ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαδήλωσαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

«Αντεπίθεση» έγραφε το πανό των ταξικών δυνάμεων
«Αντεπίθεση» έγραφε το πανό των ταξικών δυνάμεων
Την ανάγκη να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και όχι μόνο να μη δεχτούν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα αλλά να παλέψουν για καθολική, δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, ανέδειξαν όσοι διαδήλωσαν με το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων χτες, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στο δημόσιο.

Μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα, στην Ομόνοια, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στους ΟΤΑ, επισήμανε ότι τα μέτρα που παίρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Επίσης, έχουν τη συναίνεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο οποίος προσπαθεί να αθωώσει την κυβέρνηση και να κρύψει τις πραγματικές αιτίες της επίθεσης. Απαιτείται, τόνισε, η απομόνωση αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων και η υιοθέτηση της πρότασης για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στη Βουλή μέσω της οδού Σταδίου.

Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της πόλης. Προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα με στόχο να χτυπήσουν την καρδιά αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Δε νομιμοποιούμε το έγκλημα

Ταξικό έγκλημα χαρακτηρίζουν την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ, με τεράστιες, όπως σημειώνουν, επιπτώσεις στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, γυναίκες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΔ, με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, ικανοποίησε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις στη Λισαβόνα, αξιοποιώντας την κρίση για παροχή σε αυτούς φθηνής εργατικής δύναμης.

«Τα μέτρα αυτά - υπογραμμίζεται - επιφυλάσσουν εργασιακό μεσαίωνα, αφού τσακίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξιμες αποδοχές, αυξάνονται όλα τα όρια ηλικίας σε όλες τις κατηγορίες, σε άνδρες και γυναίκες, για τη συνταξιοδότηση. Αυξάνεται η φορολογία, παγώνουν οι συντάξιμες αποδοχές και καρατομούνται με την περικοπή δώρων, επιδομάτων αδείας, ΛΑΦΚΑ, κλπ. Παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες στην Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αφού οι αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα, πέραν των ασφαλιστικών, συνιστούν έναν εφιάλτη».

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις δηλώνουν ότι «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε θα νομιμοποιήσουν ποτέ στη συνείδησή τους τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα και τους νόμους που υπηρετούν Ευρωπαϊκή Ενωση και κεφάλαιο. Θα δυναμώσουν τον αγώνα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα ανατρέψουν στη ζωή και μαζί θα ανατραπούν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο των δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο».

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Οδηγούνται στην απαξίωση και στο ξεπούλημα

Σε ημερίδα που διοργάνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα ΕΑΣ μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) με ό,τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτά, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ακολουθούμενης πολιτικής. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, καλώντας τους ταυτόχρονα να βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα για το πώς έφτασε η δημόσια αμυντική βιομηχανία σε κατάσταση διάλυσης. Οι κομμουνιστές ξεκαθαρίζουν ότι οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βρουν πραγματική διέξοδο, με την ένταξή τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την πάλη με προοπτική έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας συνολικότερα, με την αμυντική βιομηχανία προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες της πατρίδας μας και όχι ενταγμένη στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γ. Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής απαξίωσης και συρρίκνωσης της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος διάβασε αποσπάσματα από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, όπου ο Π. Μπεγλίτης προανήγγειλε «στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες επιχειρήσεις ευρωπαϊκές ή και επιχειρήσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι η κρατική αμυντική βιομηχανία στο εξής θα αντιμετωπίζεται «σε ισότιμη βάση με τις αμυντικές βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑ.Ο.Σ., της Ομοσπονδίας Μετάλλου, του ΕΚΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου, που τόνισε ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα οδηγήσει σε συντρίμμια τύπου Σκαραμαγκά. Κάλεσε επίσης τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα να μην κάνουν εκπτώσεις ούτε στα αιτήματα, ούτε στις διεκδικήσεις τους, λέγοντας ότι καθήκον τους είναι να κάνουν αυτό που επιτάσσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι του κόμματός τους.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ «ΕΔΡΑΣΗ»
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Tην αγανάκτηση και απόγνωση που επικρατεί στους εκατοντάδες εργαζόμενους της επιχείρησης «ΕΔΡΑΣΗ» Χ. ΨΑΛΙΔΑΣ από την συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο του δεν αδιαφορεί για την υπόθεση, έχει κάνει μια απόπειρα συμφιλίωσης με θέση υπέρ των εργαζομένων αφού, όπως είπε, «υποστηρίξαμε μαζί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων ότι η εταιρεία χωρίς καμία διάκριση συνδικαλιζόμενων ή μη ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση, πρέπει να καταβάλει αμέσως τα δεδουλευμένα». Ανέφερε επίσης ότι η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμα συνολικού ύψους 50.000 ευρώ.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι μόνο ως αδιαφορία εκ μέρους του υπουργείου μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες, όχι απλά συνεχίζονται αλλά οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Το Συνδικάτο Μετάλλου, είπε, επανειλημμένα έχει ασχοληθεί με την εν λόγω επιχείρηση που μεθοδευμένα και κατ' επανάληψη παραβιάζει και καταστρατηγεί την ισχύουσα ανεπαρκή νομοθεσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων φθάνουν από τέσσερις έως έξι μήνες ενώ υπάρχουν απειλές προς τους εργαζόμενους που φθάνουν σε επίσχεση εργασίας και πρακτικές όπως το να εξαιρούνται από την πληρωμή οι εργαζόμενοι οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Ζητάμε, κατέληξε, από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Σύσκεψη οργανώνει την Κυριακή το κλαδικό συνδικάτο

Σε σύσκεψη την Κυριακή, 18 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β) καλεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά την κατάθεση αιτήματος της εργοδοσίας για υπαγωγή της επιχείρησης στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 με την οποία ζητά προστασία από τους πιστωτές της και στρώνει ουσιαστικά το έδαφος για την κήρυξη πτώχευσης.

Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, «είχε έγκαιρα προβλέψει τις εξελίξεις αυτές και με συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στήριζε τους εργαζόμενους και τους καλούσε να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω στις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι επί χρόνια ολόκληρα πλήρωσαν με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξή τους. Τώρα καλούνται να πληρώσουν και την κρίση, και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» και συνολικά τον κλάδου του εμπορίου «σαν μια γροθιά να δώσουν αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ»
Σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες. Οπως σημείωσαν, το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον μόλις με δύο αναισθησιολόγους πλήρους απασχόλησης - ενώ πριν μία δεκαετία ήταν 11 - και δύο συμβασιούχους ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 17 Αυγούστου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία (οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 1,5 μήνα) και να εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει από το 2003. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στο καρδιολογικό, στο ουρολογικό, στα χειρουργικά τμήματα και στο μικροβιολογικό τμήμα, όπου επίσης πολλές φορές τα μηχανήματα δε λειτουργούν λόγω παλαιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ