Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Οι εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες, δεν έλαβαν από την κυβέρνηση καμία δέσμευση, ούτε για τις δουλειές τους, ούτε για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Με γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις και χωρίς καμία επί της ουσίας δέσμευση τόσο για τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) και την πληρωμή των εργαζομένων όσο και συνολικά για το μέλλον τους, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, διά μέσω του γενικού γραμματέα του, στους εκατοντάδες εργαζόμενους που χτες πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλα τα εργοστάσια των ΕΑΣ σε Αίγιο, Μάνδρα, Ελευσίνα, Λαύριο και Υμηττό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι διανύουν το δεύτερο μήνα απλήρωτοι, ενώ από χτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Τα ΕΑΣ βρίσκονται σε μια διαχρονική τροχιά υποβάθμισης από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, την ίδια στιγμή που τεράστια κονδύλια προωθούνται για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και σχεδιασμούς. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής διαχρονικής απαξίωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι, τα τελευταία 10 χρόνια, από 7.500 εργαζόμενοι να έχουν μείνει μόλις 1.600, δουλειές να μην ανατίθενται, ενώ μεγάλες παραγγελίες δίνονται σε ξένες πολυεθνικές και την ίδια στιγμή τα ΕΑΣ δε χρηματοδοτούνται και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, οι οποίες έχοντας μπροστά το πανό της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ και σημαίες του Μετώπου απαίτησαν «όχι παραγγελίες στις πολυεθνικές, στα ΕΑΣ να δώσετε τώρα τις δουλειές», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Υπογράμμισαν ότι για να μην περάσουν τα σχέδια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της εταιρείας προς όφελος των εμπόρων όπλων, των γερμανικών και αμερικάνικων πολυεθνικών, για να μη χτυπηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις, απαιτούνται κοινές πρωτοβουλίες και ενιαία δράση των εργαζομένων στην εταιρεία (μόνιμων και συμβασιούχων) και συνταξιούχων. Συντονισμός της δράσης και κοινές πρωτοβουλίες με τους άλλους εργαζόμενους της πολεμικής βιομηχανίας, με τους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και συνολικά με όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Στην ιδιαίτερα σύντομη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Η. Πλασκοβίτη και μετά από αρκετές ώρες αναμονής έξω από το υπουργείο, ο δεύτερος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα ...δρομολογηθούν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή των εργαζομένων. Στο κρίσιμο θέμα για το μέλλον των ΕΑΣ, ο γενικός γραμματέας απάντησε και πάλι αόριστα, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες συνάντηση μεταξύ των δυο υπουργείων, Οικονομικών και Αμυνας, όπου και θα εξεταστεί η πορεία των ΕΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ