Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Σε κάθε της βήμα επικαλείται το «μνημόνιο», το οποίο καταψήφισε για να δημαγωγήσει

Πίεση στην κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, επισείοντας τις προβλέψεις του μνημονίου με την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ), που κατά τα άλλα καταψήφισε.

«Στο Μνημόνιο του Μηχανισμού Στήριξης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013», αναφέρει σε σχετική δήλωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταικούρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση επειδή «έχει περάσει το πρώτο πεντάμηνο του 2010 και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα».

Αποδίδει την καθυστέρηση στην απουσία σχεδιασμού και προκειμένου να επιβεβαιώσει την ορθότητα της κριτικής του, επικαλείται την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι «το προσωπικό του Ταμείου εντοπίζει πως τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων (της κυβέρνησης) είναι απογοητευτικά και ανησυχεί πως τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δημοσίων επιχειρήσεων είναι αδύναμα».

Ταυτόχρονα, με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων η ηγεσία της ΝΔ ζητά να δοθεί ζεστό χρήμα ή «διευκολύνσεις» στις μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της αποφυγής της «κατάρρευσης της αγοράς» και της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων, όπως να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίζουν οφειλές τους προς το Δημόσιο με ανάλογες οφειλές του Δημοσίου προς αυτές. Επίσης στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις, να υπάρξει νέος διακανονισμός ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες κ.ά.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», απορρίπτοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Νοέμβρη, σενάριο που φαίνεται να υιοθετεί και η Ρηγίλλης. «Εγώ τουλάχιστον βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ενότητας, τεχνοκρατών, επιστημόνων, εξωκοινοβουλευτικών», δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ο Θ. Γιαννόπουλος, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δε θα αντέξει να πάρει νέα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ