ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με το σταυρό του συστήματος στο χέρι

Υπερασπίζεται το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, «παραπονιέται» για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να αθωώσει τη στρατηγική του

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Αλ. Αλαβάνου συνεδρίασε χτες το απόγευμα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια «ενότητα» ανύπαρκτη στο εσωτερικό του σχήματος.

Οι αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να μαίνονται, καθώς ο Αλ. Αλαβάνος με τις συνιστώσες του σχήματος που τον στηρίζουν, έχουν αυτονομήσει τη δράση τους και καταγγέλλουν την ηγεσία του ΣΥΝ ότι εκδίδει «απαγορευτικά» σε στελέχη και μέλη που θέλουν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους.

Στο εσωτερικό του ΣΥΝ, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, καθώς έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο κομμάτια του πάλαι ποτέ ενιαίου «αριστερού ρεύματος». Γκρίνιες προκαλεί και η στάση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», το στέλεχος της οποίας Δ. Χατζησωκράτης θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στο ΑΠΘ.

Στην κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Δευτέρα, η ΚΟΕ - συνιστώσα που στηρίζει τον Αλ. Αλαβάνο - ζήτησε, μεταξύ άλλων, «ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί έξω από το πολιτικό πλαίσιο».

Αξίωσε απ' τον ΣΥΝ αυτοκριτική για την υπερψήφιση του Μάαστριχτ, προβολή του στόχου της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και «υποστήριξη της ανυπακοής του λαού στην κατοχή ΔΝΤ - ΕΕ» και αναστολή της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο «χωρίς καμιά εξουσία και απονομιμοποιημένο» κοινοβούλιο.

Υπέρ του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ

Για την ΚΟΕ, βέβαια, η θετική ψήφος του ΣΥΝ στο Μάαστριχτ δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή της στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το συγκεκριμένο σχήμα επιλεγόταν να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία στην ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι συνολικά ο χώρος του οπορτουνισμού έχει ενιαία γραμμή που οδηγεί κατευθείαν στην αθώωση της κυβέρνησης, την οποία παρουσιάζουν σαν «αδύναμη» και «υποτελή» και όχι στρατηγικά συνένοχη στην επίθεση σε βάρος του λαού.

Απάντηση στις αιτιάσεις περί Μάαστριχτ δίνει με κάθετο τρόπο ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «ΝΙΚΗ», υπερασπιζόμενος την υπέρ του κεφαλαίου επιλογή του κόμματός του: «Το Μάαστριχτ υπογράφτηκε πριν από 18 χρόνια και για την εφαρμογή του δεν ήταν η ψήφος του ΣΥΝ η κρίσιμη, τότε τοποθετηθήκαμε υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά εναντίον της μονεταριστικής του διαχείρισης, η άποψή μας αυτή παραμένει και επιβεβαιώνεται...», είπε χαρακτηριστικά!

Και για την ΟΝΕ, την οποία επικρότησε ο ΣΥΝ, τοποθετήθηκε παρόμοια στον ρ/σ ΣΚΑΪ χτες, δηλώνοντας «όταν λέγαμε ότι η ΟΝΕ πρέπει να είναι πραγματική σύγκλιση οικονομιών και όχι ονομαστική σύγκλιση, μας έλεγαν μονόδρομος», συμπληρώνοντας ότι δεν προτείνουν έξοδο απ' την ευρωζώνη.

Επικοινωνιακά φούμαρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε θετικός ως προς την κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών «που δεν προσφέρουν τίποτα», επιχείρημα - άλλοθι για την απόλυση εργαζομένων. Οταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Εξαρτάται για ποιους οργανισμούς μιλάτε. Αν υπάρχουν οργανισμοί (σ.σ. που δεν έχουν περιεχόμενο δουλειάς), βεβαίως». Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «καθόλου δεν είναι λύση ο κρατισμός».

Συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά παιχνίδια, συνέπεια της στρατηγικής αδυναμίας του κόμματός του να προβάλλει στο λαό ριζική διέξοδο από την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι προσανατολίζεται να ζητήσει «επισήμως συνάντηση από την κυρία Παπαρήγα», καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να θυσιάζεται ο 13ος και 14ος μισθός, να διαλύεται το συνδικαλιστικό και το εργατικό κίνημα, να διαλύεται η κοινωνική συνοχή και η Αριστερά να μην μπορεί να συζητήσει».

Πρόκειται για φούμαρα, που στόχο έχουν να κρύψουν τις συνολικότερες ευθύνες του ΣΥΝ για τη στήριξη που πρόσφερε στις κυρίαρχες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια σήμερα να την πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Στο Βερολίνο η πολιτική κηδεία του σ. Κυριάκου Πολυχρονίδη

«Εφυγε» από τη ζωή στις 26 Απρίλη, σε ηλικία 79 χρόνων

Ο σ. Κυριάκος Πολυχρονίδης
Ο σ. Κυριάκος Πολυχρονίδης
«Εφυγε» από τη ζωή στις 26 Απρίλη σε ηλικία 79 χρόνων ο Κυριάκος Πολυχρονίδης. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη, 6 Μάη, στις 12 μ., στο νεκροταφείο Zentralfriedhof Berlin Friedrichsfelde του Βερολίνου.

Ο σ. Κυριάκος γεννήθηκε στο χωριό Κυριακή του Εβρου το 1931 και ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά αγροτικής οικογένειας, από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Την περίοδο της φασιστικής κατοχής οργανώθηκε στα Αετόπουλα και αργότερα στη θρυλική ΕΠΟΝ. Εζησε όλο το τρομοκρατικό καθεστώς, μετά την επέμβαση των Αγγλων και σε συνέχεια των Αμερικανών. Το Μάρτη του 1948 κατατάχθηκε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της ΛΔ Βουλγαρίας. Από εκεί, το 1950, βρέθηκε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία σαν πολιτικός πρόσφυγας. Ενα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Δέχτηκε και αυτός, όπως εκατοντάδες νέοι και νέες, τη φροντίδα του νεαρού σοσιαλιστικού κράτους.

Σπούδασε σε τεχνική σχολή στη Δρέσδη και το 1956 πήγε στην πόλη Καρλ Μαρξ Στατ, όπου εργάστηκε σαν μηχανοτεχνίτης στο εργοστάσιο VEB Fettchemie. Από το 1956 έως το 1959 φοίτησε στην Κομματική Σχολή «Νίκος Μπελογιάννης» και μετά επέστρεψε στο εργοστάσιο όπου εργάστηκε έως το 1964. Τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε σπουδές στην Ανώτατη Κομματική Σχολή «Καρλ Μαρξ» του Βερολίνου, από την οποία αποφοίτησε με πτυχίο Κοινωνικών Επιστημών. Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε σε υπεύθυνες θέσεις του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας στην περιοχή Καρλ Μαρξ Στατ.

Το 1973 εγκαταστάθηκε οριστικά στο Βερολίνο για να αναλάβει υπεύθυνες κομματικές δουλειές, στις οποίες ανταποκρίθηκε με αταλάντευτη κομματικότητα και προσήλωση στον προλεταριακό διεθνισμό. Δεν απογοητευόταν μπροστά στις δυσκολίες και συνέβαλε για την επικράτηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ σε δύσκολες εποχές.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού δεν τον πτόησε. Με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, με ανθρωπιά και συντροφικότητα, πάλεψε για να κρατήσει το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό όραμα ζωντανό και επίκαιρο ως την τελευταία στιγμή της ζωής του. Η γυναίκα του, τα δυο του παιδιά, τα πέντε εγγόνια και η δισέγγονή του, οι υπόλοιποι συγγενείς, οι σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι του θα κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη του.

ΛΑ.Ο.Σ.
Με συγκεκριμένο ρόλο ενάντια στο κίνημα

Αδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ξανά στο εργατικό λαϊκό κίνημα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος, κατά τη χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, μίλησε για «ακρότητες που πλημμυρίζουν τη χώρα».

Εκτός από την ευθεία επίθεση στο κίνημα, ο Γ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε στις λαϊκές συνειδήσεις με το όπλο της κινδυνολογίας, αλλά και με τα κελεύσματα συναίνεσης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση» και «βλαπτική την ασυνεννοησία», εξέφρασε την άποψη ότι «ένας διάλογος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν είναι λάθος» και προέτρεψε το λαό να δεχτεί τα μέτρα, επειδή «το να πυροδοτούμε ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα νομίζω ότι μας κάνει κακό (...) Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι μας είναι σύνεση και αυτοπειθαρχία. Να μην επιτρέψουμε κάποιοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε εξαλλότητες που θα βλάψουν την ήδη άσχημη εικόνα της χώρας».

Συνήγορος στην κυρίαρχη προπαγάνδα στάθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που επιδοκίμασε λέγοντας: «Χρειάζεται πράγματι μια ενότητα. Οι καιροί το απαιτούν».

Ο Γ. Καρατζαφέρης απέφυγε να απαντήσει αν ο ΛΑ.Ο.Σ. θα ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή, λέγοντας «έχω την αίσθηση πως κάθε διάθεση που υπήρχε προς μία κατεύθυνση, αναιρείται με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο κ. Παπανδρέου τα πράγματα». Χειροκρότησε παράλληλα και την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα περί μεμονωμένων «κλεφτών» που πρέπει να πληρώσουν, για να βγει λάδι η κυρίαρχη πολιτική, λέγοντας πως «είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι συγκινήθηκα με τη θέση που ανέπτυξε χθες ότι πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι οι οποίοι κέρδισαν εις βάρος του λαού».

Παίζουν τον «χάχα»

Οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» εξέδωσαν ανακοίνωση για να γνωστοποιήσουν ότι συμμετέχουν στην αυριανή απεργία. Με τι αιτήματα και στόχους; Καταρχήν, διαμαρτυρόμενοι γιατί «είχαμε εμπιστευθεί τη γραπτή επίσημη διαβεβαίωση της κ. Μέρκελ, του κ. Παπανδρέου και των άλλων 14 ηγετών της Ευρωζώνης, στις 25 Μαρτίου ότι τα μέχρι τότε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν απολύτως επαρκή, δυσκολευόμαστε λοιπόν να αποδεχθούμε επιπλέον μέτρα χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και πειστικές εξηγήσεις για το τι άλλαξε μέσα σε ένα μόλις μήνα». Αρά, τι ζητάνε με την απεργία; Επαρκείς εξηγήσεις για την ...συμπεριφορά του κεφαλαίου και των εκπροσώπων της.

Οι Οικολόγοι διαμαρτύρονται ακόμα για τη «συμμετοχή του ΔΝΤ που αποτελεί αυτοαναίρεση της Ευρώπης και της προοπτικής της Ενωσης (...) η ΕΕ (....) να υπερασπιστεί την υπόστασή της, προσανατολισμένη σε ενίσχυση της πολιτικής της διάστασης και δημιουργία κοινής οικονομικής πολιτικής ικανής να εξισορροπεί τις αποκλίνουσες τάσεις και τις πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα». Τι ζητάνε; Περισσότερη, ισχυρότερη ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή πιο ισχυρός αντίπαλος για τους λαούς. Διαμαρτύρονται ακόμα γιατί θεωρούν «ότι προώθηση μερικής απασχόλησης θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες». Ζητάνε δηλαδή μερική απασχόληση αλλά με «δικλείδες». Για το ασφαλιστικό δεν έχουν αιτήματα διότι δε γνωρίζουν! Γράφουν «θα τοποθετηθούμε αναλυτικότερα μόλις ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα»! Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι «Οικολόγοι» παίζουν τον «χάχα» με τα δικαιώματα του λαού, για να την περνάει ζάχαρη η κυβέρνηση.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ