Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μεθοδεύσεις για διεύρυνση του ρόλου της πολυεθνικής

ΤΙΡΑΝΑ.- Η βία που επανήλθε έντονα στο προσκήνιο της αλβανικής κρίσης, με τη δράση συμμοριών ενόπλων στο Νότο, εξυπηρετεί μια χαρά τη ρητορική περί "διεύρυνσης του ρόλου" της πολυεθνικής αποστολής στην Αλβανία... Οι δέκα νεκροί - τέσσερις στην Αυλώνα - το "χάος", που, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διαμορφώνεται, και η απόσυρση της αστυνομίας από τους δρόμους, συγκροτούν το κατάλληλο κλίμα. Για την ώρα, η πολυεθνική αναμένει τις εξελίξεις...

Συμμορίτες κατά εξεγερμένων...

Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, καταγράφηκαν σποραδικά κρούσματα βίας, τα οποία κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 10 ανθρώπους. Στην Αυλώνα, όπου οι νεκροί έφθασαν τους τέσσερις, ένας αστυνομικός δολοφονήθηκε στη διάρκεια επίθεσης συμμορίας ενόπλων, η οποία, όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επίσημες πηγές, επιχείρησε να κλέψει θωρακισμένο όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο της νομαρχίας. Και άλλα χτυπήματα συμμοριών έδωσαν σε ανταποκριτές δυτικών μέσων ενημέρωσης την εντύπωση του "χάους", ενώ οι αστυνομικές αρχές μίλησαν και για "εκτελέσεις".

Οι αρχές ζήτησαν από τη διοίκηση της πολυεθνικής να παρέμβει υπέρ των αστυνομικών αρχών, αλλά, πάντως, οι αξιωματούχοι της αρνήθηκαν, αφού δε διαθέτουν σχετική εντολή.

Ο επικεφαλής των εξεγερμένων στο Τεπελένι, Γκιολέκα Μάλιαϊ, εκτιμά ότι οι αρχές "ανέχονται" κατά κάποιον τρόπο τη δράση των συμμοριών. "Η κατάσταση επιτρέπεται από τις αρχές να φθάσει σε τέτοια σημεία, με στόχο τον εκφυλισμό των πολιτικών στόχων της εξέγερσης", εξηγεί. Διευκρινίζει πάντως ότι "δεν αποτελεί στόχο των επιτροπών η καταδίωξη των ληστρικών συμμοριών. Αυτό είναι καθήκον της αστυνομίας και των τοπικών αρχών... όταν μας ζητείται βοήθεια, συμβάλλουμε".

...και κατά πολιτικών

Στόχος αγνώστων έγινε επίσης την Κυριακή, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου, και ο επικεφαλής του αλβανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σκεντέρ Τζινούσι. Σε ανακοίνωσή του,το κόμμα κατηγόρησε "υποστηρικτές και φύλακες του Μπερίσα" για την επίθεση, στην οποία ο Τζινούσι δέχτηκε χτυπήματα, χωρίς, πάντως, να αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός του.

Ο Μπερίσα ξανά στο προσκήνιο

Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα εξέφρασε χτες την "υποστήριξή του" στην πραγματοποίηση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών (έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιούνη), προβλέποντας ότι θα θέσουν τέλος στο "χάος που επικρατεί στη χώρα", σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" από την αλβανική πρωτεύουσα.

Το Ρόιτερ παρατηρεί, από την πλευρά του, ότι ο Μπερίσα δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ προσθέτει την πληροφορία ότι ο Αλβανός Πρόεδρος πρότεινε ταυτόχρονα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το πολιτειακό (την επαναφορά ή μη της μοναρχίας), αν και στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι τέτοιο θέμα ούτε καν τίθεται.

Ο Μπερίσα είπε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία που προώθησε την περασμένη βδομάδα ο μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Φραντς Βρανίτσκι. Σύμφωνα με αυτήν, έπρεπε να κατατεθεί και να ψηφιστεί χτες στην αλβανική Βουλή νέος εκλογικός νόμος και ο Πρόεδρος να "αναγγείλει" την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι εξεγερμένοι

Υπάρχει ακόμη ένα "κρίσιμο" σκέλος στη συμφωνία, την οποία υπέγραψαν τα αλβανικά κόμματα, μετά τη συμφωνία που επέβαλε ο Βρανίτσκι: η διάλυση των επιτροπών των εξεγερμένων. Οι ηγέτες των "Επιτροπών Λαϊκής Σωτηρίας" του νότου, οι οποίοι συναντήθηκαν την Κυριακή, φάνηκαν επιφυλακτικοί. Χαιρέτισαν μεν τη "συμφωνία" των πολιτικών κομμάτων, αλλά δε συναίνεσαν στη διάλυση των επιτροπών την 14η Μάη. Ανακοίνωσαν, πάντως, ότι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο την 16η του μηνός (Παρασκευή), σε ευρύτερη σύσκεψη.

Ο Τσεβάτ Κότσι, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτών των Αγίων Σαράντα, διευκρίνισε ότι "προσκαλέσαμε τα 10 κόμματα και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ στις 16 Μάη και θέλουμε να τους ρωτήσουμε, εάν θα γίνουν πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες πολιτικές εκλογές", πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. "Θα πρέπει να μας δώσουν διαβεβαιώσεις ότι έτσι θα γίνει. Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να μας εγγυηθεί την επιστροφή των χρημάτων μας (από τα πυραμιδικά παρατραπεζικά σχήματα) και την αποχώρηση του Μπερίσα από την εξουσία", πρόσθεσε.

Αναβολή της δίκης Αλία

Απόντες ήταν ο άλλοτε Αλβανός Πρόεδρος Ραμίζ Αλία και οι πρώην υπουργοί Σιμόν Στεφανί και Χεκουράν Ισάι από τη δίκη τους και το δικαστήριο την ανέβαλε, "προκειμένου οι αρχές να εντοπίσουν τους κατηγορούμενους που δεν βρίσκονται ούτε στα σπίτια τους ούτε στη φυλακή", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η δίκη θα επαναληφθεί την 26η Μάη.

Οι τρεις, οι οποίοι κατηγορούνται για "γενοκτονία" και "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές από κάθειρξη 15 ετών μέχρι την ποινή του θανάτου.

Τα πειστήρια του εγκλήματος...

Εντοπίστηκε χτες, 30 μίλια από το λιμάνι του Μπρίντιζι, το κήτος του σκάφους που διεμβόλισε ιταλικό πολεμικό την 28η Μάρτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 Αλβανοί πρόσφυγες.

Το σκάφος βρίσκεται σε επικλινή θέση περίπου 790 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι σχεδόν ανέπαφο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα το ανελκύσει, όμως, για την ώρα, οι ειδικοί αναμένεται να το εξετάσουν και να μαγνητοσκοπήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ