Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξέσπασε δικομματικός καυγάς
  • Σε θέμα αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναδείχνεται η πρόθεση του κ. Κυπριανού να μιλήσει στην ελληνική Βουλή 

Σε δικομματικό καυγά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα της άρνησης από την ελληνική πλευρά στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού να μιλήσει στην ελληνική Βουλή. Τα δύο κόμματα θεωρούν ότι «βρήκαν» την ευκαιρία να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την τροπή που φαίνεται να παίρνει το Κυπριακό πρόβλημα - με την πειθήνια φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθούν - και συντηρούν την ανούσια αντιπαράθεση γύρω από αυτό το ζήτημα.

Χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης δημοσιοποίησε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, Κάρολο Παπούλια, με την οποία ζητεί να κληθεί ο κ. Κυπριανού με την έναρξη των εργασιών της νέας συνόδου να εκθέσει τις απόψεις του στην επιτροπή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είπε πως «αυτό θα το αντιμετωπίσει η ίδια η Επιτροπή. Απλώς, θυμίζω - γιατί πρέπει να έχουμε μνήμη - ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν εκ των πολιτικών που είχαν ταχθεί εναντίον του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τίποτα άλλο. Αυτό τα λέει όλα. Για να γνωρίζουμε όλοι πότε το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές και πότε εκδηλώνεται μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Οπως αναμενόταν ήρθε λίγο αργότερα η απάντηση από τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος αναρωτήθηκε πού ήταν το δόγμα αυτό όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να θαφτούν οι πύραυλοι «S-300» κάπου στην Κρήτη και όταν σιώπησε στην προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στα Στροβίλια.

Προς ουσιαστική διαπραγμάτευση;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε σε δηλώσεις του, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ζητήσει ουσιαστική διαπραγμάτευση στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό πιθανόν να γίνει είτε με την εναρκτήρια δήλωση του Κόφι Ανάν είτε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τις δύο πλευρές.

Τη θέση αυτή θα προωθήσει ο πρόεδρος Κληρίδης στο διάστημα της μιας βδομάδας, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Πλατφόρμα Νέων για την Ειρήνη» στα Κατεχόμενα

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι νέοι ίδρυσαν κίνηση, υπό την επωνυμία "Πλατφόρμα Νέων για Ειρήνη", με απώτερο σκοπό να πετύχουν την ειρήνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Την κίνηση απαρτίζουν οι οργανώσεις νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, η Ενωση Κυπρίων Φοιτητών του λεγόμενου Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου και μέλη καλλιτεχνικών και πολιτιστικών συνδέσμων.

Σε διακήρυξη, οι οργανώσεις αυτές αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν την ανάμειξη της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι επιδιώκουν την ειρήνη και στοχεύουν στην εξάλειψη της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ