ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρομοκρατική επίθεση σε βάρος στελέχους του ΠΑΜΕ

Δε μπορούν να κάμψουν τους εργάτες και τους αγώνες τους σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο επιχείρησαν να χτυπήσουν άγνωστοι, τα ξημερώματα της Δευτέρας, τοποθετώντας γκαζάκι - το οποίο ευτυχώς δεν εξερράγη - και δύο μπουκάλια με βενζίνη έξω από το σπίτι του, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Γύρω στις 2 χτες τα ξημερώματα, κάποιος χτύπησε επανειλημμένα την πόρτα του διαμερίσματος που μένει ο Σ. Ζαριανόπουλος. Οταν είδαν ότι δεν ανοίγει έβαλαν φωτιά, περιμένοντας προφανώς ότι θα εκραγεί το γκαζάκι και η φωτιά θα επεκταθεί με τη βοήθεια της βενζίνης. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική η οποία επενέβη και έσβησε τη φωτιά. Η δολοφονική επίθεση έγινε μια μέρα πριν από την πανεργατική απεργία, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στο έγκλημα που απειλεί το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες το πρωί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθαρίστηκε ότι οι ενέργειες αυτές, απ' όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τις ταξικές δυνάμεις. «Ο αυταρχισμός, η κρατική τρομοκρατία, οι παρακρατικοί μηχανισμοί θα πάρουν απάντηση με μαζική και οργανωμένη κοινωνικοπολιτική πάλη», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης, και καλεί όλα τα λαϊκά στρώματα μαζί με το ΠΑΜΕ να μπουν στον αγώνα για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, για να καταργηθεί το μνημόνιο, να μην περάσουν τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Για να έρθει στο προσκήνιο ο λαός.

«Η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και στόχο έχει το λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Φερέφωνα της εργοδοσίας και των εφοπλιστών, ορισμένοι μεγαλοδημοσιογράφοι και ανώνυμα blogs, στοχοποιούν και επιτίθενται στο ΠΑΜΕ με κάθε τρόπο. Εφτασαν στο σημείο στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" να κυκλώσουν σε φωτογραφία και να στοχοποιήσουν με ασφαλίτικη τακτική στελέχη του ΠΑΜΕ, από την τελευταία απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά. Σε μια περίοδο που οι αγώνες της εργατικής τάξης οξύνονται και δυναμώνουν, είναι πάρα πολλοί οι φανεροί και σκοτεινοί κύκλοι που κινητοποιούνται ώστε να καμφθεί η αγωνιστική διάθεση απέναντι στα μέτρα και τις πολιτικές που επιβάλλουν η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η εργοδοσία.

Γνωρίζουμε ότι η δράση και η φωνή του ΠΑΜΕ τους ενοχλούν. Κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως τέτοιες επιθέσεις και ενέργειες δε μας τρομοκρατούν, δε μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα και με ένταση την πάλη απέναντι στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ώστε ο λαός, με μαζικούς όρους, να αντιδράσει στις αρνητικές εξελίξεις που έρχονται», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Την επίθεση σε βάρος του στελέχους του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στα καταστήματα NOTOS COM, Σωματείο Εργαζομένων στα καταστήματα Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA, Σωματείο Εργαζομένων στο κατάστημα Πράκτικερ, Επιτροπή εργαζομένων στα καταστήματα σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ, Σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωση της ΚΟΘ

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η επίθεση με γκαζάκια που έγινε στο σπίτι του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στελέχους του ΚΚΕ, είχε ως στόχο το ΠΑΜΕ και την οργάνωση του ταξικού αγώνα ενάντια στη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων που παίρνουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Η μαζική, ταξική απάντηση του λαού δεν κάμπτεται από τέτοιες άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις, ούτε από τα μέτρα καταστολής του κινήματος και τον αυταρχισμό. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες με την πρωτοπόρα δράση τους για το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στα μέτρα, παλεύουν ενάντια στην ΕΕ, μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία.

Αυτές οι ενέργειες επιχειρείται να αξιοποιηθούν για περισσότερα αντιδημοκρατικά μέτρα που θα περιορίζουν τις λαϊκές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση. Δεν τους αρκεί να χτυπούν οι δυνάμεις καταστολής διαδηλώσεις και πορείες, ούτε τα δικαστήρια να βγάζουν παράνομες τις απεργίες των ναυτεργατών, των λιμενεργατών και τόσων άλλων κλάδων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να ακυρώσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς που υπηρετούν αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις, από όπου κι αν προέρχονται, καταδικάζοντας κάθε παρόμοια ενέργεια και δυναμώνοντας τον αγώνα τους με πρώτο σταθμό τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Θέλουν τους εργάτες να ζητιανεύουν ψίχουλα

Αποκαλυπτική η παρέμβαση των δυνάμεων της ΝΔ στο Δήμο Αθήνας

Τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο κεφάλαιο, δουλεύοντας για να ρίχνουν οι εργάτες τον πήχη των απαιτήσεων και των διεκδικήσεών τους όσο πιο χαμηλά γίνεται, αναδεικνύει η δράση της παράταξης «Ανανεωτική Ενωτική Κίνηση» (πρόσκειται στη ΝΔ) στην Ενωση Εργαζομένων Δήμου Αθήνας (ΕΕΔΑ).

Μπροστά στις αρχαιρεσίες της ΕΕΔΑ, η εν λόγω παράταξη μοίρασε ανακοίνωση για να πει τι «καλό» έκανε για τους εργαζόμενους ως πλειοψηφούσα στο ΔΣ του σωματείου. Ετσι, καταγράφει μεταξύ των κατορθωμάτων της τη «σταθεροποίηση του εισοδήματός μας με τις λιγότερες οικονομικές απώλειες», την «έγκριση ωρών υπερωριακής εργασίας, Κυριακών - Αργιών μόνο για τη Δ/νση Καθαριότητας (...) διαδικασία που δύσκολα συναντάται αλλού στο δημόσιο τομέα». Ακόμα, το ότι «δόθηκαν εισιτήρια για το Allou Fun Park στα παιδιά των μελών του σωματείου μας» και πως «εξασφαλίσαμε πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας με χαμηλό πάγιο»! Γι' αυτούς τους λόγους τα στελέχη της ΔΑΚΕ καλούν, εντελώς ξεδιάντροπα, τους εργαζόμενους να τους ξαναψηφίσουν.

Δηλαδή, ισχυρίζονται ότι στόχος της συνδικαλιστικής δράσης δεν είναι η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Αλλά είναι η εκδούλευση και η ανταλλαγή, η υποταγή και το βόλεμα στη λογική του λιγότερου κακού. Μήπως σε λίγο θα λένε στους εργάτες να λένε κι ευχαριστώ, επειδή τους πληρώνουν ή δεν τους απολύουν;

Μετά από όλ' αυτά δεν προκαλεί έκπληξη το ότι (όπως καταγγέλλουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το «Εργατικό») στελέχη της «Κίνησης» κυκλοφορούσαν χτες στους χώρους δουλειάς κι έλεγαν στους εργαζόμενους ότι δεν ξέρουν τι θα γίνει με την απεργία αφού - έλεγαν - η ΠΟΠ ΟΤΑ δεν έχει απόφαση για συμμετοχή. Μία είναι η απάντηση που τους αξίζει: και σήμερα και στις αρχαιρεσίες οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν με κριτήριο την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών τους, με συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει νέα προβοκάτσια

Τους προβοκατόρικους μηχανισμούς που επιστρατεύονται, για να χτυπηθούν οι εργατικοί αγώνες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ολόπλευρης επαγρύπνησης.

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν κι άλλες φορές κάνει οι ταξικές δυνάμεις. Στην απεργία της 20ής Μάη, από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα, είχαν καταγγείλει, μεταξύ άλλων, «τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Καρατζαφέρη, για οργανωτή προβοκατόρικων ομάδων. Στρατολογεί, χρησιμοποιεί και εκπαιδεύει ομάδες, με στόχο να προκαλούν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Αυτό επιχείρησε να κάνει μαζί με άλλα κυκλώματα προβοκατόρων στην προηγούμενη απεργία, στο Σύνταγμα. Τίμιοι άνθρωποι μέσα από τις γραμμές του ΛΑ.Ο.Σ. μας ενημέρωσαν γι' αυτές τις βρώμικες ενέργειες του Καρατζαφέρη». Στις 4 Ιούνη είχαν καταγγείλει ότι «τα όρια της προβοκάτσιας σε βάρος του ΠΑΜΕ αγγίζει η κίνηση κάποιων μηχανισμών με επικεφαλής έναν ονόματι Βιτάλη, να ονομάσει τη νεοϊδρυθείσα κίνησή του ΠΑΜΕ (Πατριωτικό Μέτωπο). Στην ουσία, χρησιμοποιούν το λογότυπο του Πανεργατικού Μετώπου, του ταξικού κινήματος για να χτυπήσουν το οργανωμένο ταξικό κίνημα, για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να τους μπερδέψουν».

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «καταγγέλλει και προειδοποιεί ότι ακόμη μια προβοκατόρικη ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του ταξικού κινήματος. Επιχειρούν διάφοροι μηχανισμοί να καπηλευτούν τον τίτλο του ΠΑΜΕ και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Καλούν τους εργαζόμενους να βρεθούν στη Βουλή με άλλο πλαίσιο από αυτό του ΠΑΜΕ, με άλλους στόχους που εξυπηρετούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Οπως έκαναν και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 5 Μάη. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη δώσουν καμία σημασία σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις διαφόρων υπηρεσιών. Μαζικά να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 11π.μ.»

Περνά τα σύνορα η αλληλεγγύη

Ειδική σημασία αποκτά η διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράζουν εργαζόμενοι και συνδικάτα από διάφορες χώρες. Ετσι, σε μήνυμά της προς το ΠΑΜΕ η Central de Trabajadores de Cuba (CTC) εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη «στους συνδικαλιστικούς σας αγώνες, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών που υπηρετούν το κεφάλαιο». Μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης στέλνει και η LAB (από τη Χώρα των Βάσκων), τονίζοντας πως επίσης σήμερα σε απεργία προχωρούν και οι εργάτες της περιοχής τους με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει ο καπιταλισμός».

Ακόμα, οι εκπρόσωποι των περιοδικών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κόμμα Εργατών Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας), που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (26-27 Ιουνίου), εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ στην Ελλάδα. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους διωχθέντες ναυτεργάτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 23/06/2010 και καταδικάζουν την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ