Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις κατά «Συμβουλίων Αφύπνισης»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μακελειό προκάλεσαν καμικάζι επιτιθέμενοι, την Κυριακή, κατά σουνιτών ενόπλων που ανήκουν στα «Συμβούλια Αφύπνισης». Ενας καμικάζι εξερράγη σε ουρά σουνιτών ενόπλων που περίμεναν το μισθό τους στη συνοικία Ραντουανίγια της Βαγδάτης και ένας δεύτερος στην έδρα του τοπικού Συμβουλίου της πόλης Κάιμ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Συνολικά, σκοτώθηκαν 48 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 45.

Εκπρόσωπος των Συμβουλίων άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβεται, άμεσα ή έμμεσα, η σιιτική ηγεσία της χώρας. Τα «Συμβούλια Αφύπνισης» απαρτίζονται από σουνίτες μαχητές, οι οποίοι αρχικώς έστρεψαν τα όπλα τους κατά της κατοχής, αλλά από το 2006 και μετά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα» στις περιοχές τους, στράφηκαν εναντίον της.

Στη μεταστροφή αυτή βρήκαν σύμμαχο τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, που τους χρηματοδότησαν και τους εξόπλισαν. Από πέρσι, υπάγονται στον έλεγχο της σιιτικής κυβέρνησης, που ουδέποτε είδε με καλό μάτι την εντεινόμενη ισχύ τους. Παρόλα αυτά, υπό κατοχική πίεση, δεσμεύτηκε ν' απορροφήσει το 20% των, συνολικά, 100.000 μαχητών στις δυνάμεις ασφαλείας και τους υπόλοιπους σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, αλλά και να τους καταβάλλει μισθό μέχρι τότε. Οι δεσμεύσεις έχουν τηρηθεί σε ελάχιστο ποσοστό και η ένταση μεταξύ της σιιτικής ηγεσίας και των σουνιτών ενόπλων είναι μεγάλη και μάλιστα ενώ δεν έχει, ακόμη, σχηματιστεί κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ