Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επικοινωνιακά παιχνίδια με την ψήφιση των μέτρων

Ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή, η στήριξη του αντιλαϊκού πακέτου είναι δεδομένη

Με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της πλουτοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος αποφασίζει σήμερα ο Α. Σαμαράς για την ψήφιση ή μη του νομοσχεδίου με τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.

Αν και επί της ουσίας η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δε διαφωνεί με το πακέτο, αλλά πιέζει για τη λήψη επιπλέον μέτρων, ωστόσο συνυπολογίζει μια σειρά άλλους παράγοντες, με κυριότερο το ενδεχόμενο η ΝΔ να σαρωθεί από τη λαϊκή οργή εξαιτίας της κραυγαλέας υποστήριξης που προσφέρει στα αντιλαϊκά μέτρα.

Η εικόνα που υπήρχε μέχρι αργά χτες ήταν «θολή», με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να παραπέμπουν στην τοποθέτηση που θα κάνει ο Α. Σαμαράς, πιθανότατα αύριο, στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές «διέρρεαν» ότι οι πιέσεις που ασκούνται, από οικονομικούς κύκλους και ΜΜΕ, για να ψηφιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι αφόρητες, ενώ έντονη είναι και η εσωκομματική διαμάχη.

Αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ εισηγούνται να μην υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά την ίδια στιγμή ισχυρή είναι η ομάδα των γαλάζιων βουλευτών που τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος». Επικεφαλής της τελευταίας ομάδας, η Ντ. Μπακογιάννη επισκέφτηκε χτες το πρωί στη Ρηγίλλης τον Α. Σαμαρά, προκειμένου να του ζητήσει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με τα αντεργατικά μέτρα.

Το επιβεβαίωσε, έμμεσα πλην σαφώς, η ίδια στη δήλωση που έκανε εξερχόμενη: «Οι νοοτροπίες του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα», είπε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση.

Η απάντηση του Α. Σαμαρά, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήταν ότι «ακούει όλα τα στελέχη» και θα πάρει την τελική απόφασή του με γνώμονα «το συμφέρον του ελληνικού λαού σήμερα και αύριο».

Εσωκομματικές εντάσεις

Προάγγελος πάντως για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στη Βουλή θεωρείται η δήλωση που έκανε χτες ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση γιατί «εδώ και καιρό έχει επιλέξει το μοναχικό δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης» και στο πλαίσιο αυτό μόνη της διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε το περιεχόμενο της συμφωνίας για την προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ - ΔΝΤ.

Από τη σκοπιά αυτή επιρρίπτει αποκλειστικά στην κυβέρνηση τις ευθύνες για τη «δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων», την ανατροπή «θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θέλει να κρατηθεί «απ' έξω από το κάδρο».

Κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι γαλάζιοι βουλευτές Π. Καμμένος και Χρ. Ζώης, με τον τελευταίο να καλεί (στον «Αθήνα 9,84») την κυβέρνηση «με το ίδιο "θάρρος" με την ίδια "ευθύνη" που δείχνει έξι μήνες, να στηρίξει τα μέτρα τα οποία προετοίμασε, αφού μας έβαλε στο ΔΝΤ». Από τη πλευρά του ο Π. Καμμένος δήλωσε (στο «Vimafm») ότι «εγώ θα το καταψηφίσω (σ.σ. το νομοσχέδιο) και αν δημιουργεί αυτό πρόβλημα στο κόμμα μου, θα παραιτηθώ από βουλευτής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ