ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γκρεμίζει τα πάντα στο παρασκήνιο των σκανδάλων

Ερχονται τις επόμενες μέρες τα νομοσχέδια για Εργασιακά και Ασφαλιστικό, μαζί και το νέο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων

Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να δουν πίσω από τη σκανδαλολογία κυβέρνησης - ΝΔ και να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει η στρατηγική τους

Motion Team

Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να δουν πίσω από τη σκανδαλολογία κυβέρνησης - ΝΔ και να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει η στρατηγική τους
Πίσω από τα φώτα της συζήτησης για τα υπαρκτά σκάνδαλα, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη λυσσαλέα αντιλαϊκή επίθεση που έχει σχεδιάσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στις αρχές Ιούνη η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση νέων αντιδραστικών νομοσχεδίων για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της άμεσης μεταφοράς των τροφίμων και των φαρμάκων στον υψηλό συντελεστή 23% του ΦΠΑ από 11% που βρίσκονται σήμερα.

Χτες, έγινε συνάντηση Παπανδρέου - Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο θα αποτελεί πιστό αντίγραφο του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Από αυτή τη σκοπιά θεωρούνται δεδομένα η υποχρεωτική εργασία για 40 χρόνια για να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη σύνταξη, ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια και δραστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Στο αντίστοιχο αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει το χτύπημα στους κατώτατους μισθούς, την απελευθέρωση στο όριο των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.

Ταυτόχρονα, την ερχόμενη βδομάδα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα και θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 μέχρι 17 χρόνια, σταδιακά από την 1/1/2011 μέχρι το 2013 και μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης των δημοσίων σε επαγγελματική. Με το ίδιο νομοσχέδιο, από το 2013 όσοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εργασία στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Παράλληλα, προχωράει και η προετοιμασία του πακέτου των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα δηλαδή παράδοσης της περιουσίας του λαού στο μεγάλο κεφάλαιο. Το πρόγραμμα της παραπέρα «αποκρατικοποίησης» ή της σύμπραξης με μεγάλες πολυεθνικές, που θα ξεδιπλώσει στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, αφορά στη ΔΕΠΑ ΑΕ (φυσικό αέριο), στη ΔΕΗ, στη ΛΑΡΚΟ, στην ΕΥΑΘ ΑΕ, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στα περιφερειακά αεροδρόμια, στον ΟΣΕ, στα ΕΛΤΑ, στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και στα Καζίνο που βρίσκονται ακόμα υπό κρατικό έλεγχο.

Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον Μαντέλη

Την απαγόρευση εξόδου από την χώρα στον Τ. Μαντέλη διέταξε χτες η Δικαιοσύνη, μια μέρα μετά την κατάθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, να κινήσει την διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από την χώρα του τέως υπουργού. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του πρώην υπουργού, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Μαντέλης ομολόγησε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι το 1998 και το 2000 εισέπραξε 200 και 250 χιλ. ευρώ αντίστοιχα από τη Siemens, σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, σαν «χορηγίες» για την προεκλογική του εκστρατεία. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης γίνεται για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο που ο Μαντέλης δεν ήταν ακόμα υπουργός, με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η δικαιοσύνη, καθώς μέχρι και χτες το απόγευμα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Τ. Μαντέλης έχει ήδη αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, όπου μεταβαίνει τακτικά λόγω της εργασίας του τα τελευταία χρόνια.

Παραμένει ωστόσο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με το λογαριασμό στο όνομα «Ρόκκος» και τον πιθανό δικαιούχο, ωστόσο δεν έκανε το παραμικρό για να τον εντοπίσει και να διερευνήσει την προέλευση των χρημάτων.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ, ενημερώνει για την πορεία των εργασιών και τις αρμοδιότητές της τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι αυτονόητο ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν καταργεί ούτε υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας. Η Εξεταστική Επιτροπή αναζητεί την αλήθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη. Ενημερώνει αμέσως και κοινοποιεί αμέσως και συνεχώς έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές, προκειμένου να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Χτες, στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι έγινε έρευνα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), μετά από εντολή της Εξεταστικής Επιτροπής. Την αναγγελία της είδησης έσπευσε να δημοσιοποιήσει η ίδια η εταιρεία δηλώνοντας και την «προθυμία» της για συνεργασία με «όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Σε κάθε της βήμα επικαλείται το «μνημόνιο», το οποίο καταψήφισε για να δημαγωγήσει

Πίεση στην κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, επισείοντας τις προβλέψεις του μνημονίου με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ), που κατά τα άλλα καταψήφισε.

«Στο Μνημόνιο του Μηχανισμού Στήριξης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013», αναφέρει σε σχετική δήλωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταικούρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση επειδή «έχει περάσει το πρώτο πεντάμηνο του 2010 και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα».

Αποδίδει την καθυστέρηση στην απουσία σχεδιασμού και προκειμένου να επιβεβαιώσει την ορθότητα της κριτικής του, επικαλείται την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι «το προσωπικό του Ταμείου εντοπίζει πως τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων (της κυβέρνησης) είναι απογοητευτικά και ανησυχεί πως τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων επιχειρήσεων είναι αδύναμα».

Ταυτόχρονα, με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων η ηγεσία της ΝΔ ζητά να δοθεί ζεστό χρήμα ή «διευκολύνσεις» στις μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της αποφυγής της «κατάρρευσης της αγοράς» και της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων, όπως να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίζουν οφειλές τους προς το Δημόσιο με ανάλογες οφειλές του Δημοσίου προς αυτές. Επίσης στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις, να υπάρξει νέος διακανονισμός ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες κ.ά.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», απορρίπτοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Νοέμβρη, σενάριο που φαίνεται να υιοθετεί και η Ρηγίλλης. «Εγώ τουλάχιστον βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ενότητας, τεχνοκρατών, επιστημόνων, εξωκοινοβουλευτικών», δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ο Θ. Γιαννόπουλος, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει να πάρει νέα μέτρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να ζητηθούν από τη Γερμανία όλα τα στοιχεία

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για την υπόθεση SIEMENS

Σχετικά με την υπόθεση SIEMENS, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της SIEMENS, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του πρώην υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μαντέλη, τονίζουν την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου.

Παίρνοντας υπόψη ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της SIEMENS και του Γερμανικού κράτους.

Παίρνοντας επίσης υπόψη ότι στη Γερμανία η υπόθεση έχει κλείσει στα πλαίσια γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης.

Είναι φανερό ότι δεν φτάνουν οι διακηρύξεις του τύπου "όλα στο φως". Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να θέσει το θέμα στη γερμανική κυβέρνηση και να ζητήσει το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της SIEMENS».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ