ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Κακοδικία» η αθώωση του διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης γύρω από τη νομιμότητα ή όχι, της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

ΧΑΓΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ._

Να είναι άραγε σύμπτωση; Γεγονός πάντως είναι πως χτες, ένα 24ωρο πριν την «κρίσιμη» απόφαση του Δικαστηρίου Διαιτησίας στη Χάγη σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ακύρωσε αθωωτική απόφαση υπέρ του πρώην πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών και πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ράμους Χαραντινάι και άλλων δύο συγκατηγορουμένων του θεωρώντας ότι ήταν αποτέλεσμα κακοδικίας...

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση τέτοιου είδους που βγαίνει μέσα στα 17 χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, γνωστό φερέφωνο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το Εφετείο εκτίμησε ότι η αθωωτική απόφαση για τον Χαραντινάι και τους συγκατηγορουμένους του για εγκλήματα πολέμου τη διετία 1998-99 ήταν εσφαλμένη, γιατί οι δικαστές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την κατάθεση συγκεκριμένων μαρτύρων. Η δίκη των πρώην στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ θα επαναληφθεί για ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου. Το Εφετείο διέταξε να οδηγηθούν και οι τρεις στη φυλακή.

Η απόφαση για επανάληψη της δίκης προκάλεσε ικανοποίηση στο Βελιγράδι που σημείωσε πως έχουν βρεθεί επιπρόσθετα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του Χαραντινάι και έντονη αντίδραση βετεράνων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στην Πρίστινα, που απείλησαν με «αποσταθεροποίηση» του προτεκτοράτου, εάν δικαστεί και καταδικαστεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Οσον αφορά τώρα στην σημερινή απόφαση της Χάγης για τη νομιμότητα ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς εκτίμησε ότι θα είναι θετική για το Βελιγράδι και θα ανοίξει το δρόμο σε νέες διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» αναμένοντας ότι η ετυμηγορία του διεθνούς δικαστηρίου θα είναι «υπέρ της ανεξαρτησίας» διότι αυτή είναι «αμετάκλητη»...

Τέλος, στελέχη του ιμπεριαλιστικού γεωπολιτικού ιδρύματος «International Crisis Group», Μάρκο Πρέλετς, προέβλεψαν ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν την όποια γνωμοδοτική απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για να προωθήσουν τη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Πιέσεις για την «αναγνώριση» της κυβέρνησης Λόμπο

TΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Αποδίδουν, τουλάχιστον μερικώς, οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ για αναγνώριση της κυβέρνησης του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο, που αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος, καθώς οι ηγέτες των χωρών του λεγόμενου Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι είναι «έτοιμοι» να κάνουν ξανά δεκτή την Ονδούρα στους κόλπους του. Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ανακοίνωσε την έγκριση δανείου ύψους 5 δισ. δολαρίων προς την Ονδούρα.

Κατά την έκτακτη Σύνοδο της SICA, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ και δεδομένης της στήριξης του αιτήματος «επιστροφής» από την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα ενέκριναν την πρόταση να αναγνωρίσουν επίσημα το νέο πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο και να προτείνουν την επανείσοδο της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS). Πάντως στον OAS η υπόθεση έχει ανατεθεί «σε ειδική ερευνητική επιτροπή».

Αν και, τυπικά, το SICA δεν «απέπεμψε» ποτέ την Ονδούρα από τους κόλπους του, όπως έπραξε ο OAS, η ALBA και άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί, είχε εκδώσει ανακοινωθέν με το οποίο καταδίκαζε το πραξικόπημα κι επέβαλε μποϊκοτάζ και άλλες κυρώσεις.

Μοναδική φωνή διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της Νικαράγουας, που χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πρόταση επιστροφής της Ονδούρας και για το λόγο αυτό δεν παρέστη στη Σύνοδο του SICA. Η αναγνώριση της κυβέρνησης Λόμπο, μιας κυβέρνησης που συνεχίζει το έργο της αιματηρής καταστολής του λαϊκού κινήματος της χώρας και η οποία συνεχίζει την αιματηρή καταστολή και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «συνιστά παράγοντα αστάθειας» για την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, τόνισε ο Ντανιέλ Ορτέγκα.

Προς επιβεβαίωση των δηλώσεων Ορτέγκα, οι δολοφονίες μελών και στελεχών του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) συνεχίζονται και τελευταίο θύμα είναι ο δικηγόρος Μάρκο Τούλιο Αμάγια, ο οποίος δολοφονήθηκε από αγνώστους στις 5.30 το πρωί στο Ελ Παραΐσο.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες κυρώσεις και πιέσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας

Από την επίσκεψη Γκέιτς και Κλίντον στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Από την επίσκεψη Γκέιτς και Κλίντον στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέες κυρώσεις επέβαλαν χτες οι ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας με δήθεν στόχο τις αγοραπωλησίες όπλων προς την Πιονγιάνγκ και τις εξαγωγές «ειδών πολυτελείας», επιδιώκοντας - σύμφωνα με δήλωση των Αμερικανών υπουργών Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον - την επιστροφή των βορειοκορεατικών αρχών στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Γκέιτς και η Κλίντον, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας σχετικά με τη δήθεν αγωνία τους για την «ειρήνη» στην περιοχή, επισκέφθηκαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Νότιας και ΛΔ Κορέας. Η Κλίντον, μάλιστα, προκάλεσε την Πιονγιάνγκ να «αφήσει το δρόμο της απομόνωσης και να ακολουθήσει έναν άλλο τρόπο που μπορεί να ωφελήσει τον βορειοκορεατικό λαό». Συνάμα, ο Γκέιτς πρότεινε την επανέναρξη των στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα που ανεστάλησαν στις αρχές του χρόνου, λόγω των αμερικανικών σχεδίων για πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Απέναντι σ' όλα αυτά και με αφορμή τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα ξεκινήσουν την Κυριακή αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της χώρας του, καλώντας παράλληλα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε πράξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Τέλος, χτες Νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος απέκλεισε να συναντηθούν στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου που πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών με το Βορειοκορεάτη ομόλογό του, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μόνον εάν η Πιονγιάνγκ δείξει «απολογητική στάση για την προβοκάτσια» του ναυαγίου της κορβέτας «Τσεονάν» τον περασμένο Μάρτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότεροι από 700 νεκροί και 350 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των φονικών καταιγίδων, πλημμυρών και τυφώνων που πλήττουν φέτος τη Νότια Κίνα και αναμένεται να χειροτερέψουν. Οι αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται για τις χειρότερες καταστροφές εδώ και 10 χρόνια, με τους πληγέντες να ξεπερνούν τα οκτώ εκατομμύρια και τις ζημιές να χαρακτηρίζονται ανυπολόγιστες.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από ισάριθμες εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί σε υδροηλεκτρικό φράγμα στην Μπακσάν, στην περιοχή Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, στο ρωσικό Καύκασο, έπειτα από επίθεση αγνώστων. Οι αρχές αποδίδουν τις εκρήξεις σε τρομοκρατική ενέργεια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Υπέρ της άποψης ότι τα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα μπορούν να αρχίσουν να αποσύρονται από το Αφγανιστάν, το 2011, τάχθηκε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των Βρετανών απέναντι στο συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεκρών στρατιωτών συμπατριωτών τους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της ιαπωνικής εταιρείας «Omron» στην Κίνα, απαιτώντας αυξήσεις 40% στους μισθούς τους.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η αλβανική Βουλή ψήφισε χτες το αντιλαϊκό σχέδιο για τον προϋπολογισμό, με 71 ψήφους υπέρ, συμφωνώντας να μπει μαχαίρι σε μία σειρά κρατικών δαπανών με άλλοθι τον έλεγχο του εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 230 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε αφρικανικές χώρες, όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, το Μάλι, η Μαυριτανία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν και η Βόρεια Νιγηρία, απηύθυνε χτες ο Τζον Χολμς, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της η δημοτικότητα της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και της κυβέρνησής της, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Forsa» για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του ιδιωτικού δικτύου RTL. Σύμφωνα με αυτή, ο συνασπισμός της Μέρκελ θα λάμβανε το 34% των ψήφων, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για τα τρία κόμματα από τότε που ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις, το 1986. Στον αντίποδα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν από κοινού το 47%.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η Βολιβία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, η Παραγουάη και το Περού κατέθεσαν ανάλογες μηνύσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση του Μεξικού αλλά και διάφορες οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών ενάντια στην πολιτεία της Αριζόνας και στο ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο που θα τεθεί σε ισχύ στις 29 του Ιούλη.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- «Λυμένα» θεώρησε χτες ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ αλ Μπασίρ, τα όποια προβλήματα υπήρχαν στις σχέσεις με το γειτονικό Τσαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της χώρας Ντζαμένα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εσωτερικά έγγραφα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες» καταδεικνύουν πως ο οργανισμός γνωρίζει εδώ και τρεις μήνες τον αδιάκριτο βομβαρδισμό αμάχων από στρατιώτες του οργανισμού στη Σομαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ