Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
«Εφυγε» ο Λουίς Κορβαλάν

Πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων ο άλλοτε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής

Ο Λουίς Κορβαλάν
Ο Λουίς Κορβαλάν
Πλήρης ημερών, αγωνιστικών μέχρι την τελευταία στιγμή, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων ο Λουίς Κορβαλάν, πρώην ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και πρώην γερουσιαστής όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚ Χιλής.

O Λουίς Κορβαλάν γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1916 στο Πουέρτο Μοντ στα νότια της Χιλής, πόλη που υπήρξε και σημείο αναφοράς στην περίφημη μεταφορά του, για τον «τελικό προορισμό του τρένου του σοσιαλισμού» στη Χιλή, ειδικά την περίοδο της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας του Σαλβαδόρ Αλιέντε, όπου διατυπώνει με σαφήνεια ότι «αυτό το τρένο θα φτάσει μέχρι το Πουέρτο Μοντ, στο νότιο άκρο της Χιλής, αλλά ορισμένοι περιστασιακοί σύμμαχοι θα κατέβουν νωρίτερα».

Ο Λουίς Κορβαλάν ως μαθητής θήτευσε στο Liceo του Τομέ και το Escuela Normal του Τσιγιάν, πόλη όπου πριν καν συμπληρώσει τα 16 του χρόνια, θα γίνει μέλος του ΚΚ Χιλής, την περίοδο που ακολούθησε την πτώση της δικτατορίας του Κάρλος Ιμπάνιες δελ Κάμπο το 1932.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ως καθηγητής, εργάστηκε στις εφημερίδες Frente Popular και El Siglo που εξέδιδε το ΚΚ Χιλής, όπου έγινε και αρχισυντάκτης. Το 1948, όταν το καθεστώς Βιδέλα έθεσε το ΚΚ Χιλής εκτός νόμου και μέχρι το 1958, συνελήφθη πολλές φορές, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Πιτρουφικέν και Πισάγκουα.

Το 1950 και σε ηλικία 24 ετών εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Χιλής, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα το 1958, εκλέχτηκε ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1989.

Ο Λουίς Κορβαλάν εκλέχτηκε γερουσιαστής δύο φορές, πρώτη φορά για τη θητεία του Κοινοβουλίου 1961-69 και δεύτερη φορά για το 1969, θητεία που δεν ολοκλήρωσε ποτέ, καθώς το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ, στις 11 του Σεπτέμβρη του 1973, ανέτρεψε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας (Ουνιδάδ Ποπουλάρ) υπό τον Αλιέντε που αιματοκύλισε τη Χιλή για 16 ολόκληρα χρόνια.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η τελική αιτία για την αντεπανάσταση, που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας, δε θεμελιώνεται στα λάθη μας - των οποίων έχουμε συνείδηση - αλλά στο γεγονός ότι οι βαθιές κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές που πραγματοποίησε στη Χιλή αυτή η κυβέρνηση, έβλαψαν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και των τάξεων εξουσίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε αναγκαστικά, όπως διδάσκει η παγκόσμια εμπειρία και η θεωρία, έπιασαν τα όπλα και ξεσηκώθηκαν ενάντια στο καθεστώς, έξω απ' όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς» είχε αναφέρει για το τραγικό τέλος της κυβέρνησης Αλιέντε ο Λουίς Κορβαλάν σε διεθνή επιστημονική σύσκεψη στο Βερολίνο τον Οκτώβρη του 1980.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα Πινοτσέτ, ο Λουίς Κορβαλάν φυλακίστηκε και βασανίστηκε άγρια στα κάτεργα του νησιού Ντόσον, στο Ριτοκέ και στο Τρες Αλαμο. Κατά τα χρόνια της φυλάκισής του τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν. Μετά από διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης στον Λ. Κορβαλάν και με πρωτοβουλία της Σοβιετικής Ενωσης, απελευθερώθηκε το 1976 και έζησε ως πολιτικός εξόριστος στην ΕΣΣΔ και στη ΓΛΔ, μέχρι την πτώση της χούντας Πινοτσέτ το 1989 οπότε και επέστρεψε στη Χιλή.

Ο Λουίς Κορβαλάν έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, ενώ στις 6 Ιουνίου του 2010 έδωσε το «παρών» στην ευρεία συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚ Χιλής όπου και τιμήθηκε για τους αγώνες του και την προσφορά του με το μετάλλιο Λουίς Εμίλιο Ρεκαμπαρέν. Τις τελευτείες βδομάδες νοσηλευόταν στο Καθολικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας Σαντιάγο, όπου και έφησε χθες την τελευταία του πνοή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚ Χιλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ