Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο όνομα της ... «βαριοπούλας» η συνταγματική μεταρρύθμιση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ως «μονόδρομος», για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας και την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, παρουσιάζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, που έχει οριστεί για τις 12 του Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «ΝΑΙ» στην πρόταση της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι θα προστατεύσει την Τουρκία από μελλοντικές περιπέτειες, με πρωταγωνιστή το στρατό, όπως τα πραξικοπήματα, και θα διαλύσει το βαθύ κράτος, οδηγώντας τη χώρα στη «δημοκρατία» και την «ευρωπαϊκή προοπτική».

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στο έπακρο την υπόθεση «Βαριοπούλα» και τα σενάρια πραξικοπήματος και ανατροπής της, προκειμένου να κερδίσει τους συσχετισμούς στη στρατιωτική ηγεσία, ενόψει και των αρχαιρεσιών, στα μέσα Αυγούστου.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκμέν Μπαγίς, ο οποίος και τόνισε ότι με το υπάρχον Σύνταγμα είναι αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση ως κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία ο Ρ. Ερντογάν καλεί τον τουρκικό λαό να στηρίξει, στοχεύει στη θωράκιση της κυβέρνησης απέναντι στο στρατό και τους δικαστικούς, που εμφανίζονται ως το κύριο μέτωπο των «κεμαλιστών», απέναντι στο ΑΚΡ, χτυπώντας για ακόμα μία φορά τα λαϊκά δικαιώματα, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης - που παραμένουν ίδια είτε με «κεμαλικούς» είτε με «ισλαμιστές» στην εξουσία - και επιχειρώντας παράλληλα να πλασαριστεί με καλύτερους όρους στην ευρύτερη περιοχή.

  • Στο μεταξύ έτοιμο να παραδώσει τα όπλα δηλώνει ότι είναι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σύμφωνα με τον στρατιωτικό του ηγέτη, Μουράτ Καραγιλάν, εάν η Τουρκία προσεγγίσει «δημοκρατικά» τη διαδικασία της ειρήνευσης, μέσω διαλόγου, αλλιώς θα αναγκαστεί να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν... Αντίθετα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου θέλουν το ΡΚΚ να απειλεί άμεσα για επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ