ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πρόσφατη πυρκαγιά

Τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των εφτά θυμάτων της πυρκαγιάς, τη συμπαράστασή της στους πυροπαθείς, την εκτίμησή της στους πυροσβέστες και σε όλους τους υπόλοιπους, που συνέβαλαν με ηρωικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλά κυρίως την αγανάκτησή της για την κυβερνητική πολιτική και την προκλητικότητα της κυβέρνησης, «η οποία όχι μόνο δε συναισθάνεται τις ευθύνες της, αλλά, απεναντίας, προσπαθεί να βγει και στον αφρό», εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων - αφού αρχικά αναφέρεται στις τρομακτικές συνέπειες και καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά (εκτός απ' τους εφτά νεκρούς, δεκάδες σπίτια, αποθήκες, στάβλοι, ζώα, περιουσίες ολόκληρες και χιλιάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή των 14 χωριών της παραμεθορίου αφανίστηκαν) - επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις ευθύνες που προκύπτουν για την ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή. «Η κυβέρνηση φέρει ιδιαίτερα μεγάλες ευθύνες για την πυρκαγιά της Αγίας Μαρίνας-Καστανής, γιατί ολιγώρησε και αδιαφόρησε επί 20 μέρες - όταν η φωτιά έκαιγε πλάι στα σύνορα - παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων. Καμιά αντιμετώπιση, καμιά "ανησυχία" και καμιά προετοιμασία δεν υπήρξε από τους αρμόδιους και τους τοπικούς υπεύθυνους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει το «κατηγορώ» της: «Οι δικαιολογίες ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται τους θερινούς μήνες και κυρίως όταν φυσούν άνεμοι. Ποτέ κανένας αέρας δεν άναψε από μόνος του φωτιά!». Οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών, όπως υπογραμμίζει η ΝΕ, είναι η πλήρης ανυπαρξία δασοπροστασίας και πρόληψης, η ιδιωτικοποίηση του δασικού πλούτου, η εγκατάλειψη και η ερήμωση της υπαίθρου, η κερδοσκοπία στη γη, η αποξένωση του λαού από τον πλούτο της χώρας, η καλλιέργεια του αντικοινωνικού ατομισμού και των «νόμων της αγοράς» και η υπεροψία απέναντι στους γειτονικούς λαούς. «Κι ενώ η κυβέρνηση ορκίζεται σε όλα αυτά, τα προωθεί και ψηφίζει δασοκτόνους νόμους για να τα επιβάλει, αδιαφορεί για την οργάνωση μηχανισμών αντιμετώπισης των πυρκαγιών», είναι το «καυτό» της σχόλιο.

Στη συνέχεια αναφέρεται στα μέτρα που εξήγγειλε για την περιοχή η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τα «ανεπαρκή κι αόριστα», ενώ επισημαίνει ότι πάρθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι. «Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες των κατοίκων που ζουν στις πυρόπληκτες περιοχές. Να αποζημιωθούν όλοι και για το σύνολο των καταστροφών. Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τους ηλικιωμένους για να βρουν το κουράγιο να παραμείνουν στα χωριά τους. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για μια πραγματική ανάπτυξη σε όφελος των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων», είναι τα αιτήματα που περιλαμβάνει η ανακοίνωση της ΝΕ. Ομως, όπως επισημαίνει αμέσως μετά, «για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται ενωμένος αγώνας, επιμονή κι αποφασιστικότητα των ίδιων των κατοίκων, απαιτείται άλλη πολιτική, σχεδιασμένη υπέρ του λαού και όχι υποταγμένη στις επιλογές της ΕΕ, της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου».

ΟΤΕ
Αναγκαίος ο αγώνας για τη σωτηρία του

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στον αγώνα καλεί  η ΕΣΚ - ΟΤΕ και καταγγέλλει τη μέχρι τώρα αδράνεια της πλειοψηφίας

Σε αντιπαράθεση συνολικά με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης καλούν τους συναδέλφους του οι ταξικές δυνάμεις στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ. Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΟΜΕ, που χρόνια τώρα συμφωνεί με το σταδιακό ξεπούλημα του Οργανισμού, έσπευσε χτες να ανακοινώσει έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην παράδοση πάνω του 51% του ΟΤΕ σε ιδιώτες.

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΟΜΕ Π. Κοτρώνης εξέφρασε την αντίθεσή του με την κυβερνητική θέση για επέκταση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και πέραν του 49%. Ωστόσο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας περιορίζει τις διεκδικήσεις της στη διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού και του μάνατζμεντ στο δημόσιο.

Χτες έγινε και η πρώτη κινητοποίηση. Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων από άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Ο Π. Κοτρώνης ανέφερε ότι «υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που επιβουλεύονται τον Οργανισμό» και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «εμείς θα αντιταχθούμε σ' αυτά». Το ότι υπάρχουν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι όλες τις κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις είναι γνωστό. Ηταν γνωστό από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, χωρίς καμία αντίδραση από τις διοικήσεις ΟΜΕ και ΓΣΕΕ, που είχαν συμφωνήσει με το ξεπούλημα του 49% του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη για τον ΟΤΕ, προκύπτει ότι: Τα τελευταία 5 χρόνια, από τα κέρδη του ΟΤΕ, κατέληξαν στα κρατικά ταμεία πάνω από 1 τρισ. δρχ., με τη μορφή μερισμάτων και φόρων. Περίπου άλλο 1 τρισ. ωφελήθηκε το κράτος από τη μετοχοποίηση του 49% της επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ έχει κέρδη πάνω από 1 δισ. την ημέρα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στη ΝΑ Ευρώπη και σύντομα προβλέπεται να αυξήσει τα έσοδά του σε περίπου 5 τρισ. το χρόνο.

Γενικευμένη αντίδραση

Να αντιταχθούν στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και να εκφράσουν την αντίθεσή τους δυναμικά και μαζικά, καλεί τους εργαζομένους στον ΟΤΕ η«Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» του Οργανισμού.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που να επιτρέπει σε ιδιώτες να κατέχουν 51% και άνω των μετοχών του Οργανισμού. Στηλιτεύει τη στάση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ, που «έρχεται στο παρά πέντε, να τρέξει για να προλάβει τις εξελίξεις και να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενημερώσει και να ενεργοποιήσει τα ναρκωμένα σωματεία και τους απογοητευμένους εργαζομένους».

Σημειώνει ότι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ και της ΓΣΕΕ είναι τεράστιες, γιατί με τη μέχρι σήμερα πολιτική τους - σύμφωνη με τη μερική ιδιωτικοποίηση - οδήγησαν στο να είναι εύκολος και ανοιχτός ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και όλων των ΔΕΚΟ. Ακόμα, γιατί αδρανοποίησαν, αποπροσανατόλισαν και απογοήτευσαν τους εργαζομένους, τους οδήγησαν σε αποχή από την ενεργό παρουσία, συμμετοχή και δράση.

«Η κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την ΟΜΕ κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων και της κυβερνητικής πολιτικής δε δικαιώνει την πλειοψηφία της, ούτε την απαλλάσσει από τις ευθύνες αυτές» σημειώνει η παράταξη. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ. «Να πάρουν μέρος - τονίζει - για να δείξουν στην κυβέρνηση τη θέλησή τους να αντιπαλέψουν την πολιτική της, αλλά και να δείξουν στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες πως η μόνη τους υποχρέωση σήμερα είναι να οργανώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης».

Τέλος, καλεί τους εργαζομένους να μην περιορίσουν την αντίδρασή τους στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά να αντιταχθούν και στο νομοσχέδιο για απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών από το 2001 και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ μέσω ίδρυσης νέων θυγατρικών. Να αντισταθούν στο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει στο κράτος και στην προωθούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ευχολόγια ενόψει Ολυμπιάδας

Συνεργασία μεταξύ Οργανωτικής Επιτροπής και υπουργείου Υγείας, αδιευκρίνιστος ο ρόλος των ιδιωτών

«Ολυμπιακά νοσοκομεία» με αναβαθμισμένη υποδομή, υπόσχεται η κυβέρνηση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το υπουργείο Υγείας αναγγέλλει ότι θα μετατρέψει περίπου σε... υγειονομικό «παράδεισο» τα νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία, σήμερα, χιλιάδες ασθενείς νοσηλεύονται κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι εξαγγελίες περί Ολυμπιακών νοσοκομείων περιλαμβάνονται στο μνημόνιο «συναντίληψης» και συνεργασίας που υπέγραψαν χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Το μνημόνιο προβλέπει την εκπόνηση κοινού επιχειρησιακού σχεδίου για την υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για τον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών από τους χρήστες (Ολυμπιακή οικογένεια, επίσημοι, δημοσιογράφοι, επισκέπτες, προσωπικό) αλλά και για τον καθορισμό των «Ολυμπιακών Νοσοκομείων» και των ενεργειών για την ποιοτική αναβάθμιση της νοσηλευτικής τους υποδομής και των εξωτερικών τους ιατρείων για τους Ολυμπιακούς και Παραλυμπιακούς Αγώνες.

Βεβαίως, δεν ξεκαθαρίστηκε πόσα από τα «Ολυμπιακά νοσοκομεία» θα είναι ιδιωτικά και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για την αναβάθμιση των νοσοκομείων. Οι ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δε συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες εξαγγελίες για το πώς θα καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, και κυρίως παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ενταγμένα στα μεγαλεπήβολα σχέδια του υπουργείου είναι: η διευκόλυνση χρήσης και η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, ελικόπτερα, επικοινωνίες, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και πληρώματα ασθενοφόρων) και ο καθορισμός ομάδας εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας για τον έλεγχο των τροφίμων και του νερού (πόσιμου και κολυμβητικών δεξαμενών) και τη θέσπιση κανόνων υγιεινής (αποκομιδή απορριμμάτων, εξυγιάνσεις χώρων).

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία για την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (π.χ., επιδημία, φυσικές καταστροφές), για τη διευκόλυνση προσέγγισης στο νοσοκομειακό σύστημα προς άντληση εθελοντικού ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για τον έλεγχο των κανόνων υγιεινής των προσφερόμενων υπηρεσιών (π.χ., αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες καταναλωτικές υπηρεσίες).

ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Στασιμότητα προβλέπει η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ για την ΠΦΥ

Την απογοήτευσή της γιατί στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΕΣΥ του υπουργού Υγείας δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός και σαφείς προϋποθέσεις για τη ριζική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και πρόληψης, εκφράζει με ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), η οποία εκπροσωπεί 9.000 περίπου γιατρούς, που περιθάλπουν, σε πρωτοβάθμιο κυρίως επίπεδο, έξι εκατομμύρια περίπου ασφαλισμένους.

«Αυτή η παράλειψη, που ήταν ο βασικός λόγος αποτυχίας όλων των μέχρι σήμερα νομοθετικών παρεμβάσεων για την αναμόρφωση της περίθαλψης, διαιωνίζει ένα ξεπερασμένο νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας, προκαλώντας συμφόρηση στα νοσοκομεία, υπέρογκες δαπάνες νοσηλείας, εξουθενωτικές μετακινήσεις ασθενών κλπ.», επισημαίνει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και κάνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας να δώσει, έστω και τώρα, βαρύνουσα σημασία στη συντονισμένη και ριζική αναβάθμιση της ΠΦΥ και πρόληψης.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, τέλος, διαμαρτύρεται έντονα, γιατί, όπως επισημαίνει, έχει αγνοηθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο Υγείας σ' όλες τις συσκέψεις γι' αυτό το θέμα, επαναλαμβάνει το αίτημά της για σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο και απαιτεί ισοτιμία εργασιακών σχέσεων, μεταξύ γιατρών του ΙΚΑ και γιατρών των κρατικών νοσοκομείων.

Προσφυγή για το Σχινιά

Προσφυγή και αίτηση αναστολής κατέθεσαν στο ΣτΕ ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου οικισμού Σχινιά Μαραθώνα και 14 κάτοικοι της περιοχής, με την οποία ζητούν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που χαρακτηρίζει την περιοχή του Σχινιά ως «Εθνικό Πάρκο», προκειμένου να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανό Καγιάκ, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην προσφυγή τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το Διάταγμα είναι σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτό γιατί θεσπίζονται δυσμενείς οικιστικοί και περιβαλλοντικοί όροι και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επικίνδυνη νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική

Σημαντικές καταγγελίες για τη λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής «Παναγία Τήνου», ιδιοκτησίας της οικογένειας Δαλιάνη, η οποία είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτήν, κάνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, φαρμάκων, υλικών, η ελλιπής σίτιση, καθαριότητα και η μη λειτουργία εργαστηρίων, συνθέτουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην κλινική και η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των 70 ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτή, κύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Θύματα όμως της κατάστασης είναι και οι εργαζόμενοι στην κλινική, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, ενώ μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένες αμοιβές τους τις οποίες παρακρατούσαν οι ιδιοκτήτες της κλινικής.

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή είναι γνωστή, τόσο στη διοίκηση του ΙΚΑ, όσο και σε μια σειρά συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για όσα συμβαίνουν στην κλινική, δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συνελήφθη σπείρα διακίνησης κοκαΐνης

Δύο Αλβανοί κι ένας Ελληνας, που διακινούσαν σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης στην Αθήνα, συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης από άνδρες της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Πρόκειται για τους Αλβανούς Ιμπραήμ Αλγκιόνι και Αθηνά Γιγαντέ και τον Ελληνα Ν. Λεβέντη, 33, 27 και 58 χρόνων αντίστοιχα, οι οποίοι διακινούσαν κοκαΐνη με τη «συνδρομή» και άλλων Ελλήνων.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 900 γραμμάρια κοκαΐνης, περίπου 2,5 εκατομμύρια δραχμές και 400 αμερικανικά δολάρια, τρία κινητά τηλέφωνα και ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο που χρησιμοποιούσε ο Ι. Αλγκίνι για τις μετακινήσεις του. Ο ίδιος όταν συνελήφθη μετέφερε δύο δέματα με 170 γραμμάρια κοκαΐνης - η υπόλοιπη ποσότητα βρέθηκε στο σπίτι του, στην οδό Λαμπελέτ 15-17, στον Κολωνό.

Ζευγάρι Αλβανών που διακινούσε σημαντικές ποσότητες ηρωίνης στις περιοχές Παγκρατίου και Βύρωνα συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για τους Ντρομπόνικου Τίμι και Κατερίνα, 33 και 29 χρόνων αντίστοιχα, στο διαμέρισμα των οποίων, στην οδό Αρήτης 42 στο Βύρωνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 1.500 γραμμάρια ηρωίνης, δύο κινητά τηλέφωνα, 1.250.000 δραχμές, 50 αμερικανικά δολάρια και 200 γαλλικά φράγκα.

Το ζευγάρι συνελήφθη ύστερα από σχετική πληροφορία και παρακολούθηση του συζύγου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΣΑΘΕΑ καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-9-00 στη νέα διεύθυνση της αίθουσας της ΠΕΑΕΑ, στην οδό Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια.

- Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 20-9-00 την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο.

Η δήλωση υποψηφιότητας λήγει σήμερα στις 12 το μεσημέρι και γίνεται με σχετική αίτηση προς το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ, στα γραφεία της. Τηλέφωνο: 3249.037.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» οργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 6 μ.μ., στο ανάχωμα της Αγίας Παρασκευής της Καρδίτσας, στη μνήμη των 5 πατριωτών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 4-4-1944, εκ των οποίων οι 3 είναι αδέλφια του προέδρου και ιδρυτή του «Φοίνικα» Θεμιστοκλή Ζαφειρόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου των πεσόντων.
  • Η Νομαρχιακή ΕπιτροπήΝομού Πέλλας της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 3-9-00 στις 11 π.μ., στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, διοργανώνει παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές, οι συγγενείς των πεσόντων και όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ