Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Συγκέντρωση - απάντηση στην ολοήμερη εμπορευματοποίηση

Αύριο, ώρα 10:30 π.μ., η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων έξω απ' τη Βουλή

Με συγκέντρωσή τους έξω απ' τη Βουλή, στα Λουλουδάδικα, αύριο στις 10:30 π.μ. οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση του ΕΣΥ» που προβλέπει τη λεγόμενη «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» επεκτείνοντας τα άγρια χαράτσια στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους ασθενείς.

Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση - όπως και η ψήφισή του - θα ολοκληρωθούν αύριο. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιχειρώντας μια επικοινωνιακή αναστήλωση του αντιλαϊκού χαρακτήρα του νομοσχεδίου που επεκτείνει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας έφερε τροπολογία με την οποία καθιερώνεται το «πόθεν έσχες» και στους Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Η τροπολογία αυτή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, έγινε στο «πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εποπτείας του ΕΣΥ» όταν - πέρα από υπαρκτά φαινόμενα χρηματισμού - με το ίδιο το νομοσχέδιο διευρύνεται η δυνατότητα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, που θα λειτουργήσουν ως θερμοκήπια τέτοιων φαινομένων.

Εν τω μεταξύ, έκδηλα ήταν χτες τα εκφυλιστικά φαινόμενα της 5νθήμερης απεργίας που προκήρυξε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία πέρα απ' το περιεχόμενο δεν είχε πάρει κανένα μέτρο για την απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) η μεγαλύτερη ένωση της χώρας προκήρυξε - χωρίς διαφοροποιήσεις απ' το περιεχόμενο της ΟΕΝΓΕ - 24ωρη απεργία για αύριο «προκειμένου να συμπέσει και με την απεργία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)». Ωστόσο, όμως, και το περιεχόμενο της απεργίας που προκήρυξε ο ΙΣΑ είναι ψευδεπίγραφο, καθώς η αντίθεσή του στην «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων» δε γίνεται απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά απ' τη σκοπιά της παραβίασης του ανταγωνισμού στα πλαίσια της αγοράς.

Η αγωνιστική προοπτική βρίσκεται στο πλαίσιο της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που εκτός απ' την απόσυρση του νομοσχεδίου προτείνει να μην προσέλθει η ΟΕΝΓΕ σε διάλογο, και σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να διεκδικήσουν την απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί και όλοι οι συμβασιούχοι, να καταργηθούν οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία και να χρηματοδοτούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, να καταρτίζονται ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να ισχύσει σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, με εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ