ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες για διπλωματικές αναπροσαρμογές

Στη Ρωσία εκπονήθηκε νέο «δόγμα» εξωτερικής πολιτικής, που ριζικά διαφέρει από το σημερινό στο ζήτημα της προσέγγισης της «Δύσης», δηλαδή της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το σχέδιο του νέου «δόγματος» παραμένει μυστικό, ενώ μια πρώτη δημοσίευση πλευρών του έγινε πρόσφατα στο περιοδικό «Ρωσικό Newsweek» και προκάλεσε πολλές κι έντονες συζητήσεις στους διπλωματικούς κύκλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ντοκουμέντο με τον τίτλο «Πρόγραμμα αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των εξωτερικών - πολιτικών παραγόντων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ήδη εγκρίθηκε από το Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το νέο πολιτικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής προϋποθέτει την οικοδόμηση «φιλικών σχέσεων» με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στο προοίμιο του ντοκουμέντου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζει πως η ενίσχυση των σχέσεων με τις κυριότερες παγκόσμιες δυνάμεις είναι υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας και πρέπει να οικοδομείται με βάση την «αλληλοδιείσδυση» των οικονομιών και των πολιτισμών.

Οπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες, η καινούρια «φιλοσοφία» των διεθνών σχέσεων, που θα επιδιώξει η Μόσχα, μάλλον έχει χαρακτήρα «μονόδρομου». Κι αυτό γιατί η καπιταλιστική Ρωσία χρειάζεται σοβαρές επενδύσεις από το αμερικάνικο κι ευρωπαϊκό κεφάλαιο για τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών υποδομών της, που αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα.


Ι.Π.

ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Περιοδεία Γκόρντον με φόντο πρώην αυτονομιστές

Από τη συνάντηση του Αμερικάνου υφυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
Από τη συνάντηση του Αμερικάνου υφυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΚΟΠΙΑ.--

Το προχτεσινό αιματηρό ένοπλο επεισόδιο ανάμεσα σε αστυνομικούς των Σκοπίων και λαθρέμπορους όπλων - πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο προκαλεί υποκριτικά το ενδιαφέρον ΗΠΑ και ΕΕ που παρακολουθούν, κατά δήλωσή τους, «στενά και με ανησυχία» τις εξελίξεις στην περιοχή. Μέσα σ' αυτό το κλίμα επαναφόρτισης της έντασης εξελίσσεται διόλου τυχαία η βαλκανική περιοδεία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον που προχτές πραγματοποίησε κύκλο επαφών με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα, χτες είχε στα Σκόπια συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στο Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία.

Στην Πρίστινα, ο Γκόρντον εξέφρασε την «ολόπλευρη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον σε «όλες τις πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις» που αφορούν το Κοσσυφοπέδιο σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται στη διχοτόμηση» του προτεκτοράτου και ότι Κοσσυφοπέδιο και Σερβία αποτελούν τάχα «δύο ανεξάρτητες, αυτοκυρίαρχες χώρες».

Ενα 24ωρο μετά, ο Γκόρντον βρέθηκε στα Σκόπια όπου και πάλι εξέφρασε το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και την επιτυχή ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα κάνει «ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση καλών διεθνοτικών σχέσεων που είναι το κλειδί για τη σταθερότητα» της χώρας. Μετά τη συνάντησή του με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα επίλυσης» του ζητήματος του ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας προβλέποντας ότι αυτό θα είναι εφικτό «ως το τέλος Οκτώβρη ή στις αρχές Νοέμβρη» πριν την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής συνόδου στην Πορτογαλία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια αναφερόμενο στο προχτεσινό επεισόδιο με τέσσερις νεκρούς λαθρέμπορους στο μεθοριακό χωριό Ράντιτσα δημοσιοποίησε τις ταυτότητες των θυμάτων. Πρόκειται για τρεις Αλβανούς πολίτες της ΠΓΔΜ, πρώην αυτονομιστές, (από 36 ως 47 ετών) και έναν 31χρονο Κοσσοβάρο Αλβανό, όλοι τους «γνώριμοι» της αστυνομίας αφού κατηγορούνταν για ανθρωποκτονίες και ποικίλες άλλες εγκληματικές ενέργειες. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η κατάσταση «ελέγχεται πλήρως» ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, είπε ότι η υπόθεση παρακολουθείται στενά και ότι η δράση των τεσσάρων λαθρεμπόρων που μετέφεραν στο λεωφορειάκι τους ένα σωστό οπλοστάσιο «αφορά το κοινό ποινικό δίκαιο».

Πάντως, αρθρογράφοι της εφημερίδας «Ντέβνικ» σχολιάζουν εύστοχα πως το θέμα δεν είναι εάν τα Σκόπια ελέγχουν την κατάσταση με τους πρώην αυτονομιστές και εάν είναι έτοιμα για τυχόν αντίποινα, αλλά ποιοι είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέες εστίες κρίσης, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποτυχία των πολιτικών εξουσίας να βελτιώσουν αισθητά τη ζωή τόσο στο βορειοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ όπου ζει αλβανική μειονότητα όσο και στην υπόλοιπη χώρα...

Μέσα σε όλα αυτά, χτες η αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, ανακοίνωσε τη διενέργεια αστυνομικής εφόδου στο σπίτι του πρώην αυτονομιστή Τζέμσιτ Κρασνίτσι στο Πρίζρεν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που κατηγόρησαν την ΕΕ πως θεωρεί τη δράση τους «εγκληματική και δε δίνει καμία αξία στον αγώνα τους», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων...

ΛΙΒΥΗ
Αρχισαν οι έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες της συντριβής του αεροσκάφους «A-330» της «Afriqiyah Airways», την Τρίτη, σε χωράφι δίπλα στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της λιβυκής πρωτεύουσας. Στον τόπο του δυστυχήματος, από χτες, βρίσκονται Αμερικανοί, Ολλανδοί, Νοτιο-αφρικανοί και Γάλλοι ειδικοί, οι οποίοι αναζητούν κάποιο στοιχείο ανάμεσα στα συντρίμμια που θα τους οδηγήσει στα αίτια της τραγωδίας.

Στην Τρίπολη έχει μεταφερθεί και κλιμάκιο ειδικών εκ μέρους της κατασκευάστριας αεροπορικής εταιρείας «Airbus», ενώ οι λιβυκές αρχές συνέστησαν, ήδη, επιτροπή διερεύνησης και διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στο έργο των εμπειρογνωμόνων. Ενθαρρυντικό είναι ότι εντοπίστηκαν, ήδη, τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Κατά τ' άλλα, οι εμπειρογνώμονες δήλωναν εντυπωσιασμένοι από το ότι το αεροσκάφος, με εξαίρεση ένα κομμάτι της ουράς που έχει μείνει αλώβητο, όλο το υπόλοιπο έχει μετατραπεί σε μικρά - μικρά κομμάτια. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι είδαν το αεροσκάφος να χτυπά πολλές φορές στο έδαφος πριν διαλυθεί εντελώς. Ο Λίβυος υπουργός Μεταφορών απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπορικό ατύχημα που καταγράφεται με «Α330». Το πρώτο ήταν η πολύνεκρη συντριβή της «Air France», πέρυσι τον Ιούνη, πάνω από τον Ατλαντικό. Μόλις πριν λίγες βδομάδες, εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του συγκεκριμένου μοιραίου αεροσκάφους. Στο μικροσκόπιο πλέον έχει εισέλθει και ένα ίδιο αεροσκάφος της «Cathay Pacific», που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι επιβαίνοντες. Οι πιλότοι του αεροσκάφους υποστήριξαν ότι υπήρχε πρόβλημα στον έναν από τους δύο κινητήρες, (μάρκας «Rolls Royce») ο οποίος ήταν εκτός ελέγχου και δεν κατέβαζε ταχύτητα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η επιβίωση του 9χρονου Ολλανδού από τη συντριβή χαρακτηρίστηκε «θαύμα». Ο μικρός υποβλήθηκε σε εγχειρήσεις επειδή έχει πολλαπλά κατάγματα στα άκρα, αλλά δεν έχει βλάβη σε κανένα ζωτικό όργανο. Δίπλα του, χτες, βρέθηκαν, εκτός των Ολλανδών διπλωματών, και συγγενείς του ενώ έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι οικογένειες των θυμάτων. Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώθηκε ότι συγκαταλέγεται και η βραβευμένη συγγραφέας Μπρι Ο' Μάρα, Νοτιοαφρικανή με ιρλανδική υπηκοότητα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κατάρρευση εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αλλη μια πλατφόρμα (μετά από αυτή του Κόλπου του Μεξικού) αυτή τη φορά άντλησης φυσικού αερίου κατέρρευσε στη θάλασσα της Καραϊβικής. Πρόκειται για τη πλατφόρμα Αμπαν Περλ, ανοιχτά της χερσονήσου Παρία στην επαρχία Σούκρε της Βενεζουέλας, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, την εκμετάλλευση της οποίας είχε η κρατική εταιρεία ενέργειας PDVSA και η οποία βυθίστηκε στις 4.30 τα ξημερώματα τοπική ώρα ενώ πριν τη βύθιση της εξέδρας ειδικές μονάδες του ναυτικού και της αεροπορίας είχαν με ασφάλεια απομακρύνει τους 95 εργαζόμενους.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες, «καμία απειλή για το περιβάλλον δε συνιστά η βύθιση της πλατφόρμας άντλησης φυσικού αερίου στη θάλασσα της Καραϊβικής».

Η πλατφόρμα εγκαταστάθηκε πέρυσι και λειτουργούσε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος «Μariscal Sucre», με ευθύνη της κρατικής εταιρίας ενέργειας της Βενεζουέλας (PDVSA) χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ ήδη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει διατάξει έρευνα για τα αίτια της έκρηξης που οδήγησε στην καταβύθιση της εξέδρας.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Εφοδοι σε κτίρια των υποστηρικτών του Κ. Μπακίγεφ

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Εφόδους σε μια σειρά κυβερνητικά κτίρια σε τρεις επαρχίες του νότου (Ος, Τζαλαλαμπάντ, Μπατκέν) πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες οπαδοί του ανατραπέντα Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, απαιτώντας την επαναφορά των τοπικών κυβερνώντων που είχαν διωχθεί μετά την ανάληψη της εξουσίας από την «προσωρινή» κυβέρνηση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι υποστηρικτές του Μπακίγεφ κατέλαβαν και μέρος κεντρικού αεροδρομίου του Ος.

Ο αρχηγός του επιτελείου της «προσωρινής κυβέρνησης» Εντίλ Μπαϊσάλοφ υποστήριξε πως «θα ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης» ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ομουρμπέκ Τεκεμπάγιεφ δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως σχεδίαζαν «πραξικόπημα».

Στο μεταξύ, η Λευκορωσία, όπου έχει καταφύγει ο Μπακίγεφ με την οικογένειά του, ανακοίνωσε χτες ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Κιργισία και ανέφερε ότι όλοι οι διπλωμάτες της εγκατέλειψαν το Μπισκέκ για λόγους ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ