ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι τελευταίες διαβουλεύσεις για την αντιλαϊκή επέλαση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποφασισμένος να επελάσει κατά των «κεκτημένων» που έχουν απομείνει σ' όλα τα λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να τα «προσαρμόσει» στις απαιτήσεις της «παγκοσμιοποίησης» - όπως αυτές διατυπώνονται από τους φορείς της «προοδευτικής» διακυβέρνησης κατά τον 21ο αιώνα Κλίντον και Μπλερ(!) - επέστρεψε από τις διακοπές του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Χτες το πρωί με το στενό κύκλο των συνεργατών του, τους Δ. Ρέππα, Ν. Θέμελη και Γ. Πανταγιά είχε μια πρώτη συζήτηση, περιγράφοντας τις προτεραιότητές του, που εκτός από τα εργασιακά περιλαμβάνουν και τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χειριστεί τα θέματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των έργων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, «ο πρωθυπουργός επανέλαβε, στους στενούς του συνεργάτες, τη θέση τη δική του και της κυβέρνησης, πως πρέπει να προχωρήσουμε με συνέπεια στις προεκλογικές εξαγγελίες μας για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, να ενισχύσουμε το διεθνή ρόλο της Ελλάδας και, βεβαίως, να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα, οικονομικά και κοινωνικά, ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειάς μας σε τομείς που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί από αυτούς εξαρτάται η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Τέτοιοι τομείς, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, είναι το καθεστώς εργασίας, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ο χώρος της υγείας και τα προβλήματα που παρατηρούνται σε αυτόν και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, καθώς και τα θέματα της παιδείας, τα οποία θα μας απασχολήσουν στο πρώτο μετά τις διακοπές Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη». Η «περίληψη» των κυβερνητικών θέσεων αναμένεται να διατυπωθούν, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, «από τον πρωθυπουργό, σε λίγες ημέρες, στη ΔΕΘ. Οι διακηρύξεις μας, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα εφαρμοστούν. Εχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Το πρόγραμμα

Για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων, αρχίζει από σήμερα μια σειρά συσκέψεων και επαφών του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως λέγεται, θα επισκέπτεται κάθε μήνα και ένα νομό της χώρας.

Ετσι, λοιπόν, σήμερα στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με το οικονομικό επιτελείο για θέματα οικονομικής πολιτικής, ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια στις 13.30, θα δεχτεί εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβει μέρος ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

Σήμερα το απόγευμα, στις 7, θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τον υπουργό Πέτρο Ευθυμίου και τον υφυπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

Την προσεχή Τετάρτη, στις 12.30, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η Διυπουργική Επιτροπή για την Ολυμπιάδα του 2004, καθώς τις επόμενες μέρες επισκέπτεται την Ελλάδα κλιμάκιο της ΔΟΕ, προκειμένου να συζητήσει με τους Ελληνες αρμόδιους τα θέματα προετοιμασίας της χώρας μας για την Ολυμπιάδα.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συνεδρίασης την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας.

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο για την παιδεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού θα αφιερωθεί στην παιδεία και με προφανή στόχο να αποφευχθεί η έκρηξη και στο χώρο αυτό, καθώς θεωρείται δεδομένη η έκρηξη των εργαζομένων ενόψει της επέλασης στις κατακτήσεις τους που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Για το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τις αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές, όπως αυτές προκύπτουν ως ανάγκη από τη διδακτική πράξη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα θέματα που τους απασχολούν. Θα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα θέματα που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο αρμόδιος υπουργός, κατέληξε ο Δ. Ρέππας, έχει στενή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και συζητά τα θέματά τους».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξέσπασε δικομματικός καυγάς
  • Σε θέμα αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναδείχνεται η πρόθεση του κ. Κυπριανού να μιλήσει στην ελληνική Βουλή 

Σε δικομματικό καυγά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα της άρνησης από την ελληνική πλευρά στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού να μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Τα δύο κόμματα θεωρούν ότι «βρήκαν» την ευκαιρία να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την τροπή που φαίνεται να παίρνει το Κυπριακό πρόβλημα - με την πειθήνια φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθούν - και συντηρούν την ανούσια αντιπαράθεση γύρω από αυτό το ζήτημα.

Χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης δημοσιοποίησε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, Κάρολο Παπούλια, με την οποία ζητεί να κληθεί ο κ. Κυπριανού με την έναρξη των εργασιών της νέας συνόδου να εκθέσει τις απόψεις του στην επιτροπή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είπε πως «αυτό θα το αντιμετωπίσει η ίδια η Επιτροπή. Απλώς, θυμίζω - γιατί πρέπει να έχουμε μνήμη - ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν εκ των πολιτικών που είχαν ταχθεί εναντίον του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τίποτα άλλο. Αυτό τα λέει όλα. Για να γνωρίζουμε όλοι πότε το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές και πότε εκδηλώνεται μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Οπως αναμενόταν ήρθε λίγο αργότερα η απάντηση από τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος αναρωτήθηκε πού ήταν το δόγμα αυτό όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να θαφτούν οι πύραυλοι «S-300» κάπου στην Κρήτη και όταν σιώπησε στην προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στα Στροβίλια.

Προς ουσιαστική διαπραγμάτευση;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε σε δηλώσεις του, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ζητήσει ουσιαστική διαπραγμάτευση στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό πιθανόν να γίνει είτε με την εναρκτήρια δήλωση του Κόφι Ανάν είτε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τις δύο πλευρές.

Τη θέση αυτή θα προωθήσει ο πρόεδρος Κληρίδης στο διάστημα της μιας βδομάδας, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Πλατφόρμα Νέων για την Ειρήνη» στα Κατεχόμενα

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι νέοι ίδρυσαν κίνηση, υπό την επωνυμία "Πλατφόρμα Νέων για Ειρήνη", με απώτερο σκοπό να πετύχουν την ειρήνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Την κίνηση απαρτίζουν οι οργανώσεις νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, η Ενωση Κυπρίων Φοιτητών του λεγόμενου Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου και μέλη καλλιτεχνικών και πολιτιστικών συνδέσμων.

Σε διακήρυξη, οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν την ανάμειξη της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι επιδιώκουν την ειρήνη και στοχεύουν στην εξάλειψη της ανεργίας.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο,τι πουν οι Αμερικανοί

Σε άμεση προσαρμογή με τις αμερικανικές απαιτήσεις για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» προχωρά η κυβέρνηση.

Η πρώτη επαφή που είχε ο πρωθυπουργός, μετά τις διακοπές του, με υπουργό της κυβέρνησής του, ήταν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η προώθηση αλλαγών στη νομοθεσία για όσους κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, κάτω από την αμερικανική πίεση, εξετάζει αλλαγές στις διαδικασίες που αφορούν στις δίκες όσων κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε χτες και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Στην ατζέντα των δύο υπουργών υπήρχε και το θέμα της τρομοκρατίας, υπό την έννοια ότι συζητήθηκε η ελληνοαμερικανική συμφωνία για την αστυνομική συνεργασία, που πιθανότατα αναμένεται να υπογραφεί τον προσεχή μήνα.

Οπως έχει γίνει γνωστό, ενώ η Αθήνα έχει προσαρμοστεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις και έχει ετοιμαστεί η συμφωνία, η Ουάσιγκτον ακόμη δεν έχει ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, η υπογραφή να γίνει από αξιωματούχους του ίδιου επιπέδου. Ετσι, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ποιος από την αμερικανική πλευρά θα υπογράψει, δίπλα από τον Ελληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σχετικά με τη συνάντηση Παπανδρέου - Χρυσοχοΐδη, ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης και για τις ελληνοαλαβανικές σχέσεις, ενόψει της επίσκεψης του Δ. Χρυσοχοΐδη στα Τίρανα.

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, ασχολήθηκαν και με «την καθιέρωση ενός συστήματος επίσκεψης στα ελληνικά νησιά τουριστών προερχομένων από την Τουρκία, χωρίς προηγουμένως να χρειάζονται βίζα. Είναι ένα καθεστώς, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το οποίο πιλοτικά έχει ισχύσει την τελευταία περίοδο και ανταλλάσσονται διάφορες σκέψεις και αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να παγιωθεί αυτή η διαδικασία με τρόπο, όμως, που δε θα δημιουργήσει προβλήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ