Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραξικόπημα κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων!

Αποκαλυπτικό του αντιασφαλιστικού νόμου που έρχεται είναι το μνημόνιο που ήδη υπέγραψε η κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης

Ταφόπλακα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο που υιοθετεί αύριο ή μεθαύριο Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο, του οποίου οι βασικές θέσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που σφαγιάζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και μας γυρίζει στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν ακόμα δεν υπήρχε η παραμικρή κοινωνική προστασία.

Πλήρης σύνταξη, αλλά πολύ μικρότερη, θα κατοχυρώνεται μόνο μετά από 40 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπης εργασίας. Από το 2011, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων αυξάνονται στο 65ο ετος. Κανείς δεν μπορεί να βγαίνει σε σύνταξη πριν τα 60 του χρόνια. Η σύνταξη περικόπτεται δραματικά, στο νέο σύστημα 40 χρόνια δουλειάς θα οδηγούν σε συντάξεις που δε θα ξεπερνούν το 50% από τις συντάξεις που παίρνει κανείς σήμερα με 35 χρόνια εργασίας. Συνολικά, το κόστος του δημοσίου για τις συντάξεις - σύμφωνα με το μνημόνιο - δε θα ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ από το 4,8% περίπου που ήταν το 2008.

Ειδικότερα το μνημόνιο κυβέρνησης Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ καθορίζει:

  • Από 1/1/2011 καθορίζεται για όλα τα Ταμεία ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Ακόμη και οι γυναίκες στο δημόσιο θα φορτωθούν από 5 έως 15 χρόνια εργασίας από το 2011 μέχρι το 2013.
  • Καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2015, για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς εργασίας.
  • Από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φεύγει στη σύνταξη πριν το 60ό ετος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν 40 χρόνια εργασίας.
  • Τα παραπάνω αφορούν όλους τους εργαζόμενους και αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993.
  • Οσοι συνταξιοδοτούνται μεταξύ του 60ού και 65ου έτους ηλικίας (πριν το ανώτερο όριο) για κάθε έτος θα τους επιβάλλεται μείωση κατά 6%. Δηλαδή στην πενταετία, η μείωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με το 65ο έτος. Η πραγματική μείωση βέβαια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού είναι σχεδόν αδύνατο στο 60ό έτος να έχει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, που απαιτούνται πλέον για πλήρη σύνταξη.
  • Μειώνεται και το ανώτερο όριο συντάξεων.
  • Καταργούνται τα ΒΑΕ, αφού η νέα λίστα δε θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής (που ούτως ή άλλως είναι αναντίστοιχη των σύγχρονων συνθηκών) λίστας του ΙΚΑ.
  • Συρρικνώνονται οι αναπηρικές συντάξεις με την «εισαγωγή αυστηρότερων όρων», αλλά και «τακτική επανεξέταση» της πλήρωσης των νέων προϋποθέσεων.

Το νέο σύστημα, που θα ψηφίσει η κυβέρνηση βαθαίνει παραπέρα την αντιασφαλιστική επιδρομή και προβλέπει:

Τροποποίηση της απονομής της σύνταξης με δραστική μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης του συντάξιμου μισθού (θα υπολογίζεται σε όλο τον εργάσιμο βίο αντί στην πενταετία) και μέσω της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% κάθε χρόνο στο 1,2% μέσο ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% στην 35ετία θα μειωθεί στο 48% στην 40νταετία. Η κατακόρυφη μείωση του ύψους της σύνταξης θα υποχρεώνει σε παραμονή στην εργασία στα 40 έτη, που είναι και η νέα προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη, δηλαδή θα σπρώχνει σε εργασία μέχρι τον τάφο!

Το προνοιακό επίδομα των 360 ευρώ θα δίνεται μετά το 65ο έτος και μόνο σε όσους πληρούν τα «εισοδηματικά κριτήρια» που θα θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση και αφού αυτό είναι συμβατό με «τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος περιορίζεται σε αυτό το προνοιακό επίδομα, δε θα δίνει ούτε ευρώ για τις συντάξεις. Στην πράξη καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση της Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ