Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες κυρώσεις και πιέσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας

Από την επίσκεψη Γκέιτς και Κλίντον στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Από την επίσκεψη Γκέιτς και Κλίντον στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέες κυρώσεις επέβαλαν χτες οι ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας με δήθεν στόχο τις αγοραπωλησίες όπλων προς την Πιονγιάνγκ και τις εξαγωγές «ειδών πολυτελείας», επιδιώκοντας - σύμφωνα με δήλωση των Αμερικανών υπουργών Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον - την επιστροφή των βορειοκορεατικών αρχών στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Γκέιτς και η Κλίντον, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας σχετικά με τη δήθεν αγωνία τους για την «ειρήνη» στην περιοχή, επισκέφθηκαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Νότιας και ΛΔ Κορέας. Η Κλίντον, μάλιστα, προκάλεσε την Πιονγιάνγκ να «αφήσει το δρόμο της απομόνωσης και να ακολουθήσει έναν άλλο τρόπο που μπορεί να ωφελήσει τον βορειοκορεατικό λαό». Συνάμα, ο Γκέιτς πρότεινε την επανέναρξη των στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα που ανεστάλησαν στις αρχές του χρόνου, λόγω των αμερικανικών σχεδίων για πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Απέναντι σ' όλα αυτά και με αφορμή τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα ξεκινήσουν την Κυριακή αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της χώρας του, καλώντας παράλληλα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε πράξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Τέλος, χτες Νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος απέκλεισε να συναντηθούν στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου που πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών με το Βορειοκορεάτη ομόλογό του, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μόνον εάν η Πιονγιάνγκ δείξει «απολογητική στάση για την προβοκάτσια» του ναυαγίου της κορβέτας «Τσεονάν» τον περασμένο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ