Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Βιβλική καταστροφή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στο Βορειοανατολικό Ιράν, το οποίο έπληξε, το Σάββατο το μεσημέρι, ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκορπώντας το θάνατο. Τελικός απολογισμός νεκρών και τραυματιών δεν μπορεί να γίνει, καθώς τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρουν κάποιο ίχνος ανθρώπινης ζωής ή παρουσίας κάτω από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που έχουν σκεπαστεί με λάσπη και συντρίμμια.

Ο χτεσινός, προσωρινός, απολογισμός έφτασε τον κατάλογο των νεκρών στις 4.000, τους τραυματίες στις 6.000 και τους άστεγους στις 50.000 ενώ οι ιρανικές αρχές εκτιμούν ότι οι υλικές ζημιές φτάνουν τα 66,7 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 200 χωριά, ανάμεσα στις πόλεις Μπιρζάν και Καέν στο Βορειοανατολικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τη λάσπη. Στην περιοχή έχουν σπεύσει εκατοντάδες σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο, καθώς και δεκάδες εθελοντές, ενώ ο ιρανικός στρατός με ελικόπτερα πετά κουβέρτες και τρόφιμα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να προληφθούν οι επιδημίες, οι κάτοικοι με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού έχουν, ήδη, ανοίξει μαζικούς τάφους για να θάψουν τους νεκρούς τους.

Περιοδεία σε μέρος της πληγείσας περιοχής πραγματοποίησε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα παρασχεθεί μεγάλη υλική και χρηματική βοήθεια στους κατοίκους. Ο Ραφσαντζανί, όπως και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, έχουν δεχτεί τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα πολλών ηγετών και διεθνών οργανισμών.

Ανθρωπιστική, ιατροφαρμακευτική και χρηματική βοήθεια στην περιοχή έχουν, ήδη, αποστείλει η Γαλλία, η Ελβετία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ρωσία, όλες οι γείτονες του Ιράν αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος), ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός και η Ελλάδα, η οποία απέστειλε και ομάδα της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε παγκόσμια έκκληση να παρασχεθεί υλική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Ιράν, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ενέκρινε, χθες, την άμεση αποστολή βοήθειας ύψους 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ