Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΙΜΠΕΡΝΤΡΟΛΑ»
Βλέπει «ψωμί» στις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Η κυβερνητική πολιτική στήριξης με κάθε μέσο της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από ιδιώτες, φαίνεται να «ανοίγει την όρεξη» σε μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι, ωστόσο, ζητούν και πάλι κάτι... παραπάνω. Η ισπανική «Ιμπερντρόλα», η οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της «Ρόκας», εκδήλωσε το ενδιαφέρον της με τις τοποθετήσεις στελεχών της στο Μεσογειακό ενεργειακό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα πριν λίγες μέρες.

Ο γενικός διευθυντής της «Ρόκας», Α. Τσαντίλας, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιρειών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα». Στην ίδια εκδήλωση, το στέλεχος της ισπανικής εταιρείας Α. Σεϊσδέντος, τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης αναξιοποίητων πόρων».

Οι ιδιώτες απολαμβάνουν ήδη προνομιακή μεταχείριση για τις επενδύσεις ΑΠΕ, με εγγυημένη απορρόφηση της ηλεκτροπαραγωγής σε υψηλές τιμές, πολλαπλάσιες της συμβατικής παραγωγής, ενώ με το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης νέες ρυθμίσεις ήρθαν να απαντήσουν θετικά στις αξιώσεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και την ελευθερία τοποθέτησης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε ακόμη περισσότερα σημεία. Παρ' όλα αυτά, ο στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης για 20% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στα επόμενα δέκα χρόνια, δημιουργεί ένα πιεστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μεγάλες εταιρείες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και μπορούν να καθορίσουν άμεσα τους όρους του «παιχνιδιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ