Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ - ΗΠΑ
Ανησυχίες και σενάρια με αιχμή το ευρώ

Τα παιχνίδια «αγορών» και τραπεζών στο έδαφος της δεδομένης καπιταλιστικής κρίσης αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο

ASSOCIATED PRESS

Τα παιχνίδια «αγορών» και τραπεζών στο έδαφος της δεδομένης καπιταλιστικής κρίσης αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο
Με τα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων να ξεσπάνε στις πλάτες των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το μέλλον του ευρώ και την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, αλλά και τους δήθεν ελέγχους στην καπιταλιστική αγορά που ευαγγελίζονται αποπροσανατολιστικά η ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, με πρώτες τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σ' αυτό το πνεύμα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρινίζει πως «οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν έχουν πρόθεση να ξανανοίξουν θέματα, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο καθεστώς των συντάξεων», διαψεύδοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και πιέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Ομοίως, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χτες στη σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι τα αντιλαϊκά πακέτα που ήδη εφαρμόζονται, καθώς και αυτά που δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο περιθώριο της συνόδου συζητήθηκαν θέματα «φορολογικής συνεργασίας» με τα άλλα κράτη - μέλη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται η υπογραφή διμερών και πολυμερών διακρατικών συμφωνιών που θα αφορούν στην «ανταλλαγή πληροφοριών» για θέματα φοροδιαφυγής.

Σενάρια για την ελληνική οικονομία

Η μείωση του δημοσίου χρέους αποτελεί το βασικό προπαγανδιστικό και τρομοκρατικό χαρτί στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων για να επιβάλουν σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», είπε ότι ο μέσος μισθός του δημοσίου στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 36% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 24%. «Η μισθολογική αυτή τάση συνέβαλε ισχυρά στην επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών. Εάν οι μισθοί του δημοσίου είχαν αυξηθεί όσο και αυτοί του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας θα ήταν το 2009 περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερο», σημείωσε το στέλεχος της ΕΚΤ και τόνισε: «Χωρίς μία γρήγορη και δραστική ανατροπή της τάσης αυτής, τα δημόσια οικονομικά δε θα εξυγιανθούν και θα επιστρέψει η ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit», η «Deutsche Bank ήθελε να σώσει την Ελλάδα» και σχεδίαζε πακέτο διάσωσης ύψους δισ. ευρώ, όμως «το Βερολίνο μπλόκαρε το σχέδιο». Το δημοσίευμα επικαλείται «εμπιστευτικό έγγραφο», σύμφωνα με το οποίο «κλιμάκιο της τράπεζας με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα απόδοσης επενδύσεων Μικέλε Φασιόλα συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010 με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να διερευνήσει πιθανές λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με μνημόνιο, το οποίο συνέταξε ο Φασιόλα, η Deutsche Bank πρότεινε να λάβει για την Ελλάδα από τις χρηματαγορές 10 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Εγινε συζήτηση με δύο μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να διαθέσουν 5-8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW και η γαλλική CDC θα συνέβαλαν η καθεμία με πέντε δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 26 Φλεβάρη 2010 ο πρόεδρος της «Deutsche Bank» Γιόζεφ Ακερμαν παρουσίασε το σχέδιο στον σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων της καγκελαρίου, Τζενς Βάιντμαν, ο οποίος το απέρριψε καθώς εκτίμησε ότι παραβίαζε τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ζυμώνουν την «οικονομική διακυβέρνηση»

Αδιανόητη είναι η διάλυση της ευρωζώνης για τον Χέλμουτ Σλέσινγκερ, πρώην διοικητή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το ευρώ είναι εκτός κινδύνου και πως ενώ η ταχύτητα της πτώσης του υπήρξε αιτία ανησυχιών, το επίπεδο της ισοτιμίας του σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση καταστροφικά χαμηλό.

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ, επισήμανε ότι «η εμπιστοσύνη στο σύστημα των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών διακυβεύεται. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κρατηθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων στο ελάχιστο δυνατό και να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό».

«Δεν είναι ώρα για νέους φόρους στην Ευρώπη, δεδομένης της κρίσης στην Ευρωζώνη», εκτιμά ο επίτροπος για τον οικονομικό προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό, Γιανούζ Λεβαντόβσκι, υποστηρίζοντας ότι στο μέλλον οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, πιθανόν να συνδέονται πιο στενά μεταξύ τους, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στην πρόταση της Κομισιόν να εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί στις Βρυξέλλες πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Από την άλλη, στο πνεύμα του αποπροσανατολιστικού και δήθεν ελέγχου της καπιταλιστικής αγοράς, η γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε χτες τον άμεσο συντονισμό των εποπτικών Αρχών Γαλλίας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση φαινομένων «naked short-selling» στις χρηματοοικονομικές αγορές των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Ζαν-Πιέρ Ζουγέ σημείωσε ότι οι γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αφορούν ένα σχέδιο διακυβέρνησης της ευρωζώνης και μέτρα εποπτείας των αγορών, με διαχωρισμό ανάμεσα στην αντιστάθμιση κινδύνου και την κερδοσκοπία, «διαφορετικά μια προσωρινή απαγόρευση στο naked short-selling θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν μπορέσουν οι εποπτικές Αρχές».

Την ίδια στιγμή, ο Γιόζεφ Ακερμαν επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ενα υπερβολικά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες και τις αγορές θα θέσει περιορισμούς στις επιδόσεις τους και θα βλάψει σε τελική ανάλυση την οικονομία και την κοινωνία».

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «BBC», επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία ισχυρή ΕΕ. Το 60% των εξαγωγών μας πηγαίνουν στην ΕΕ, το 50% στην Ευρωζώνη, συνεπώς θέλουμε μία ισχυρή Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πλέον διεθνώς η αίσθηση ότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι ζωτικής σημασίας».

Ευάλωτη η όποια ανάκαμψη

«Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ευάλωτη σε κραδασμούς», προειδοποίησε χτες ο Γιόζεφ Ακερμαν, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιπτώσεις από τη χρηματοοικονομική κρίση μπορεί να είναι ακόμη αισθητές. Υπάρχουν νέα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά καθώς και στη σταθερότητα του ευρώ». Την ίδια στιγμή, ο Γ. Ακερμαν επανέλαβε το στόχο της τράπεζας για κέρδη 10 δισ. ευρώ το 2011, κυρίως από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και στις οικονομίες της Ασίας.

Σημειώνεται τέλος ότι η «Lehman Brothers» - η αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε το 2008 - κατέθεσε μήνυση κατά της «JP Morgan Chase», κατηγορώντας την ότι αξιοποίησε την πρόσβαση που είχε στα εσωτερικά της τράπεζας και τέσσερις μέρες πριν χρεοκοπήσει της απέσπασε 8,6 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η «JP Morgan», γνωρίζοντας ότι η «Lehman Brothers» κατέρρεε καθώς και ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση δε θα τη διέσωζε, την πίεσε για να της αποπληρώσει μια σειρά εγγυήσεων, επιταχύνοντας έτσι τη χρεοκοπία της. Η «Lehman» ζητάει από την «JP Morgan» αποζημίωση της τάξης των 5 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ