Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Λερναία ύδρα οι μυστικές υπηρεσίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα «πραγματικό τέρας», αυτό το μυστικών υπηρεσιών, που διογκώθηκε υπερβολικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ουδείς δε γνωρίζει το ακριβές κόστος τους ή το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται, αποκαλύπτεται μέσα από δημοσίευμα της «Washington Post».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου 2.000 ιδιωτικές εταιρείες και 1.270 κυβερνητικές υπηρεσίες εμπλέκονται στο έργο της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» και έχουν επεκταθεί σε πάνω από 10.000 τοποθεσίες στις ΗΠΑ. Περίπου 854.000 άτομα - περίπου μιάμιση φορά περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ουάσιγκτον - διαθέτουν ειδική άδεια για πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα δε με την έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα και διήρκεσε δύο χρόνια, δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε συμβόλαια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εποπτεία του όλου συστήματος.

Επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα, διά στόματος υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που δήλωσε στην εφημερίδα πως δε θεωρεί ότι η γραφειοκρατία είναι σε τέτοια επίπεδα που να μην μπορεί να υπάρχει εποπτεία, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να λάβει κανείς συγκεκριμένες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ