Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού

Με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπή για την οικονομία, επιχειρεί να χειραγωγήσει τη λαϊκή οργή για τα σκληρά μέτρα

Οσο κι αν πασχίζει η κυβέρνηση να στρέψει τις αντιδράσεις σε ανέξοδη εκτόνωση, θα βρει το μάστορά της από το ταξικό κίνημα και το ενιαίο λαϊκό μέτωπο
Οσο κι αν πασχίζει η κυβέρνηση να στρέψει τις αντιδράσεις σε ανέξοδη εκτόνωση, θα βρει το μάστορά της από το ταξικό κίνημα και το ενιαίο λαϊκό μέτωπο
Μια πρωτοφανή σε διαστάσεις προπαγανδιστική επίθεση - αντίστοιχη της ανησυχίας της για τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις -, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει το λαό, να ανακόψει τη ριζοσπαστικοποίηση της πάλης. Αιχμή της προπαγάνδας αποτελεί η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την οικονομία, την οποία ανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Σε μια προσπάθεια να διαχύσει τις ευθύνες για την κρίση και κυρίως να νομιμοποιήσει τα προαποφασισμένα ταξικά μέτρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να στρέψει την προσοχή του λαού στις διαχειριστικές πρακτικές που άσκησαν πολιτικά πρόσωπα την προηγούμενη περίοδο, για να αθωώσει τη συνέχιση της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Με στόχο να χειραγωγήσουν τη λαϊκή οργή, να τη στρέψουν σε ακίνδυνους ατραπούς για το σύστημα και να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ταξικός αντίπαλος, η αστική τάξη και τα κόμματά της, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται «αποφασισμένα» να τιμωρήσουν πολιτικά πρόσωπα και «επίορκους» δημόσιους υπαλλήλους.

Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Πεταλωτής, «θα υπάρξει αργότερα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για να φανεί και να καταδειχτεί ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά (...) Είναι προτεραιότητά μας να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οικονομία και για το ποιοι έφταιξαν (...) δεν θα αφήσει να παραγραφούν και δικονομικά και ουσιαστικά ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Εξεταστική για την οικονομία θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των Επιτροπών για το Βατοπέδι και τη «Ζήμενς». Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για την εξυγίανση του δημόσιου βίου σε δύο επίπεδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων».

Στόχος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε είναι «να εκλείψουν φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού, παράνομου πλουτισμού και προνομιακών χειρισμών που προέρχονται από δημοσίους υπαλλήλους» και πρόσθεσε ότι «έχει ήδη ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις».

Ανατροπές και «φιλανθρωπία»

Πίσω από τον επικοινωνιακό καπνό της εξεταστικής επιτροπής, η κυβέρνηση εντείνει τους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς. «Ο μηχανισμός μάς δίνει το χρόνο για να προβούμε στις κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το μέγεθος της επίθεσης που θα ακολουθήσει.

Μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση και αναφερόμενος στις προωθούμενες εργασιακές ανατροπές, δήλωσε ότι η ανταγωνιστικότητα «πρέπει να ανοίξει ως θέμα πέρα από αγκυλώσεις του παρελθόντος». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το ποσοστό των απολύσεων αυξάνεται, προκειμένου να προσεγγίσει «το μέσο κοινοτικό όρο», ενώ χαρακτήρισε την προσαρμογή «αναγκαία».

Χτες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δύο εξήραν το «προνοιακό έργο» της Εκκλησίας σε μια προσπάθεια να εμφυσήσουν στο λαό που πλήττεται από τη σφοδρή επέλαση της κυβέρνησης τη λογική της φιλανθρωπίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε υποκριτικά ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες» και πρόσθεσε «πως γνωρίζει ότι ήδη το πράττει η Εκκλησία». Από τη μεριά του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «πράγματι είναι δύσκολη η στιγμή και ότι η εκκλησία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις», προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι ενωμένοι να συνεργαστούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ