Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με το σταυρό του συστήματος στο χέρι

Υπερασπίζεται το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, «παραπονιέται» για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να αθωώσει τη στρατηγική του

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Αλ. Αλαβάνου συνεδρίασε χτες το απόγευμα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια «ενότητα» ανύπαρκτη στο εσωτερικό του σχήματος.

Οι αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να μαίνονται, καθώς ο Αλ. Αλαβάνος με τις συνιστώσες του σχήματος που τον στηρίζουν, έχουν αυτονομήσει τη δράση τους και καταγγέλλουν την ηγεσία του ΣΥΝ ότι εκδίδει «απαγορευτικά» σε στελέχη και μέλη που θέλουν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους.

Στο εσωτερικό του ΣΥΝ, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική, καθώς έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο κομμάτια του πάλαι ποτέ ενιαίου «αριστερού ρεύματος». Γκρίνιες προκαλεί και η στάση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», το στέλεχος της οποίας Δ. Χατζησωκράτης θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στο ΑΠΘ.

Στην κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Δευτέρα, η ΚΟΕ - συνιστώσα που στηρίζει τον Αλ. Αλαβάνο - ζήτησε, μεταξύ άλλων, «ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί έξω από το πολιτικό πλαίσιο».

Αξίωσε απ' τον ΣΥΝ αυτοκριτική για την υπερψήφιση του Μάαστριχτ, προβολή του στόχου της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και «υποστήριξη της ανυπακοής του λαού στην κατοχή ΔΝΤ - ΕΕ» και αναστολή της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο «χωρίς καμιά εξουσία και απονομιμοποιημένο» κοινοβούλιο.

Υπέρ του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ

Για την ΚΟΕ, βέβαια, η θετική ψήφος του ΣΥΝ στο Μάαστριχτ δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή της στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το συγκεκριμένο σχήμα επιλεγόταν να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία στην ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι συνολικά ο χώρος του οπορτουνισμού έχει ενιαία γραμμή που οδηγεί κατευθείαν στην αθώωση της κυβέρνησης, την οποία παρουσιάζουν σαν «αδύναμη» και «υποτελή» και όχι στρατηγικά συνένοχη στην επίθεση σε βάρος του λαού.

Απάντηση στις αιτιάσεις περί Μάαστριχτ δίνει με κάθετο τρόπο ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «ΝΙΚΗ», υπερασπιζόμενος την υπέρ του κεφαλαίου επιλογή του κόμματός του: «Το Μάαστριχτ υπογράφτηκε πριν από 18 χρόνια και για την εφαρμογή του δεν ήταν η ψήφος του ΣΥΝ η κρίσιμη, τότε τοποθετηθήκαμε υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά εναντίον της μονεταριστικής του διαχείρισης, η άποψή μας αυτή παραμένει και επιβεβαιώνεται...», είπε χαρακτηριστικά!

Και για την ΟΝΕ, την οποία επικρότησε ο ΣΥΝ, τοποθετήθηκε παρόμοια στον ρ/σ ΣΚΑΪ χτες, δηλώνοντας «όταν λέγαμε ότι η ΟΝΕ πρέπει να είναι πραγματική σύγκλιση οικονομιών και όχι ονομαστική σύγκλιση, μας έλεγαν μονόδρομος», συμπληρώνοντας ότι δεν προτείνουν έξοδο απ' την ευρωζώνη.

Επικοινωνιακά φούμαρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε θετικός ως προς την κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών «που δεν προσφέρουν τίποτα», επιχείρημα - άλλοθι για την απόλυση εργαζομένων. Οταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Εξαρτάται για ποιους οργανισμούς μιλάτε. Αν υπάρχουν οργανισμοί (σ.σ. που δεν έχουν περιεχόμενο δουλειάς), βεβαίως». Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «καθόλου δεν είναι λύση ο κρατισμός».

Συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά παιχνίδια, συνέπεια της στρατηγικής αδυναμίας του κόμματός του να προβάλλει στο λαό ριζική διέξοδο από την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι προσανατολίζεται να ζητήσει «επισήμως συνάντηση από την κυρία Παπαρήγα», καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να θυσιάζεται ο 13ος και 14ος μισθός, να διαλύεται το συνδικαλιστικό και το εργατικό κίνημα, να διαλύεται η κοινωνική συνοχή και η Αριστερά να μην μπορεί να συζητήσει».

Πρόκειται για φούμαρα, που στόχο έχουν να κρύψουν τις συνολικότερες ευθύνες του ΣΥΝ για τη στήριξη που πρόσφερε στις κυρίαρχες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια σήμερα να την πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα οι εργαζόμενοι και ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ