ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρχισαν τα... όργανα

Η Αγκυρα επικαλούμενη τη συμφωνία του Ελσίνκι καλεί την Ελλάδα σε διμερή διάλογο, για το Αιγαίο

Η Αθήνα καλείται ήδη να καταβάλει το κόστος της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης καθώς και της «επιτυχίας» των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκέμβρη στο Ελσίνκι, όπου συμφώνησε για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Καθώς ξεκινά σήμερα στο Εβιάν της Γαλλίας, στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η συζήτηση για τη διαμόρφωση της Εταιρικής Σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του προς τους εταίρους επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της χώρας του να συνομιλήσει διμερώς με την Ελλάδα, όπως προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και τα Κείμενα του Ελσίνκι, για να διευθετηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα επιχειρεί να παρακάμψει τα όποια εμπόδια μπορεί να δημιουργούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στη διαμόρφωση της σχέσης της με την Κοινότητα. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό η τουρκική κυβέρνηση, έχει τη βάσιμη φιλοδοξία, η κοινοτική πίεση για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτός από την επιστολή που έστειλε στους εταίρους, παρουσίασε τις θέσεις της χώρας του σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, να συζητήσει τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί να δηλώσει το ίδιο και η ελληνική πλευρά». Ο Ι. Τζεμ αναφερόμενος στην πορεία των ελληνοτουρκικών έκανε λόγο για «συγκεκριμένη εξέλιξη» και διευκρίνισε ότι εννοεί την «προσέγγιση μεταξύ των λαών των δύο χωρών». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «οι λαοί μπορούν να φτάσουν σε τέτοια σημεία προσέγγισης που θα είναι αδύνατο οι πολιτικοί να αντιστρέψουν την πορεία αυτή».

Ως προς τα θέματα του Αιγαίου, ο Τζεμ δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ανέφερε ως βάση για τις συνομιλίες «το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» και «την τέταρτη παράγραφο στο σχετικό με τα ελληνοτουρκικά τμήμα της απόφασης της ΕΕ στο Ελσίνκι». Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις, στη μεσολάβηση, στη διαιτησία και στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τζεμ είπε πως «πρόκειται για θέμα που αφορά τις δύο πλευρές στην Κύπρο και δεν μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Η «απάντηση» της Αθήνας

Στις δηλώσεις του Ι. Τζεμ, απάντησε μετά από επαφή που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, από το Εβιάν της Γαλλίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε το διάλογο και την πολιτική επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα που προβλέπονται άλλωστε από τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα όμως ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση όπως και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο, δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.


ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Πρόβλημα εισβολής και κατοχής το Κυπριακό

Ομιλία του προέδρου της Βουλής στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Κοινοβουλίων 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ(του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΟΥΛΑ).-

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα ξένης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους του ΟΗΕ», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, μιλώντας χτες στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των Κοινοβουλίων στη Νέα Υόρκη.

Ο Απ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι επί 26 ολόκληρα χρόνια οι βασικές αρχές και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατούνται στην Κύπρο, όπου με τη βία προσβάλλεται η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της με την παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της από άλλο κράτος-μέλος του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό εξέφρασε το σκεπτικισμό του και ευχήθηκε να μην επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά την αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία, όπως είπε, στην ουσία δε διαπραγματεύεται αλλά επιδιώκει να επιβάλει την ιδέα της συνομοσπονδίας, σε αντίθεση με τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, των Αδέσμευτων και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην «παγκοσμιοποίηση», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο, «που ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις στους λαούς, οι οποίες όμως δεν άργησαν σε αρκετές περιπτώσεις να διαψευστούν και να προκαλέσουν απογοήτευση. Οι ορατές προκλήσεις, είπε, δεν έχουν εξαλειφθεί αφού το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχει διευρυνθεί, η ανεργία, το οργανωμένο έγκλημα εξαπλώνονται, το περιβάλλον συνεχώς επιβαρύνεται και οι συγκρούσεις και οι διεθνείς εντάσεις δεν έχουν μειωθεί».

Το απόγευμα ο Απ. Κακλαμάνης έδωσε συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει οι ΗΠΑ, ακόμα και εάν δεν είναι αυτή η θέλησή τους, να πάψουν να δίνουν την εντύπωση στον Ντενκτάς και στους πάτρωνές του, τους Τούρκους, «ότι είναι δίπλα τους».

Στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Κύπρου, Σπ. Κυπριανού, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι δύο πρόεδροι είχαν αντιπαρατεθεί με δηλώσεις τους σχετικά με την επιθυμία του Σπ. Κυπριανού να μιλήσει στην ελληνική Βουλή και να αναφερθεί στις εξελίξεις του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο Απ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, με διάφορους ομολόγους του καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την περιφρόνησή τους προς τον ΟΗΕ, δεν πήραν μέρος στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Κοινοβουλίων.


Εκδικάστηκε η αίτηση των Γερμανών κατά των αποζημιώσεων

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάστηκε χτες χωρίς εξέταση μαρτύρων, η αίτηση του γερμανικού δημοσίου για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Παρόντες ήταν μόνο οι δικηγόροι των δύο πλευρών, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους επί του θέματος.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του γερμανικού δημοσίου, κύριοι Δεληκωστόπουλος και Σινανιώτης ισχυρίστηκαν ότι «δεν μπορούν να κατασχεθούν (σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς) γερμανικά κτίρια, εφόσον δεν υπάρχει σχετική συναίνεση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλου, βάσει του άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», καθώς και ότι «τα ακίνητα αυτά (Ινστιτούτο Γκαίτε κλπ.) είναι ακατάσχετα, ενώ με την υπογραφή μορφωτικής συμφωνίας έχουν ανατεθεί στη διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας». Κατέληξαν δε, λέγοντας: «Δεν είναι δυνατό να κλείσουν μορφωτικά ιδρύματα, που έχουν ευρύτερο δημόσιο σκοπό»...

Αντικρούοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς ο εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων, δικηγόρος Ιω. Σταμούλης, τόνισε: «Η αντίδικη πλευρά δεν εννοεί να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις. Η κατάσχεση γερμανικών κτιρίων στην Ελλάδα βασίζεται στη σύμβαση της Ρώμης του 1974, που αναφέρει ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγγυώνται την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Τα κατασχεθέντα κτίρια δεν αποτελούν κοινωφελή ιδρύματα. Το κτίριο "Γκαίτε" είναι μια εμπορική επιχείρηση πώλησης της γερμανικής γλώσσας. Στόχο έχει τη διείσδυση στη χώρα μας της γερμανικής κουλτούρας. Εμείς δε στρεφόμαστε κατά της δραστηριότητας του Ινστιτούτου αυτού, το οποίο μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί σε άλλο χώρο, αλλά κατά του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα».

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ