ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζουν οι ΗΠΑ για άμεσες συνομιλίες

Γραπτές εγγυήσεις ζητούν Παλαιστίνιοι, Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Μίτσελ μεταφέρει τόσο στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και σε όλους τους συνομιλητές του τις έντονες πλέον πιέσεις της Ουάσιγκτον για έναρξη άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Μίτσελ μεταφέρει τόσο στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και σε όλους τους συνομιλητές του τις έντονες πλέον πιέσεις της Ουάσιγκτον για έναρξη άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την παλαιστινιακή και γενικότερα προς την αραβική πλευρά προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα άμεσες συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, άνευ προϋποθέσεων. Από την άλλη, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και σειρά αραβικών ηγεσιών, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανθίστανται, προς το παρόν, σε ένα τέτοιο «βήμα» καθιστώντας, ποικιλοτρόπως, σαφές ότι χρειάζονται «γραπτές εγγυήσεις» σε σειρά θεμάτων.

Την πιεστική επιθυμία της Ουάσιγκτον για άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες εξέφρασε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ και αναμένεται να πράξει το ίδιο και στις αραβικές ηγεσίες που συναντά, περιοδεύοντας στην περιοχή, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Μίτσελ. Ανάλογες πιέσεις άσκησαν τηλεφωνικώς στον Μουμπάρακ ο Πρόεδρος Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον. Υπέρ των άμεσων συνομιλιών τάχθηκε και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή.

Γραπτές δεσμεύσεις ζητούσαν, από την άλλη, ο Πρόεδρος Αμπάς, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Γκάιτ και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία «επί της αρχής» για τα σύνορα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους (ή σύνορα του 1967 ή δίκαιη ανταλλαγή εδαφών), για τον τερματισμό του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ και για την ασφάλεια των παλαιστινιακών συνόρων από διεθνή δύναμη, δεν υπάρχει «βάση» για άμεσες συνομιλίες, διακήρυτταν.

Στο μεταξύ, έργα της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ επισκέφτηκε η Κάθριν Αστον, που είχε συναντήσεις με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία. Η Αστον ζήτησε «ελεύθερη μετακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων από και προς τη Γάζα», πιέζοντας για περαιτέρω ισραηλινή χαλάρωση του εμπάργκο και προσφέρθηκε ν' αναλάβει ευρωπαϊκή δύναμη τον έλεγχο των προϊόντων που εισέρχονται στη Λωρίδα.

ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις κατά «Συμβουλίων Αφύπνισης»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μακελειό προκάλεσαν καμικάζι επιτιθέμενοι, την Κυριακή, κατά σουνιτών ενόπλων που ανήκουν στα «Συμβούλια Αφύπνισης». Ενας καμικάζι εξερράγη σε ουρά σουνιτών ενόπλων που περίμεναν το μισθό τους στη συνοικία Ραντουανίγια της Βαγδάτης και ένας δεύτερος στην έδρα του τοπικού Συμβουλίου της πόλης Κάιμ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Συνολικά, σκοτώθηκαν 48 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 45.

Εκπρόσωπος των Συμβουλίων άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται, άμεσα ή έμμεσα, η σιιτική ηγεσία της χώρας. Τα «Συμβούλια Αφύπνισης» απαρτίζονται από σουνίτες μαχητές, οι οποίοι αρχικώς έστρεψαν τα όπλα τους κατά της κατοχής, αλλά από το 2006 και μετά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα» στις περιοχές τους, στράφηκαν εναντίον της.

Στη μεταστροφή αυτή βρήκαν σύμμαχο τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, που τους χρηματοδότησαν και τους εξόπλισαν. Από πέρσι, υπάγονται στον έλεγχο της σιιτικής κυβέρνησης, που ουδέποτε είδε με καλό μάτι την εντεινόμενη ισχύ τους. Παρόλα αυτά, υπό κατοχική πίεση, δεσμεύτηκε ν' απορροφήσει το 20% των, συνολικά, 100.000 μαχητών στις δυνάμεις ασφαλείας και τους υπόλοιπους σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, αλλά και να τους καταβάλλει μισθό μέχρι τότε. Οι δεσμεύσεις έχουν τηρηθεί σε ελάχιστο ποσοστό και η ένταση μεταξύ της σιιτικής ηγεσίας και των σουνιτών ενόπλων είναι μεγάλη και μάλιστα ενώ δεν έχει, ακόμη, σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίσκεψη Γκέιτς ενόψει νέων στρατιωτικών γυμνασίων

ΣΕΟΥΛ.--

Τετραήμερη επίσκεψη στη Σεούλ πραγματοποιεί από χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ενώ η ευρύτερη περιοχή διέρχεται νέα φάση αναμόχλευσης των εντάσεων ενόψει νέων στρατιωτικών γυμνασίων που έχουν προγραμματίσει από κοινού για τις επόμενες μέρες ΗΠΑ και Ν. Κορέα.

Ο Γκέιτς θα συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Τάε Γιανγκ, σήμερα, συζητώντας μεταξύ άλλων εάν και πώς θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι περιφερειακές συνομιλίες για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Λίγο μετά θα μεταβεί στην περιοχή και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία μαζί με τον Γκέιτς θα συναντήσουν τους Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους αύριο, Τετάρτη, για «ευρύτερα» θέματα «ασφαλείας» με στόχο να στείλουν στην Πιονγιάνγκ «σαφές αποτρεπτικό μήνυμα μελλοντικών επιθέσεων». Αύριο, πάντως, θα κατακλύσουν το λιμάνι του Μπουσάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον» και δεκάδες καταδιωκτικά που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις με τους Νοτιοκορεάτες στην Κίτρινη Θάλασσα και στη Θάλασσα της Ιαπωνίας...

Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο θα απασχολήσει και τις εργασίες της περιφερειακής διάσκεψης του ΑSΕΑΝ (Σύνδεσμος Χωρών ΝΑ Ασίας), που ξεκίνησε χτες στο Ανόι με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από χώρες - μέλη του οργανισμού. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και θέματα όπως ο στόχος του οργανισμού για τη δημιουργία οικονομικής κοινότητας με πρότυπο αυτή της ΕΕ ως το 2015 καθώς και οι σχέσεις του οργανισμού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ.-- Χιλιάδες ιθαγενείς ξεκίνησαν πορεία πολλών χιλιομέτρων με προορισμό την πρωτεύουσα Μπογκοτά, ώστε να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της καταστολής εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και να διαμαρτυρηθούν ότι παρά τους εορτασμούς για την «απελευθέρωση» από τον αποικιακό ζυγό δύο αιώνες πριν στην Κολομβία δεν υπάρχει ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ιθαγένικων λαών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δεκαεπτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και πέντε γυναίκες - στην πλειοψηφία τους νέοι - έχασαν τη ζωή τους όταν ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον τους στη διάρκεια μεγάλης γιορτής στο Τορεόν του Βόρειου Μεξικού. Στο Μεξικό η δολοφονική βία, απόρροια του βρώμικου πολέμου μεταξύ των καρτέλ και των αρχών ασφαλείας, έχει προκαλέσει το θάνατο 7.000 ανθρώπων από την αρχή του έτους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε απαγγελία κατηγοριών για σχεδιασμό πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, το 2003, εναντίον 196 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 30 στρατιωτικοί - ενεργοί και εν αποστρατεία - προχώρησε χτες το τουρκικό δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές άνω των 20 ετών κάθειρξης.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα από το κύμα πολικού ψύχους που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Αργεντινής. Στο ψύχος οφείλεται επίσης ο θάνατος 33 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 11 ανήλικοι, από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω της χρήσης επισφαλών μέσων θέρμανσης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- 61 νεκροί και 165 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών στην Ανατολική Ινδία, χτες, στην περιοχή Μπιρμπούμ, τα αίτια της οποίας αποδίδονται σε ατύχημα και όχι σε επίθεση ή δολιοφθορά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Να περιορίσει τη μόλυνση των υδάτων επιχειρεί η κινεζική πετρελαιακή εταιρεία CNPC, μετά την έκρηξη δύο αγωγών αργού πετρελαίου στο κινεζικό λιμάνι Νταλιάν, το βράδυ της Παρασκευής. Η πετρελαιοκηλίδα υπολογίζεται σε έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τουλάχιστον 28 εργάτες ιδιωτικού κινεζικού ορυχείου βρήκαν τραγικό θάνατο, μετά από έκρηξη, στην περιοχή Σαανζί, ο ιδιοκτήτης του οποίου συνελήφθη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς», στην οποία συμμετείχαν 600 οικονομολόγοι, έδειξε ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει ελαφρώς τους επόμενες μήνες, λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας και των ΗΠΑ, ωστόσο ο κίνδυνος «διπλής ύφεσης» είναι περιορισμένος. Επίσης, κάποιες ασιατικές οικονομίες, όπως η Ινδία και η Ν. Κορέα, αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις φέτος, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ενόψει της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την ερχόμενη Πέμπτη για τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
«Υποστήριξη» σε σχέδια επέμβασης στη Σομαλία

KAMΠΑΛΑ.-- Την «ήπια υποστήριξη» εταίρων της στην «Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα» για μία επέμβαση στη Σομαλία με ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας με πρόσχημα την απομάκρυνση των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάχ» φαίνεται πως εξασφάλισε χτες η κυβέρνηση του Ουγκαντέζου προέδρου Γιοβέρι Μουσεβένι στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης που ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα Καμπάλα και θα ολοκληρωθεί ως τις 27 του μήνα.

Η εξέλιξη γνωστοποιήθηκε από δηλώσεις του Ουγκαντέζου υπουργού Εξωτερικών Ουέλο Ονγεμ, που παραδέχθηκε τα σχέδια στρατιωτικής επιχείρησης στη Σομαλία, λέγοντας πως οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάχ» έχουν υποτιμήσει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα της Ουγκάντας να αντεπιτεθεί μετά από τις επιθέσεις αυτοκτονίας της 11ης Ιούλη στην Καμπάλα, με αποτέλεσμα 73 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες.

Χτες, στη Σομαλία σκοτώθηκαν πάνω από 14 άτομα στη διάρκεια σύγκρουσης στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης και ισλαμιστών σε μία νέα προσπάθεια των τελευταίων να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σομαλού προέδρου Σαρίφ Αχμέντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ