Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον Μαντέλη

Την απαγόρευση εξόδου από την χώρα στον Τ. Μαντέλη διέταξε χτες η Δικαιοσύνη, μια μέρα μετά την κατάθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, να κινήσει την διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από την χώρα του τέως υπουργού. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του πρώην υπουργού, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Μαντέλης ομολόγησε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι το 1998 και το 2000 εισέπραξε 200 και 250 χιλ. ευρώ αντίστοιχα από τη Siemens, σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, σαν «χορηγίες» για την προεκλογική του εκστρατεία. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης γίνεται για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο που ο Μαντέλης δεν ήταν ακόμα υπουργός, με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η δικαιοσύνη, καθώς μέχρι και χτες το απόγευμα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Τ. Μαντέλης έχει ήδη αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, όπου μεταβαίνει τακτικά λόγω της εργασίας του τα τελευταία χρόνια.

Παραμένει ωστόσο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με το λογαριασμό στο όνομα «Ρόκκος» και τον πιθανό δικαιούχο, ωστόσο δεν έκανε το παραμικρό για να τον εντοπίσει και να διερευνήσει την προέλευση των χρημάτων.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ, ενημερώνει για την πορεία των εργασιών και τις αρμοδιότητές της τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είναι αυτονόητο ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν καταργεί ούτε υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας. Η Εξεταστική Επιτροπή αναζητεί την αλήθεια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη. Ενημερώνει αμέσως και κοινοποιεί αμέσως και συνεχώς έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές, προκειμένου να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Χτες, στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι έγινε έρευνα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), μετά από εντολή της Εξεταστικής Επιτροπής. Την αναγγελία της είδησης έσπευσε να δημοσιοποιήσει η ίδια η εταιρεία δηλώνοντας και την «προθυμία» της για συνεργασία με «όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ