Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
"Θα συνομιλούμε και θα πολεμάμε", διαμηνύουν οι αντάρτες

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Τις αντιδράσεις των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" προκάλεσε η προχτεσινή εκλογή του ρωμαιοκαθολικού αρχιεπισκόπου Λοράν Μοσένγκουο Πασένγια στη θέση του προέδρου του μεταβατικού Κοινοβουλίου του Ζαϊρ από υποστηριχτές του δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο. Η τοποθέτηση του Μοσένγκουο, από υποστηριχτές του Μομπούτου στο Κοινοβούλιο, μοιάζει μάλλον περίεργη, μια που σχετίζεται με την πλήρωση μίας θέσης που θεωρητικά αφορά την αντικατάσταση του δικτάτορα σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου και έμενε κενή για περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν ξάφνιασε ούτε προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στους αντάρτες, που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου (μια αμφίσημη φιγούρα που πολλές φορές αναμειγνύει τις θρησκευτικές αρμοδιότητές του με πολιτικές υποθέσεις) και επανέλαβαν το αίτημα για την παραίτηση του δικτάτορα. Την ίδια στιγμή, διαμήνυσαν πως οι επικείμενες αυριανές συνομιλίες ανάμεσα στον ηγέτη τους, Λόρεντ Καμπίλα, και τον 66χρονο Μομπούτου σε νοτιοαφρικανικό πλοίο ανοιχτά του Κονγκό θα γίνουν, αλλά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπιζίμα Καράχα (στέλεχος των ανταρτών στο Λουμπούμπασι), "θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Θα συνομιλούμε και θα πολεμάμε"!

Και ενώ οι ξένοι απεσταλμένοι και διπλωμάτες (όπως ο απεσταλμένος του Κλίντον, Μπιλ Ρίτσαρντσον) αισιοδοξούν πως οι συνομιλίες της Τετάρτης θα έχουν ένα ξεκάθαρο και θετικό αποτέλεσμα για την ειρήνη στο Ζαϊρ, οι μάχες γύρω από την πρωτεύουσα Κινσάσα μαίνονται ασταμάτητες. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τα θύματα μεταξύ ανταρτών - κυβερνητικών δυνάμεων, διαφαίνεται πως οι αντάρτες μάλλον πλησιάζουν μέρα με τη μέρα στο στόχο της κυρίευσης της πρωτεύουσας. Ισως, γιατί χτες, μετά από αρκετούς μήνες, οι ξένοι, Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Βέλγοι, που στρατοπεδεύουν στο γειτονικό Κονγκό για να σώσουν, όπως υποστηρίζουν, τους υπηκόους τους οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ζαϊρ τέθηκαν και πάλι σε κατάσταση ετοιμότητας. Η σχετική εντολή, όπως έγινε γνωστό χτες, θα δοθεί πρώτα σε μία ομάδα 100 Αμερικανών πεζοναυτών που θα μεταβούν στην Κινσάσα με περίπου 10 στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα τύπων CH - 53, CH - 54, COBRA.

Στο μεταξύ, χτες, η εφημερίδα ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ, που αποφάσισε να ασχοληθεί (όπως αναφέρει) σοβαρά με την τεράστια περιουσία του δικτάτορα του Ζαϊρ, "ανακαλύπτει την Αμερική" για πολλοστή φορά, καθώς διαπίστωσε (όπως και άλλες εφημερίδες στο παρελθόν) ότι τα διάφορα ακίνητα και κινητά του Μομπούτου ξεπερνούν σε αξία τα 4 δισ. δολάρια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως στήριξε το άρθρο της σε αποτελέσματα ερευνών που έχουν κάνει στο παρελθόν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τέλος, το ίδιο έντυπο διαπιστώνει με τη σειρά του ότι δυτικές κυβερνήσεις και οικονομικοί οργανισμοί παρείχαν υποστήριξη και βοήθεια προς τον Μομπούτου, παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι ο εθνικός πλούτος του Ζαϊρ υφίστατο συστηματική λεηλασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ