Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Πιέσεις για την «αναγνώριση» της κυβέρνησης Λόμπο

TΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Αποδίδουν, τουλάχιστον μερικώς, οι ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ για αναγνώριση της κυβέρνησης του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο, που αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος, καθώς οι ηγέτες των χωρών του λεγόμενου Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι είναι «έτοιμοι» να κάνουν ξανά δεκτή την Ονδούρα στους κόλπους του. Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ανακοίνωσε την έγκριση δανείου ύψους 5 δισ. δολαρίων προς την Ονδούρα.

Κατά την έκτακτη Σύνοδο της SICA, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ και δεδομένης της στήριξης του αιτήματος «επιστροφής» από την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουατεμάλα ενέκριναν την πρόταση να αναγνωρίσουν επίσημα το νέο πρόεδρο Πορφίριο Λόμπο και να προτείνουν την επανείσοδο της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS). Πάντως στον OAS η υπόθεση έχει ανατεθεί «σε ειδική ερευνητική επιτροπή».

Αν και, τυπικά, το SICA δεν «απέπεμψε» ποτέ την Ονδούρα από τους κόλπους του, όπως έπραξε ο OAS, η ALBA και άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί, είχε εκδώσει ανακοινωθέν με το οποίο καταδίκαζε το πραξικόπημα κι επέβαλε μποϊκοτάζ και άλλες κυρώσεις.

Μοναδική φωνή διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της Νικαράγουας, που χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πρόταση επιστροφής της Ονδούρας και για το λόγο αυτό δεν παρέστη στη Σύνοδο του SICA. Η αναγνώριση της κυβέρνησης Λόμπο, μιας κυβέρνησης που συνεχίζει το έργο της αιματηρής καταστολής του λαϊκού κινήματος της χώρας και η οποία συνεχίζει την αιματηρή καταστολή και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «συνιστά παράγοντα αστάθειας» για την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, τόνισε ο Ντανιέλ Ορτέγκα.

Προς επιβεβαίωση των δηλώσεων Ορτέγκα, οι δολοφονίες μελών και στελεχών του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) συνεχίζονται και τελευταίο θύμα είναι ο δικηγόρος Μάρκο Τούλιο Αμάγια, ο οποίος δολοφονήθηκε από αγνώστους στις 5.30 το πρωί στο Ελ Παραΐσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ