Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Θα ανασυρθεί το υποβρύχιο;

ΜΟΣΧΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΣΛΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχίζεται η συζήτηση περί της τύχης του Κουρσκ, καθώς αρκετοί φαίνεται να προκρίνουν την ανάσυρσή του από το βυθό της θάλασσας Μπάρεντς. Αν και μια τέτοια επιχείρηση θεωρείται ιδιαίτερα «ακριβή» για τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, θεωρείται πολύ επικίνδυνο να αφεθεί σαν «υποβρύχιος τάφος» το υποβρύχιο εκεί που βυθίστηκε, λόγω μιας ενδεχόμενης διαρροής των αντιδραστήρων του.

Αν και χτες ο εκπρόσωπος του Στόλου της Βόρεια Θάλασσας Βλαντιμίρ Ναβρότσκι δήλωσε ότι θα απαιτηθεί «το λιγότερο ένας μήνας για να βγουν τα πτώματα από το υποβρύχιο», το αν θα ανασυρθεί το ίδιο το (μήκους περίπου 120 μέτρων) σκάφος παραμένει ασαφές. Υπάρχουν δύο επιλογές για τη ρωσική ηγεσία: ανέλκυσή του, ή εφαρμογή προστατευτικής πολιτικής για να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογέντοφ αναφέρθηκε στο σχέδιο ανέλκυσης του υποβρύχιου. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Το σκάφος είναι πλημμυρισμένο σε όλα του τα διαμερίσματα, κάτι που σημαίνει ότι ζυγίζει περί τους 24 τόνους. Εάν ανασυρθεί, με «μαξιλάρια» αέρα, ή με άλλο τρόπο, στη συνέχεια θα ρυμουλκηθεί. Το ναυπηγοκατασκευαστικό γραφείο Ρούμπιν της Πετρούπολης, με σχέδια του οποίου ναυπηγήθηκε το Κουρσκ, έλαβε κυβερνητική οδηγία να προετοιμάσει σχέδια ανέλκυσης του ναυαγίου.

Στο μεταξύ ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιλία Κλεμπάνοφ, που προΐσταται της κρατικής ειδικής επιτροπής για το συμβάν, δήλωσε ότι οι δυσχέρειες μιας τέτοιας επιχείρησης είναι τέτοιες, που η Ρωσία μπορεί να μη χρειαστεί ξένη βοήθεια. «Κανένας δεν μπορεί να φέρει σε πέρας μόνος το σχέδιο», δήλωσε, «η Ρωσία υπολογίζει λοιπόν σε ξένη βοήθεια».

Αν και Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι η επιχείρηση είναι επικίνδυνη, δυσχερής και δαπανηρή, αφού «κανένας δε γνωρίζει πλέον σε ποια κατάσταση είναι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κουρσκ» (Τζοάνα Κιντ, του βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών, BBC, προχθές). Η μη ανέλκυσή του μπορεί να παρουσιάζει «περισσότερα πλεονεκτήματα». Μέρος του ρωσικού Τύπου εκτιμά ότι είναι ορθότερο να προστατευτεί στον βυθό το ναυάγιο, με στόχο να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας, με το να καλυφθούν λεπτομερέστατα με ειδικά υλικά τρύπες, αλλά και ρωγμές στο κύτος. Αλλο σχέδιο είναι να φραχτεί ερμητικά ο χώρος ολόγυρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του ναυαγισμένου υποβρυχίου, Στο ναυάγιο του Κουρσκ βρίσκονται 24 πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν έφεραν. Ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αντιδραστήρας του υποβρύχιου «πρέπει να καταψυχτεί» ώστε να μην αντιπροσωπεύει, έστω κλειστός, μελλοντικούς κινδύνους.

Στην Ουάσιγκτον, ο απόστρατος πλοίαρχος του ρωσικού ναυτικού Αλεξάντερ Νικίτιν εξέφρασε χθες φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μέσα σε ένα μήνα» διαρροή ραδιενέργειας. Ο Νικίτιν, αντιπυρηνικός ακτιβιστής που αποστρατεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό το 1992, δήλωσε ότι οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες του Κουρσκ «είναι πιθανό» να έκλεισαν αυτομάτως όταν συνέβη το δυστύχημα στη Θάλασσα Μπάρεντς, όπως αναφέρει επίσημα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, όμως «ο κίνδυνος (διαρροής) ραδιενέργειας εξακολουθεί να υπάρχει». Και η οργάνωση Greenpeace θεωρεί ότι το υποβρύχιο «θα πρέπει να ανασυρθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ