ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ «ΚΟΥΡΣΚ»
Εθνικό πένθος

Το πλήρωμα του μοιραίου «Κουρσκ» σε άσκηση, την 30ή Ιουλίου. Ο κυβερνήτης του, Γκριγκόρι Λιάτσιν (πρώτος δεξιά) χαιρετά την ηγεσία του Βόρειου Στόλου

Associated Press

Το πλήρωμα του μοιραίου «Κουρσκ» σε άσκηση, την 30ή Ιουλίου. Ο κυβερνήτης του, Γκριγκόρι Λιάτσιν (πρώτος δεξιά) χαιρετά την ηγεσία του Βόρειου Στόλου
ΜΟΣΧΑ - ΣΕΒΕΡΟΜΟΡΣΚ.-

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έφθασε χτες στο αρχηγείο του Βόρειου Στόλου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού για να αποτίσει φόρο τιμής στο πλήρωμα του «Κουρσκ» - τον πλοίαρχο του οποίου, Γκριγκόρι Λιάτσιν, «γνώριζε προσωπικά», όπως δήλωσε ο ίδιος την περασμένη βδομάδα. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με συγγενείς των 118 ναυτικών, οι οποίοι ζητούν να επισκεφθούν τον τόπο όπου το υποβρύχιο βυθίστηκε. Σε ολόκληρη τη Ρωσία, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, καθώς ο Πούτιν κήρυξε για τη σημερινή ημέρα «εθνικό πένθος».

Μετά το πέρας της 9ήμερης άκαρπης σωστικής προσπάθειας στο λασπώδη βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς μέρος των συνεργείων των Νορβηγών και Βρετανών βαθυδυτών «αποσύρθηκε», ενώ το βρετανικό «υποβρύχιο τσέπης» « LR5» απέπλευσε παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής στη βάση του, στη Σκοτία. Ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα στην περιοχή δεν έχει σταματήσει, αφού συνεχίζεται η «εξαντλητική εξέταση» του κύτους του υποβρυχίου, τύπου «Oscar II». Ενα μικρό ρομπότ θα βοηθήσει στη συλλογή κάποιων συντριμμιών από το εσωτερικό του «Κουρσκ», τα οποία θα εξεταστούν προκειμένου να διακριβωθεί αν και κατά πόσον υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τους δίδυμους πυρηνικούς αντιδραστήρες του υποβρυχίου.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήρια στους συγγενείς των ναυτικών, ενώ χτες η ρωσική κυβέρνηση τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν τη συνεδρίασή της, στη Μόσχα. Σήμερα, εκτός του ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, έχει ζητηθεί από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να αναστείλουν τις ψυχαγωγικές εκπομπές τους.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό το ότι οι ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ δε χάνουν ευκαιρία να χαρακτηρίζουν τις κινήσεις αυτές ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» της κοινής γνώμης, καθώς συνεχίζει να ασκείται οξύτατη κριτική όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της κρίσης του « Κουρσκ». Σημαντικό είναι ότι η κοινή γνώμη φαίνεται πεισμένη πως «αν είχε ζητηθεί νωρίτερα» διεθνής βοήθεια, υπήρχε πιθανότητα να σώζονταν κάποιοι από τους 118 ναυτικούς.

Οι συγγενείς

Συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα των μελών πληρώματος του «Κουρσκ» συνέχιζαν και χτες να καταφθάνουν στο Μουρμάνσκ, το Σεβερομόρσκ και τη ναυτική βάση Βιντιαγέβο, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της ναυτικής τραγωδίας. Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, οι συγγενείς των χαμένων ναυτικών ζήτησαν από το πολεμικό ναυτικό την άδεια να επισκεφθούν τον τόπο του δυστυχήματος, κάτι που όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο του «θα γίνει, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες». Πιθανολογείται ότι και ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας.

Στο χτεσινό της φύλλο, εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» υποστήριξε ότι ο αριθμός των θυμάτων στο « Κουρσκ» είναι τελικά 130 και όχι 118, καθώς, όπως αναφέρει, αντίθετα με τα όσα επισήμως έχουν διακοινωθεί στον Τύπο από τις αρχές, στο υποβρύχιο - εκτός του πληρώματος - επέβαιναν 12 πολίτες, ειδικοί σε θέματα του ναυτικού.

Ποπόφ: «Συγχωρήστε με»

Εμφανώς συγκινημένος, ο ναύαρχος Βιάτσεσλαβ Ποπόφ, διοικητής του Βόρειου Στόλου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, μίλησε χτες μπροστά σε ρωσικά και διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία. «Συγχωρήστε τα παιδιά. Συγχωρήστε τους γιους σας. Και συγχωρήστε με που δεν κατάφερα να σας τους δώσω πίσω», είπε ο Ποπόφ, προσθέτοντας ότι το ναυτικό έκανε ό,τι βρισκόταν στις δυνατότητές του για να σώσει το πλήρωμα του « Κουρσκ» από το βυθό της θάλασσας Μπάρεντς.

Συλλυπητήρια για το χαμό των 118 ναυτικών έστειλαν χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σύμφωνα με το Κέντρο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Πολλοί ακόμη ξένοι ηγέτες - ανάμεσά τους ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιαπωνίας, Τόνι Μπλερ και Γιοσίμο Μόρι, αντίστοιχα - απέστειλαν συλλυπητήρια στη ρωσική ηγεσία και τις οικογένειες των ναυτικών.

«Βοά» ο Τύπος

Ο ρωσικός Τύπος εξακολουθεί να σφυροκοπά τη ρωσική πολιτική ηγεσία, ειδικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν, για την υπόθεση του «Κουρσκ». «Η υστεροφημία της ρωσικής ηγεσίας βρίσκεται στο βυθό της Θάλασσας Μπάρεντς», ήταν ο χαρακτηριστικός τύπος μιας ταμπλόιντ εφημερίδας, ενώ η « Νόβγιε Ιζβέστια» έκανε λόγο για «Εννιά μέρες εθνικού ονείδους».

Θα ανασυρθεί το υποβρύχιο;

ΜΟΣΧΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΣΛΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχίζεται η συζήτηση περί της τύχης του Κουρσκ, καθώς αρκετοί φαίνεται να προκρίνουν την ανάσυρσή του από το βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Αν και μια τέτοια επιχείρηση θεωρείται ιδιαίτερα «ακριβή» για τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, θεωρείται πολύ επικίνδυνο να αφεθεί σαν «υποβρύχιος τάφος» το υποβρύχιο εκεί που βυθίστηκε, λόγω μιας ενδεχόμενης διαρροής των αντιδραστήρων του.

Αν και χτες ο εκπρόσωπος του Στόλου της Βόρεια Θάλασσας Βλαντιμίρ Ναβρότσκι δήλωσε ότι θα απαιτηθεί «το λιγότερο ένας μήνας για να βγουν τα πτώματα από το υποβρύχιο», το αν θα ανασυρθεί το ίδιο το (μήκους περίπου 120 μέτρων) σκάφος παραμένει ασαφές. Υπάρχουν δύο επιλογές για τη ρωσική ηγεσία: ανέλκυσή του, ή εφαρμογή προστατευτικής πολιτικής για να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογέντοφ αναφέρθηκε στο σχέδιο ανέλκυσης του υποβρύχιου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Το σκάφος είναι πλημμυρισμένο σε όλα του τα διαμερίσματα, κάτι που σημαίνει ότι ζυγίζει περί τους 24 τόνους. Εάν ανασυρθεί, με «μαξιλάρια» αέρα, ή με άλλο τρόπο, στη συνέχεια θα ρυμουλκηθεί. Το ναυπηγοκατασκευαστικό γραφείο Ρούμπιν της Πετρούπολης, με σχέδια του οποίου ναυπηγήθηκε το Κουρσκ, έλαβε κυβερνητική οδηγία να προετοιμάσει σχέδια ανέλκυσης του ναυαγίου.

Στο μεταξύ ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιλία Κλεμπάνοφ, που προΐσταται της κρατικής ειδικής επιτροπής για το συμβάν, δήλωσε ότι οι δυσχέρειες μιας τέτοιας επιχείρησης είναι τέτοιες, που η Ρωσία μπορεί να μη χρειαστεί ξένη βοήθεια. «Κανένας δεν μπορεί να φέρει σε πέρας μόνος το σχέδιο», δήλωσε, «η Ρωσία υπολογίζει λοιπόν σε ξένη βοήθεια».

Αν και Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι η επιχείρηση είναι επικίνδυνη, δυσχερής και δαπανηρή, αφού «κανένας δε γνωρίζει πλέον σε ποια κατάσταση είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κουρσκ» (Τζοάνα Κιντ, του βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών, BBC, προχθές). Η μη ανέλκυσή του μπορεί να παρουσιάζει «περισσότερα πλεονεκτήματα». Μέρος του ρωσικού Τύπου εκτιμά ότι είναι ορθότερο να προστατευτεί στον βυθό το ναυάγιο, με στόχο να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας, με το να καλυφθούν λεπτομερέστατα με ειδικά υλικά τρύπες, αλλά και ρωγμές στο κύτος. Αλλο σχέδιο είναι να φραχτεί ερμητικά ο χώρος ολόγυρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του ναυαγισμένου υποβρυχίου, Στο ναυάγιο του Κουρσκ βρίσκονται 24 πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν έφεραν. Ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αντιδραστήρας του υποβρύχιου «πρέπει να καταψυχτεί» ώστε να μην αντιπροσωπεύει, έστω κλειστός, μελλοντικούς κινδύνους.

Στην Ουάσιγκτον, ο απόστρατος πλοίαρχος του ρωσικού ναυτικού Αλεξάντερ Νικίτιν εξέφρασε χθες φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μέσα σε ένα μήνα» διαρροή ραδιενέργειας. Ο Νικίτιν, αντιπυρηνικός ακτιβιστής που αποστρατεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό το 1992, δήλωσε ότι οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του Κουρσκ «είναι πιθανό» να έκλεισαν αυτομάτως όταν συνέβη το δυστύχημα στη Θάλασσα Μπάρεντς, όπως αναφέρει επίσημα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, όμως «ο κίνδυνος (διαρροής) ραδιενέργειας εξακολουθεί να υπάρχει». Και η οργάνωση Greenpeace θεωρεί ότι το υποβρύχιο «θα πρέπει να ανασυρθεί».

Νέα δεδομένα

ΜΟΣΧΑ.-

Μια εκτενή συνέντευξη προς το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT έδωσε χτες ο στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, στη διάρκεια της οποίας έδωσε μερικά νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εκδοχή της ρωσικής ηγεσίας για το τι συνέβη στο «Κουρσκ» πριν και μετά τη βύθισή του.

Το υποβρύχιο είχε στα πραγματοποιούμενα γυμνάσια αποστολή να «βυθίσει (εικονικά) ένα σχηματισμό εχθρικών πλοίων με μπαράζ από τορπίλες», και στη συνέχεια έπρεπε να στείλει μέσω ασυρμάτου «αναφορά στο αρχηγείο του στις 18:00 (σ.σ. μάλλον ώρα Μόσχας, δηλ. 14:00 ώρα Γκρίνουιτς) για την επιτυχία της αποστολής», κάτι που δε συνέβη. Σύμφωνα με την πρακτική του ρωσικού ναυτικού, αν το σκάφος δεν μπορούσε να αποκαταστήσει επικοινωνία την καθορισμένη ώρα, έπρεπε να ξαναπροσπαθήσει σε τέσσερις ώρες - κάτι που «δε συνέβη», παρά το ότι ο ναύαρχος Ποπόφ έστειλε μήνυμα ζητώντας αναφορά θέσης και κατάστασης του υποβρυχίου.

Από την ώρα που έπρεπε να γίνει η επαφή, «άρχισε η αναζήτηση του υποβρυχίου», είπε ο Σεργκέγιεφ, και την 13η (Κυριακή) το υποβρύχιο βρέθηκε.

Σε ό,τι αφορά το πότε έγινε η τελευταία επαφή, ο Σεργκέγιεφ είπε πως το τελευταίο μήνυμα από το εσωτερικό του « Κουρσκ» ήταν «SOS. Νερό» και ακούστηκε τελευταία φορά την 14η Αυγούστου (Τρίτη).

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες του δυστυχήματος, ο Σεργκέγιεφ ανέφερε ότι «τείνει να πιστέψει» πως υπήρχε σύγκρουση με ένα «ξένο αντικείμενο», που είχε μέγεθος «ανάλογο του " Κουρσκ"», πως δηλαδή υπήρξε σύγκρουση με ξένο υποβρύχιο - κάτι που αρνούνται Αμερικανοί και Βρετανοί, οι οποίοι είχαν δύο και ένα υποβρύχια εκεί αντίστοιχα για να παρακολουθούν τα ρωσικά γυμνάσια. Ο Σεργκέγιεφ διευκρίνισε ότι το αντικείμενο «εξαφανίστηκε πριν αναγνωριστεί» και ότι ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ ενημέρωση για την παρουσία υποβρυχίων του. «Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε» την παρουσία κάποιου υποβρυχίου του, «αλλά μας διαβεβαίωσε ότι, έστω κι αν υπήρχε, δε θα αναγνώριζε ποτέ την παρουσία του» σχολίασε.

Ο Σεργκέγιεφ είπε ακόμη ότι το ρωσικό ναυτικό δεν κατέγραψε δύο εκρήξεις στην περιοχή που βρισκόταν το υποβρύχιο, αλλά τρεις. Σχολίασε πως «χρειάζεται έρευνα» για την αιτία των εκρήξεων αυτών.

Ο Σεργκέγιεφ δεν απέκλεισε «να έγιναν λάθη» στη σωστική προσπάθεια, ενώ ανέφερε ότι ήταν ο ίδιος που συμβούλεψε τον Πούτιν να μη μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ