ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Συγκέντρωση - απάντηση στην ολοήμερη εμπορευματοποίηση

Αύριο, ώρα 10:30 π.μ., η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων έξω απ' τη Βουλή

Με συγκέντρωσή τους έξω απ' τη Βουλή, στα Λουλουδάδικα, αύριο στις 10:30 π.μ. οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση του ΕΣΥ» που προβλέπει τη λεγόμενη «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» επεκτείνοντας τα άγρια χαράτσια στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς.

Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση - όπως και η ψήφισή του - θα ολοκληρωθούν αύριο. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιχειρώντας μια επικοινωνιακή αναστήλωση του αντιλαϊκού χαρακτήρα του νομοσχεδίου που επεκτείνει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας έφερε τροπολογία με την οποία καθιερώνεται το «πόθεν έσχες» και στους Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Η τροπολογία αυτή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, έγινε στο «πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εποπτείας του ΕΣΥ» όταν - πέρα από υπαρκτά φαινόμενα χρηματισμού - με το ίδιο το νομοσχέδιο διευρύνεται η δυνατότητα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, που θα λειτουργήσουν ως θερμοκήπια τέτοιων φαινομένων.

Εν τω μεταξύ, έκδηλα ήταν χτες τα εκφυλιστικά φαινόμενα της 5νθήμερης απεργίας που προκήρυξε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία πέρα απ' το περιεχόμενο δεν είχε πάρει κανένα μέτρο για την απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) η μεγαλύτερη ένωση της χώρας προκήρυξε - χωρίς διαφοροποιήσεις απ' το περιεχόμενο της ΟΕΝΓΕ - 24ωρη απεργία για αύριο «προκειμένου να συμπέσει και με την απεργία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)». Ωστόσο, όμως, και το περιεχόμενο της απεργίας που προκήρυξε ο ΙΣΑ είναι ψευδεπίγραφο, καθώς η αντίθεσή του στην «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» δε γίνεται απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά απ' τη σκοπιά της παραβίασης του ανταγωνισμού στα πλαίσια της αγοράς.

Η αγωνιστική προοπτική βρίσκεται στο πλαίσιο της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που εκτός απ' την απόσυρση του νομοσχεδίου προτείνει να μην προσέλθει η ΟΕΝΓΕ σε διάλογο, και σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν την απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί και όλοι οι συμβασιούχοι, να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία και να χρηματοδοτούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταρτίζονται ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να ισχύσει σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, με εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες, δεν έλαβαν από την κυβέρνηση καμία δέσμευση, ούτε για τις δουλειές τους, ούτε για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Με γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις και χωρίς καμία επί της ουσίας δέσμευση τόσο για τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) και την πληρωμή των εργαζομένων όσο και συνολικά για το μέλλον τους, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, διά μέσω του γενικού γραμματέα του, στους εκατοντάδες εργαζόμενους που χτες πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλα τα εργοστάσια των ΕΑΣ σε Αίγιο, Μάνδρα, Ελευσίνα, Λαύριο και Υμηττό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι διανύουν το δεύτερο μήνα απλήρωτοι, ενώ από χτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Τα ΕΑΣ βρίσκονται σε μια διαχρονική τροχιά υποβάθμισης από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, την ίδια στιγμή που τεράστια κονδύλια προωθούνται για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και σχεδιασμούς. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής διαχρονικής απαξίωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι, τα τελευταία 10 χρόνια, από 7.500 εργαζόμενοι να έχουν μείνει μόλις 1.600, δουλειές να μην ανατίθενται, ενώ μεγάλες παραγγελίες δίνονται σε ξένες πολυεθνικές και την ίδια στιγμή τα ΕΑΣ δε χρηματοδοτούνται και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, οι οποίες έχοντας μπροστά το πανό της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ και σημαίες του Μετώπου απαίτησαν «όχι παραγγελίες στις πολυεθνικές, στα ΕΑΣ να δώσετε τώρα τις δουλειές», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Υπογράμμισαν ότι για να μην περάσουν τα σχέδια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της εταιρείας προς όφελος των εμπόρων όπλων, των γερμανικών και αμερικάνικων πολυεθνικών, για να μη χτυπηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις, απαιτούνται κοινές πρωτοβουλίες και ενιαία δράση των εργαζομένων στην εταιρεία (μόνιμων και συμβασιούχων) και συνταξιούχων. Συντονισμός της δράσης και κοινές πρωτοβουλίες με τους άλλους εργαζόμενους της πολεμικής βιομηχανίας, με τους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και συνολικά με όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Στην ιδιαίτερα σύντομη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Η. Πλασκοβίτη και μετά από αρκετές ώρες αναμονής έξω από το υπουργείο, ο δεύτερος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα ...δρομολογηθούν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή των εργαζομένων. Στο κρίσιμο θέμα για το μέλλον των ΕΑΣ, ο γενικός γραμματέας απάντησε και πάλι αόριστα, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση μεταξύ των δυο υπουργείων, Οικονομικών και Αμυνας, όπου και θα εξεταστεί η πορεία των ΕΑΣ.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Επαναφέρουν την πρόταση για δανεισμό

Την πρόταση για δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, επαναφέρουν κυβέρνηση και πλειοψηφία του ΔΣ με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Πρόταση που οδηγεί στο οικονομικό στραγγαλισμό του ΤΠΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ αδυνατεί τα τελευταία χρόνια να καταβάλλει το εφάπαξ στους δικαιούχους, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, δεν έχει καταβληθεί το εφάπαξ σε 20.443 δικαιούχους και το ποσό που απαιτείται για την καταβολή του φθάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η αιτία του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι ίδια με αυτή που ισχύει για το σύνολο των Ταμείων. Είναι οι χρόνιες πολιτικές καταλήστευσης των αποθεματικών τους σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Για αυτά τα προβλήματα, πριν ένα χρόνο η πλειοψηφία του ΔΣ είχε προτείνει στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ να δανειοδοτηθεί το ΤΠΔΥ με ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, να επιβληθεί αύξηση των εισφορών σε επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα, η πλειοψηφία του ΔΣ και η κυβέρνηση μεθοδεύουν την επαναφορά της πρότασης. Το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε ερώτηση στο ΤΠΔΥ για τη οικονομική του κατάσταση. Η πλειοψηφία απέφυγε να πάρει σαφή θέση αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει την πρόταση που είχε κάνει και ζήτησε να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τη θέση της καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γ. Καταχανάς προβάλλοντας την πρόταση για άμεση κρατική επιχορήγηση του Ταμείου του συνόλου των αναγκών του και επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία. Οι δύο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ (μέλη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) απείχαν από τη διαδικασία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΡΙΣΠΑ»
Απαιτούν τα δεδουλευμένα τους

Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην επιχείρηση φαρμάκου «ΧΡΙΣΠΑ», σε συνέχεια της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν στις 14 Ιούλη απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Απρίλη. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι με την απεργία απάντησαν και στις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους φοβίσει λέγοντας ότι θα πληρωθούν μόνο όσοι γυρίσουν στη δουλειά, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

Η απεργία στη «ΧΡΙΣΠΑ» είναι μέρος των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Φαρμάκου για το διάστημα 15 Ιούλη έως 30 Σεπτέμβρη και οι οποίες θα γίνονται εκ περιτροπής και χωρίς καμιά προειδοποίηση. Η απόφαση της Ομοσπονδίας κινείται στην κατεύθυνση έντασης της πάλης ενάντια στα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά εκτρώματα που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά και στην άρνηση των εργοδοτών του κλάδου για συζήτηση και υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης. Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνονται σε όποιες επιχειρήσεις παρατηρούνται φαινόμενα απολύσεων και παραβιάσεων εργασιακών δικαιωμάτων, οι οποίες αφορούν κυρίως στο ωράριο και τις αμοιβές.

Σχετική με τις συνολικότερες εξελίξεις είναι και η ανακοίνωση της επιχείρησης «SCHERING» ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 16 εργαζομένων, ιατρικών επισκεπτών, όπως καταγγέλλουν η Ομοσπονδία και το Σωματείο Αττικής. «Μετά τη συγχώνευση με τη "MERCK" φαίνεται ότι "περισσεύουν" οι εργαζόμενοι αυτοί και το δικαίωμα στην εργασία δε συμβιβάζεται με τη διασφάλιση των κερδών του πολυεθνικού κολοσσού, που δημιουργείται», τονίζουν οι διοικήσεις των δύο συνδικαλιστικών φορέων και καλούν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν καμία απόλυση και να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ