Μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων ΕΒΕ, ζήτησαν χτες συνδικαλιστές, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ
Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΑΣΕΒΕ στον διοικητή, επισημάνθηκε: «Γνωρίζετε ότι τα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, αυτήν την περίοδο λόγω και της οικονομικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Η συρρίκνωση της δουλειάς και του εισοδήματος δυσκολεύουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις πάγιες υποχρεώσεις τους, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του μαγαζιού τους, τη δουλειά τους. Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στις σημερινές συνθήκες επιδεινώνουν τα προβλήματα.
Οι επαγγελματίες που χρωστάνε στον ασφαλιστικό μας οργανισμό ξεπερνούν τις 300.000, οι οποίοι αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας, κατεστραμμένοι οικονομικά, διώκονται για χρέη τους στο Ταμείο. Είναι δίκαιο το αίτημα να σταματήσει η δίωξή τους και ο κίνδυνος φυλάκισής τους».
Η ΠΑΣΕΒΕ ζήτησε άμεσα:
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, η συμμετοχή στα συλλαλητήρια είναι ο μόνος δρόμος», τόνισαν μετά το τέλος της συνάντησης τα στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ και έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για την 1η του Ιούνη.
Εντατικοί ρυθμοί κερδοφορίας το 2009. Ακόμη υψηλότερα στο πρώτο τρίμηνο 2010!
Αλώβητα και από την καπιταλιστική κρίση τα επιχειρηματικά κέρδη κατέγραψαν εντατικούς ρυθμούς και μέσα στο 12μηνο του 2009, ενώ όπως προκύπτει και από το πρώτο δείγμα δημοσιευμένων ισολογισμών στην ίδια ρότα συνεχίζουν και για το α' τρίμηνο του 2010. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι όλες οι εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης αποτελούν το σαθρό άλλοθι για την εφαρμογή των απάνθρωπων αντιλαϊκών πακέτων που έτσι κι αλλιώς είχαν συναποφασιστεί από τις κυβερνήσεις και Οργανισμούς της κεφαλαιοκρατίας.
Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, τα λειτουργικά κέρδη του 2009 για 4.100 επιχειρήσεις (δεν περιλαμβάνεται ο τραπεζικός κλάδος) διαμορφώθηκαν σε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ! Επίσης, για λόγους μεθοδολογίας δεν περιλαμβάνονται η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, μαζί με τους οποίους η συνολική μάζα των λειτουργικών κερδών εμφανίζουν και παραπέρα ενίσχυση!
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία :
Tα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙTDA) - 12μηνο 2009 - έφτασαν σε 7,08 δισ. ευρώ από 7,62 δισ. ευρώ το 2008.
Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις απέσπασαν 1,5 δισ. ευρώ ή το 21% από τη συνολική κερδοφορία. Μαζί με τα ΕΛΠΕ (που δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα) στο 12μηνο του 2009 τα βιομηχανικά κέρδη εμφανίζουν και αύξηση 3,9%!
Στον κλάδο των «υπηρεσιών», όπου ταξινομείται και η ΔΕΗ, καταγράφεται και αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που φτάνει σε 26,6%!
Παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας καταγράφεται και στο α' τρίμηνο του 2010, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κλιμάκωσε τα βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν χτες, η Τιτάν απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 25 εκατ. ευρώ με αύξηση 16% και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) ακόμη 9,8 εκατ. ευρώ επίσης με αύξηση 6% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2009.
Η κυβερνητική πολιτική στήριξης με κάθε μέσο της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από ιδιώτες, φαίνεται να «ανοίγει την όρεξη» σε μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι, ωστόσο, ζητούν και πάλι κάτι... παραπάνω. Η ισπανική «Ιμπερντρόλα», η οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της «Ρόκας», εκδήλωσε το ενδιαφέρον της με τις τοποθετήσεις στελεχών της στο Μεσογειακό ενεργειακό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα πριν λίγες μέρες.
Ο γενικός διευθυντής της «Ρόκας», Α. Τσαντίλας, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιρειών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα». Στην ίδια εκδήλωση, το στέλεχος της ισπανικής εταιρείας Α. Σεϊσδέντος, τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης αναξιοποίητων πόρων».
Οι ιδιώτες απολαμβάνουν ήδη προνομιακή μεταχείριση για τις επενδύσεις ΑΠΕ, με εγγυημένη απορρόφηση της ηλεκτροπαραγωγής σε υψηλές τιμές, πολλαπλάσιες της συμβατικής παραγωγής, ενώ με το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης νέες ρυθμίσεις ήρθαν να απαντήσουν θετικά στις αξιώσεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και την ελευθερία τοποθέτησης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε ακόμη περισσότερα σημεία. Παρ' όλα αυτά, ο στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης για 20% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στα επόμενα δέκα χρόνια, δημιουργεί ένα πιεστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μεγάλες εταιρείες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και μπορούν να καθορίσουν άμεσα τους όρους του «παιχνιδιού».
Και να σημειώσουμε ότι οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές» τους δεν αποτελούνται μόνον από φόρους. Μεγάλο μερίδιο σε αυτές έχουν και οι κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στην πλουτοκρατία και μέσω των λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων, υποτίθεται για επενδύσεις, θέσεις εργασίας κ.ο.κ. και που βέβαια όπως διαπιστώθηκε έγιναν οτιδήποτε άλλο, όπως για παράδειγμα καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.
Κινητοποίηση ενάντια στη διέλευση αγωγού και κατασκευής μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου από την περιοχή της Πέρδικας στην Ηγουμενίτσα προς την Ιταλία πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου κάτοικοι από την Πέρδικα και τα Σύβοτα.
Οι διαδηλωτές, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κατέφθασαν με λεωφορεία στα Γιάννενα, προχωρώντας αρχικά σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη.
Οι κάτοικοι απαίτησαν να υλοποιηθούν στην πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διέλευση του αγωγού σε άλλη περιοχή, καθώς το πέρασμά του από τα Σύβοτα θα αποτελέσει πλήγμα στην τουριστική δραστηριότητα και θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλώντας τους, μεταξύ άλλων, να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα και την πολιτική που δίνει γη και ύδωρ στην τόνωση των κερδών του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτή δημιουργεί στις συνθήκες ζωής των κατοίκων και στο περιβάλλον. Να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες που θα κατοχυρώνει και την Ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό.