή συμφωνία είχε σκοπό να υπογραμμίσει τη θέληση και των δύο πλευρών για ειρήνη, με άλλα λόγια, όπως τόνισε ο Γιέλτσιν, "να τεθεί τέρμα στον ανταγωνισμό, στις διαμάχες, στις τρομοκρατικές ενέργειες και στις απαγωγές".

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο Μασχάντοφ υπέγραψαν χωριστές οικονομικές συμφωνίες.

Απαγωγή τηλεοπτικού συνεργείου

Τα μέλη συνεργείου του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού ΝΤΒ, δύο άντρες και μία γυναίκα, απήχθησαν την Κυριακή απόγευμα από οπλοφόρους, κοντά στην κοινότητα Σαμάσκι, 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι της Τσετσενίας. Το συνεργείο είχε καλύψει εκδήλωση στο κέντρο του Γκρόζνι και επέστρεφε στη βάση του με τις εικόνες που τράβηξε. Οι απαγωγείς δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα μέχρι στιγμής, ενώ οι προσπάθειες του δικτύου να έρθει σε επαφή με την τσετσενική ηγεσία για να ζητήσουν τη συνδρομή της, δεν έχουν ευοδωθεί έως τώρα.

Αγρια δολοφονία δημοσιογράφου

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντρ Κόρκιν, μέλος της Ρωσικής Ενωσης Δημοσιογράφων, βασανίστηκε και στη συνέχεια σκοτώθηκε στην ιστορική πόλη Περεσλάβλ - Ζαλέσκι, 150 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας. Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας. Αξιωματικός της τοπικής Αστυνομίας δήλωσε στο Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμα τού Κόρκιν, του έκοψαν το αυτί και του έσπασαν δόντια προτού τον σκοτώσουν. Το θύμα εργαζόταν σε εκδοτικές επιχειρήσεις για αρκετά χρόνια.

Κατάρρευση τούνελ

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν ύστερα από την κατάρρευση την Κυριακή 11 Μάη, ενός τούνελ στην περιοχή της Βόρειας Οσετίας, στη νότια Ρωσία. Το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών, αναφέρει ότι διασώθηκε ένα άτομο και ότι το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν παγιδευμένων, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι εργάζονταν στο τούνελ κατά τη στιγμή της κατάρρευσης, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ