Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών

Ενισχύουν το δίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία» για να επιβάλουν τη βαρβαρότητα και να παραδειγματίσουν τους λαούς σε άλλες χώρες

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο κορυφής του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα εγκριθεί οριστικά η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης και θα συζητηθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα από την κρίση, οι εκπρόσωποι των κρατών της ΕΕ, καθώς και οι εκπρόσωποι των καπιταλιστικών αγορών εκφράζουν τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ανησυχώντας για τις δίκαιες αντιδράσεις του λαού, λένε εκβιαστικά ότι πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία, η κρίση θα επεκταθεί σε Ισπανία και Πορτογαλία και επίκειται το τέλος του ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι αστικών κυβερνήσεων δεν παραλείπουν να «τραβήξουν» το αυτί των εργαζομένων στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. «Οταν βλέπουμε τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, η υπομονή μας, η δική μου και της υπόλοιπης Ευρώπης, σχεδόν εξαντλείται», τόνισε με θράσος ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει σαφώς στον πληθυσμό ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απολύτως απαραίτητα για να απαλλαγεί η χώρα από το αβυσσαλέο χρέος της.

Για «συντεταγμένη πτώχευση» μιλάει η Μέρκελ

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ARD», υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα από την κρίση στην Ελλάδα και έθεσε ζήτημα ακόμα και για «συντεταγμένη πτώχευση» των κρατών - μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και διογκωμένα ελλείμματα, θέλοντας να διασφαλίσει τη συμμετοχή των επενδυτών σε κάθε νέο σχέδιο διάσωσης.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν διαρκώς την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα για να μην επαναληφθεί μια κρίση ανάλογη με την ελληνική. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός συνασπισμός προωθεί ψήφισμα στη γερμανική Βουλή με το οποίο θα καλείται η ΕΕ να αναθεωρήσει τους κανόνες της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών αν δεν υλοποιήσει τα σκληρά μέτρα που έχει ανακοινώσει, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Οπως σημείωσε, «αν υπάρξουν παραλείψεις» στο πρόγραμμα λιτότητας που αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και την ΕΕ, «οι καταβολές θα σταματήσουν. Και τότε, η στάση πληρωμών θα απειλήσει και πάλι την Αθήνα (...) Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Ξερογλείφονται οι τραπεζίτες

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμβάλουν στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, «εάν οι γερμανικές τράπεζες διατηρούσαν τις σημερινές τους δεσμεύσεις σε ελληνικά ομόλογα, αυτό θα ήταν ήδη επιτυχία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός υπουργός είχε χτες συνάντηση με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων και ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, Deutsche Bank. Μετά τη συνάντηση, οι τραπεζίτες δήλωσαν πως είναι «έτοιμοι ως εκπρόσωποι του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος να προσφέρουν μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μια σημαντική θετική συμβολή στην τρέχουσα διαδικασία προσαρμογής της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα τεσσάρων Γερμανών οικονομολόγων και δικηγόρων σκοπεύει να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας την Παρασκευή εναντίον της απόφασης συμμετοχής της Γερμανίας στο μηχανισμό δανειοδότησης.

Σύμφωνα με έναν εξ αυτών, τον καθηγητή Σταρμπάτι, η βοήθεια στην Ελλάδα απλώς θα καθυστερήσει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, με ακόμη υψηλότερο κόστος για την Ελλάδα και την ευρωζώνη και η μόνη διέξοδος είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη.

Προχωρούν οι διαδικασίες εκταμίευσης

Μέχρι τα μέσα του μήνα θα λάβει η Ελλάδα την πρώτη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης στα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπο του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, την αποδέσμευση του ποσού των 16,8 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων 3,9 δισ. ευρώ κατά το 2010, ενέκρινε η γαλλική Βουλή, ενώ η σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία προγραμματίζεται για την Παρασκευή. «Οφείλουμε να ενεργήσουμε γρήγορα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, διακυβεύεται η σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

«Υπάρχουν τώρα όλες οι πιθανότητες το σύνολο της Ευρώπης να επωφεληθεί από τη ρύθμιση των προβλημάτων στην Ελλάδα (...) Επειδή οι άνθρωποι θα δουν ότι γίνονται αποφασιστικές ενέργειες και αυτό θα βοηθήσει ολόκληρη την Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγ. Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το μηχανισμό δανειοδότησης και τα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι τώρα να τη δούμε να υλοποιείται».

Προβληματισμοί για το ευρώ

Ο νομπελίστας της Οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτς, προέβλεψε το πιθανό τέλος του ευρώ, σημειώνοντας ότι αν η ΕΕ «δε διευθετήσει τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της, το μέλλον του ευρώ θα είναι ίσως πολύ σύντομο» και επισήμανε:

«Οταν δούμε πόσο δύσκολο υπήρξε για την Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή θέση για να βοηθήσει μια από τις μικρότερες χώρες, θα αντιληφθούμε πως αν μια χώρα λίγο μεγαλύτερη έχει δυσκολίες, είναι πιθανό η Ευρώπη να δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο».

Παράλληλα, ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και πρώην σύμβουλος της Κομισιόν, Ντάνιελ Γκρο, υποστήριξε πως είναι «αρκετά πιθανό» η Πορτογαλία να είναι το δεύτερο κράτος - μέλος της ευρωζώνης που θα χρειαστεί στήριξη. Μάλιστα, σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δε διαφέρει πολύ από εκείνη της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η Πορτογαλία θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, την οποία εκτίμησε στο ύψος των 100 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, εκτίμησε ότι η Ισπανία, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, δε θα χρεοκοπήσει, ενώ, κατά τη γνώμη του, η Ιταλία βρίσκεται σε πιο ασφαλή κατάσταση, αλλά την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι «αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, υπάρχουν και άλλα κράτη, μετά την Ελλάδα, που μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια πορεία» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται ένα σύμφωνο σταθερότητας κατά των ελλειμμάτων και μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ για να προληφθεί η εξάπλωση της κρίσης».

Αντίθετη γνώμη έχει ο Ανχελ Γκούρια, ΓΓ του ΟΟΣΑ, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι «συγκεκριμένη» και σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να μεταδοθεί μέσα στην ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, επανέλαβε ότι στηρίζει απόλυτα την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα του Ελληνα πρωθυπουργού και απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στην ευρωζώνη. Μάλιστα, διέψευσε φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ισπανία προτίθεται να ζητήσει στήριξη ύψους 280 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Ανησυχούν οι καπιταλιστικές αγορές

Ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του, «Berkshire», σημείωσε ότι «οι προοπτικές για σημαντικό πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, όχι μόνο εδώ (σ.σ. στις ΗΠΑ), αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να έχουμε συνέχεια μεγάλα δημόσια ελλείμματα και φθηνό χρήμα που να είναι αποτελεσματικά για την οικονομία».

Ακόμα, ο Ου. Μπάφετ, του οποίου η εταιρεία έχει μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων σε ευρώ, λόγω των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, είπε πως «σπανίως προτιμούμε έντονα ένα νόμισμα έναντι άλλων και τα γεγονότα των τελευταίων ετών με κάνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την ικανότητα των νομισμάτων να διατηρήσουν την αξία τους διαχρονικά».

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's», σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου του, Τομ Μπιρν, εκτιμά πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανεισμού της Ελλάδας «δεν μπορείς να πεις ότι είναι το τέλος καθώς η προσαρμογή είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα». Μάλιστα σημειώνει ότι «αν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να προσαρμοστεί, αν η κοινωνική συνοχή διατηρηθεί, αυτό είναι το βασικό που πρέπει να παρακολουθεί κανείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ