Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Κάλεσμα σε λαϊκή επαγρύπνηση και δράση

Οι προωθούμενες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και η 31η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, το αντικείμενο της πλατιάς σύσκεψης που έγινε τη Δευτέρα

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Οι προωθούμενες ελληνοτουρκικές διευθετήσεις, αλλά και οι προετοιμασίες για την 31η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, συζητήθηκαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε τη Δευτέρα η ΕΕΔΥΕ, με τη συμμετοχή φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας (ΣΑΣΑ), την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την Παγκληρική Παλλαϊκή Αγωνιστική Κίνηση, καθώς και 23 Επιτροπές Ειρήνης.

Η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, σημείωσε εισηγητικά: «Συναντιόμαστε δύο μέρες μετά την πετυχημένη απεργία της Πρωτομαγιάς, αλλά και μία μέρα από την εξαγγελία των πιο βάρβαρων μέτρων. Τα ΜΜΕ και ο πρωθυπουργός έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο. Πρέπει να ξέρουμε ότι τα μέτρα αυτά ούτε έκτακτα είναι, ούτε για τρία χρόνια θα κρατήσουν, ούτε θα μείνουν μόνο στο δημόσιο τομέα. Μονόδρομος είναι ο συντονισμένος αγώνας και μαζί με το ταξικό, εργατικό κίνημα. Αυτό είναι που τρέμουν. Εχουμε τη δύναμη να τους σαρώσουμε».

Ανησυχούμε για τις εξελίξεις

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, η Β. Νικολαΐδου επισήμανε ανάμεσα στα άλλα πως «είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ το τελευταίο διάστημα τους εργαζόμενους», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «είναι σε όλους μας πια αδιαμφισβήτητο ότι η προώθηση των διευθετήσεων, με το Αιγαίο να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, αποτελούν προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις και τις συμφωνίες που υπήρξαν την τελευταία 15ετία, οι οποίες, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έστρωσαν το δρόμο για τις σημερινές δρομολογημένες αποφάσεις, που θίγουν στην καρδιά τους τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Τόνισε ακόμα πως «έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες μας μετά τις αποκαλύψεις για επικείμενη συμφωνία με την Τουρκία για καθορισμό ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού σαν "περιοχή μειωμένης έντασης", όπου θα απαγορεύονται οι πτήσεις αεροσκαφών εκτός από περιπτώσεις ασκήσεων ή αεράμυνας. Επίσης θα μπορούν να πετούν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών».

Για τα παραπάνω, είπε η Β. Νικολαΐδου, «εκτιμούμε ότι σταθερά οδηγούμαστε στο να αναγνωρίζεται επίσημα από ελληνικής πλευράς ο 25ος μεσημβρινός σαν όριο στο Αιγαίο, ώστε να χρησιμεύσει σε επόμενα βήματα παραχωρήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή!».

Στην τελική ευθεία για τις 30 του Μάη

«Η ΕΕΔΥΕ - συνέχισε - καλεί το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, σε ετοιμότητα. Γιατί σε συνθήκες έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές της Ενέργειας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αντιμετωπίζονται από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης σαν κατάλοιπα του παρελθόντος, σαν εμπόδια στη διαδικασία εφαρμογής της πιο βαθιάς και οργανικής πρόσδεσης της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατηγική».

Οπως είπε, «θέση της ΕΕΔΥΕ είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία και προσδοκούμε στη συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς», με την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στις δυο χώρες. Κάλεσε σε ένταση της αγωνιστικής δράσης και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποδεχτούμε «καμία παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», να ακυρωθούν όλες οι δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, «να αντιταχθούμε σε κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και να διεκδικήσουμε την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων από αποστολές εκτός συνόρων».

Για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 30 Μάη με σημείο αφετηρίας τον Τύμβο του Μαραθώνα, με στάσεις στα γνωστά σημεία (Ν. Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Αγ. Παρασκευή) και με κατάληξη το Σύνταγμα, όπου θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ