Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα δεδομένα

ΜΟΣΧΑ.-

Μια εκτενή συνέντευξη προς το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT έδωσε χτες ο στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, στη διάρκεια της οποίας έδωσε μερικά νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εκδοχή της ρωσικής ηγεσίας για το τι συνέβη στο «Κουρσκ» πριν και μετά τη βύθισή του.

Το υποβρύχιο είχε στα πραγματοποιούμενα γυμνάσια αποστολή να «βυθίσει (εικονικά) ένα σχηματισμό εχθρικών πλοίων με μπαράζ από τορπίλες», και στη συνέχεια έπρεπε να στείλει μέσω ασυρμάτου «αναφορά στο αρχηγείο του στις 18:00 (σ.σ. μάλλον ώρα Μόσχας, δηλ. 14:00 ώρα Γκρίνουιτς) για την επιτυχία της αποστολής», κάτι που δε συνέβη. Σύμφωνα με την πρακτική του ρωσικού ναυτικού, αν το σκάφος δεν μπορούσε να αποκαταστήσει επικοινωνία την καθορισμένη ώρα, έπρεπε να ξαναπροσπαθήσει σε τέσσερις ώρες - κάτι που «δε συνέβη», παρά το ότι ο ναύαρχος Ποπόφ έστειλε μήνυμα ζητώντας αναφορά θέσης και κατάστασης του υποβρυχίου.

Από την ώρα που έπρεπε να γίνει η επαφή, «άρχισε η αναζήτηση του υποβρυχίου», είπε ο Σεργκέγιεφ, και την 13η (Κυριακή) το υποβρύχιο βρέθηκε.

Σε ό,τι αφορά το πότε έγινε η τελευταία επαφή, ο Σεργκέγιεφ είπε πως το τελευταίο μήνυμα από το εσωτερικό του « Κουρσκ» ήταν «SOS. Νερό» και ακούστηκε τελευταία φορά την 14η Αυγούστου (Τρίτη).

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες του δυστυχήματος, ο Σεργκέγιεφ ανέφερε ότι «τείνει να πιστέψει» πως υπήρχε σύγκρουση με ένα «ξένο αντικείμενο», που είχε μέγεθος «ανάλογο του " Κουρσκ"», πως δηλαδή υπήρξε σύγκρουση με ξένο υποβρύχιο - κάτι που αρνούνται Αμερικανοί και Βρετανοί, οι οποίοι είχαν δύο και ένα υποβρύχια εκεί αντίστοιχα για να παρακολουθούν τα ρωσικά γυμνάσια. Ο Σεργκέγιεφ διευκρίνισε ότι το αντικείμενο «εξαφανίστηκε πριν αναγνωριστεί» και ότι ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ ενημέρωση για την παρουσία υποβρυχίων του. «Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε» την παρουσία κάποιου υποβρυχίου του, «αλλά μας διαβεβαίωσε ότι, έστω κι αν υπήρχε, δε θα αναγνώριζε ποτέ την παρουσία του» σχολίασε.

Ο Σεργκέγιεφ είπε ακόμη ότι το ρωσικό ναυτικό δεν κατέγραψε δύο εκρήξεις στην περιοχή που βρισκόταν το υποβρύχιο, αλλά τρεις. Σχολίασε πως «χρειάζεται έρευνα» για την αιτία των εκρήξεων αυτών.

Ο Σεργκέγιεφ δεν απέκλεισε «να έγιναν λάθη» στη σωστική προσπάθεια, ενώ ανέφερε ότι ήταν ο ίδιος που συμβούλεψε τον Πούτιν να μη μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ