ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ στον κλάδο του νερού (ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων) καλούν τους εργαζόμενους, την Πέμπτη 22 Ιούλη και ώρα 6.30 το απόγευμα, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο χώρο. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, 1ος όροφος, πλατεία Μητροπόλεως).

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση στη σύσκεψη, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προχωρά στην τελική φάση των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά όλου του δημόσιου πλούτου. Οι επιπτώσεις από την πολιτική αυτή είναι ήδη βαριές και θα γίνουν ακόμα βαρύτερες σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου και συνολικότερα. Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και τα σωματεία του κλάδου και να συσπειρωθούν στη γραμμή του ΠΑΜΕ, «ώστε να αποκρούσουμε αποτελεσματικά την αντιλαϊκή θύελλα και να αντεπιτεθούμε για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Πέμπτη το πανελλαδικό συλλαλητήριο για την ανεργία

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση των εργαζομένων στις κατασκευές

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει, μεθαύριο, Πέμπτη, 22 Ιούλη η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας για την ανεργία, για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων του κλάδου και ταυτόχρονα για μέτρα με στόχο την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων στις κατασκευές έχει οριστεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και σε αυτή την κατεύθυνση τα συνδικάτα παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Ηδη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης δρομολογεί λεωφορεία για τους εργαζόμενους της Μακεδονίας που θα αναχωρήσουν στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από το Αγαλμα Βενιζέλου. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας έχει δρομολογήσει λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν στις 6 π.μ., από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα (ακτή Δυμαίων). Την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι από τις περιοχές του Αιγίου, της Καλαμάτας, της Τρίπολης, των Καμένων Βούρλων, της Χαλκίδας, της Λιβαδειάς, της Θήβας κλπ.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων όπως: Επίδομα 1.120 ευρώ (το 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 ευρώ που διεκδικούμε) για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Εκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ στον κλάδο. Υπολογισμό της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Θεώρηση των βιβλιαρίων Υγείας χωρίς προϋποθέσεις. Πάγωμα των δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τους άνεργους. Αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Αύξηση των εισφορών κράτους, εργοδοσίας και καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ από τη συνείσπραξη. Κατασκευή κατοικιών με ευθύνη του κράτους.

Τη στιγμή που οι λαϊκές ανάγκες σε σημαντικές υποδομές και έργα μεγαλώνει (π.χ. σπίτια, σχολεία, αντιπλημμυρικά έργα κλπ.), η ανεργία στον κλάδο θερίζει. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία διεκδικεί μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με την πραγματοποίηση έργων που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, όπως οικοδόμηση λαϊκών κατοικιών, σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, έργων υποδομής που θα διασφαλίζουν σύγχρονη Παιδεία και Υγεία.

Οπως μάλιστα υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος. Δεν παίρνει υπόψη την ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, αλλά την επιτάχυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό επιβάλλεται ο αγώνας για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και την ανακούφιση των ανέργων να συνδυάζεται με το δρόμο ανάπτυξης που στο κέντρο της προσοχής θα έχει τη διασφάλιση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλεί τους βιοτέχνες να βρεθούν πλάι στους οικοδόμους

Σε μαζική συμμετοχή μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, στην πανελλαδική συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, την Πέμπτη 22 του Ιούλη, στις 9.30 το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος, καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και ιδιαίτερα αυτούς των κλάδων της οικοδομής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι χρειάζονται «έργα που θα διασφαλίζουν τις αναγκαίες υποδομές σε τομείς όπως είναι η Υγεία, Πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέγερση φθηνών, ασφαλών και ποιοτικών λαϊκών κατοικιών. Αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων, κτιριακές επεμβάσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, αντισεισμική θωράκιση κατοικιών, δημόσιων κτιρίων κλπ. Αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ανακουφίσουν άμεσα τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εργαζόμενους στην οικοδομή, θα επιδράσουν θετικά στη ζωή όλων των λαϊκών στρωμάτων. Εργα που είναι ενταγμένα σε μία οικονομική ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά τα έργα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών, των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας, γι' αυτό και σήμερα δεν είναι της επιλογής τους».

Η Ομοσπονδία προσθέτει: «Θα σταυρώσουμε τα χέρια και καρτερικά θα περιμένουμε την καταστροφή μας ή όλοι μαζί σαν μια γροθιά με τα Σωματεία μας, συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΕΒΕ, θα δυναμώσουμε τη συνεργασία μας με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ ενάντια στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου;

Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, καλούμε ιδιαίτερα κάθε άνεργο, κάθε αυτοαπασχολούμενο που βρίσκεται πριν την καταστροφή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Οικοδόμων την Πέμπτη 22 Ιούλη 2010. Οι δυνάμεις των ΕΒΕ μπορούν να έχουν το δικό τους μαζικό μπλοκ, τα δικά τους πανό, συμμετέχοντας στην πανελλαδική συγκέντρωση με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ. Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πληρώσει ήδη πολλά. Δε θα πληρώσουν και την έξοδο από την κρίση. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Διεκδικούμε:

Ανάκληση όλων των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών μέτρων. Αμεσα αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η κατοικία είναι δικαίωμα για τη λαϊκή οικογένεια και όχι εμπόρευμα. Θέσπιση επιδόματος ανεργίας για τους ΕΒΕ που κλείνουν τα μαγαζιά τους, στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη. Χρηματοδότηση του Ταμείου με τα 2/3 των εξόδων του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάγωμα των χρεών στον ΟΑΕΕ. Μείωση των εισφορών κατά 10%. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Ενταξη της βιοτεχνίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με σύνταξη για τους άντρες στα 55 και για τις γυναίκες στα 50.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Οργανώνουν τον αγώνα τους

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στην Αθήνα
Τη δική τους ενιαία αγωνιστική αντίδραση για την υπεράσπιση της δουλειάς και των εργασιακών τους δικαιωμάτων προετοιμάζουν, με οργανωτή αυτής της μάχης τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Και αυτό μετά και τις νέες εξελίξεις με την κατάθεση από την εργοδοσία αιτήματος για υπαγωγή της επιχείρησης στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, με την οποία ζητά προστασία από τους πιστωτές της και στρώνει ουσιαστικά το έδαφος για την κήρυξη πτώχευσης.

Τα ταξικά σωματεία του κλάδου, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και συνολικά οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, πήραν άμεσες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της οργάνωσης των εργαζομένων ενάντια σε κάθε εργοδοτική προσπάθεια για χτύπημα των δικαιωμάτων τους, για την υπεράσπιση της δουλειάς τους.

Ηδη, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» που οργάνωσαν τα ταξικά σωματεία του κλάδου στην Αθήνα, στη Χαλκίδα και την Κυπαρισσία. Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, στις 8 μ.μ., την οποία οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Αθήνα, είχε προηγηθεί πανεξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στα καταστήματα της πόλης το περασμένο Σάββατο, ενώ ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση βρήκε η πρωτοβουλία αυτή από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Κοινή εκτίμηση σε όλες τις συσκέψεις ήταν η αναγκαιότητα της άμεσης ενιαίας και συλλογικής δράσης των εργαζομένων στην επιχείρηση απέναντι σε οποιαδήποτε αντεργατική μεθόδευση της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων τους, η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε με απολύσεις, είτε με μη καταβολή δεδουλευμένων, ενσήμων, κλπ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως αποφασίστηκε και στη σύσκεψη της Αθήνας, οι εργαζόμενοι που καταρχήν συμμετείχαν σε αυτήν αποτελούν «τα μάτια και τα αυτιά» του κλαδικού τους σωματείου στα καταστήματα. Με μπροστάρη τα ταξικά τους σωματεία, ενημερώνουν όλους τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις, προχωρούν σε εγγραφές στο σωματείο, στήνουν σωματειακές επιτροπές. Παίρνουν άμεσες δυναμικές πρωτοβουλίες (π.χ. επισχέσεις εργασίας) μαζί με τα κλαδικά τους σωματεία στα καταστήματα εκείνα που εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι (κυρίως στην επαρχία), είτε αντιμετωπίζουν άλλα εργασιακά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ