ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φονικές βροχές και εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης

Εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι στην κοιλάδα του Σουάτ του Πακιστάν παλεύουν με τις λάσπες, την κρατική αδιαφορία και τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις
Εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι στην κοιλάδα του Σουάτ του Πακιστάν παλεύουν με τις λάσπες, την κρατική αδιαφορία και τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Απελπισία και οργή είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την τραγωδία που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Οι νεκροί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 1.500 (χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ο αριθμός τους, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια είναι οι πληγέντες και 27.000 εγκλωβισμένοι στην κοιλάδα Σουάτ. Πρόκειται για μία περιοχή που σφυροκοπείται καθημερινά από τον κυβερνητικό στρατό και τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του γειτονικού Αφγανιστάν, ενώ η φτώχεια έχει γονατίσει τους τοπικούς πληθυσμούς, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Στην κοιλάδα Σουάτ εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα χολέρας, με προοπτική επιδημίας. Οι επιζώντες φτάνουν στους καταυλισμούς με τα πρώτα δείγματα ιών, αφού εμφανίζουν πυρετό, διάρροια και δερματικά προβλήματα, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για καθαρό νερό και φαγητό, οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες, όπως και τα φάρμακα. Η λάσπη έχει καλύψει ολόκληρα χωριά και η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ δεν είναι σε θέση ούτε καν να φτάσει στους χιλιάδες αποκλεισμένους και πληγέντες.

Η καταστροφή χαρακτηρίζεται «ανυπολόγιστη», με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν συνέχιση των βροχών, οι οποίες αναμένεται να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη τη δημιουργία καταυλισμών για τους πληγέντες, με αρκετούς να προσπαθούν να φτάσουν στην Πεσαβάρ για να σωθούν, καθώς είναι το μόνο μέρος στο οποίο έχουν στηθεί υποτυπώδη κέντρα παροχής βοήθειας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε κονδύλι 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πληγέντες, όπως και οι ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να καλύψουν την εγκληματική τους δράση, τη στιγμή που ο κόσμος είναι αγανακτισμένος.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

NTAKA.--

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα εργοστάσια ιματισμού και υφαντουργίας του Μπαγκλαντές, με κορυφαία αιτήματα τις αυξήσεις των εξευτελιστικών αμοιβών των εργατών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στα εργοστάσια ιματισμού στο Μπαγκλαντές είναι οι 12 και πλέον ώρες εργασίας, οι δεμένοι με αλυσίδες εργάτες που απαγορεύεται να σηκωθούν από τη θέση τους, έστω και για φυσικές ανάγκες, η παιδική εργασία και οι εξευτελιστικοί μισθοί, που μόλις αγγίζουν τα 25 δολάρια το μήνα, που προσελκύουν στη χώρα δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες ρούχων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Στη χώρα λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση μπροστά στο απεργιακό κύμα και σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες πρότεινε αυξήσεις 80% στους μισθούς, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δίνοντας 3.000 τάκα ή 43 δολάρια το μήνα, που σε καμία περίπτωση δε φτάνουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, αυξάνονται ραγδαία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν οι μισθοί τους να φτάσουν τουλάχιστον στα 5.000 τάκα (86 δολάρια) για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη δυνατότητα επιβίωσης.

Η πρωθυπουργός της χώρας Σεΐχ Χασίνα προειδοποίησε τους απεργούς να αποδεχτούν την κυβερνητική πρόταση και να επιστρέψουν στη δουλειά, απειλώντας με σκληρή απάντηση των αρχών ασφαλείας. Την Κυριακή και χτες σε διάφορες πόλεις σημειώθηκαν συγκρούσεις απεργών με την αστυνομία, με τη δικαιολογία ότι διαδηλωτές προκάλεσαν υλικές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα, ενώ σταμάτησε πλήρως η λειτουργία περισσότερων από 350 εργοστασίων.

ΙΡΑΚ
Η στρατιωτική κατοχή γίνεται πολιτική από τα τέλη Αυγούστου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το τέλος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ιρακινό έδαφος ανακοίνωσε, αργά χτες βράδυ σε ομιλία του σε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων βετεράνων, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου, «όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί», θα τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ: «Η δέσμευσή μας απέναντι στο Ιράκ αλλάζει, πλέον δίνουμε βάρος στην παροχή πολιτικής βοήθειας διά μέσου των διπλωματών μας», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι η κατοχή απλώς αλλάζει μανδύα.

Η ανακοίνωση Ομπάμα, πάντως, έρχεται σε μια στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό κενό που επικρατεί στο Ιράκ, λόγω της αδυναμίας σύστασης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Μάη, έχει αφήσει το περιθώριο αναζωπύρωσης της δράσης εξτρεμιστικών και κυρίως ισλαμιστικών ομάδων, με κίνδυνο την πυροδότηση νέου κύκλου σεχταριστικής βίας. Μόνο χτες σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι από επιθέσεις.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες φορές, οι εκτιμήσεις των κατοχικών δυνάμεων και των ιρακινών αρχών για τις απώλειες του Ιουλίου διαφέρουν σημαντικά. Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, ο Ιούλιος ήταν εξαιρετικά αιματηρός μήνας, καθώς σε επιθέσεις, κυρίως κατά αμάχων συγκεκριμένων δογμάτων κάθε φορά, σκοτώθηκαν 535 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.000. Οι κατοχικές δυνάμεις μιλούν για 222 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες. Η διαφοροποίηση αυτή, κατά πολλούς, οφείλεται και στην επιθυμία της Ουάσιγκτον να δείχνει χαμηλά τα ποσοστά βίας προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η σχεδιαζόμενη αποχώρηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξεκίνησε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισαν την Κυριακή οι ιδιαίτερα κρίσιμες εργασίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, όπου η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο προεδρεύων του Συμβουλίου, πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα στο στράτευμα, ενόψει και του δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση στις 12 Σεπτέμβρη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης επιχείρησε να πείσει για τη στενή και αρμονική συνεργασία στρατού - κυβέρνησης, υπό τη βαριά σκιά των αποκαλύψεων για την «Εργκένεκον» και το σχέδιο «Βαριοπούλα», που αφορούσε πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στα «αγκάθια» του Συμβουλίου είναι και οι αναμενόμενες προαγωγές 11 στρατηγών που φέρονται να συμμετείχαν στα αντικυβερνητικά σχέδια και δεν έχουν παραδοθεί στη Δικαιοσύνη, ακόμα, παρά τη διαταγή της σύλληψής τους από το τουρκικό δικαστήριο. Το Συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου και να λήξει με την αντικατάσταση του αρχηγού του στρατεύματος, Ιλκέρ Μπασμπούγ από τον επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ και τις κρίσεις για το σύνολο του στρατεύματος.

Χτες σημειώθηκε νέα επίθεση εναντίον σιδηροδρομικού συρμού στα ανατολικά της Τουρκίας, χωρίς να υπάρξουν θύματα, με την ενέργεια να αποδίδεται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και επισκέψεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΑΡΙΣΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εξι παιδιά σκοτώθηκαν χτες στην αφγανική επαρχία Κανταχάρ, που συγκεντρώνει το επιχειρησιακό ενδιαφέρον των κατοχικών δυνάμεων, σε επίθεση αυτοκτονίας από φερόμενο «μαχητή των Ταλιμπάν». Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του καμικάζι ήταν ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ωστόσο τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίτερα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα παιδιά που βρίσκονταν στο σημείο. Σε διαφορετική επίθεση χτες στην Τζαλαλαμπάντ, τραυματίστηκε ο σύμβουλος του Αφγανού προέδρου, Γουαχιντουλάχ Σαμπαούν, ενώ την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους ακόμα έξι άμαχοι σε επίθεση στην Κανταχάρ.

Την ίδια στιγμή, τα ονόματα ακόμα 10 στελεχών των Ταλιμπάν αφαιρέθηκαν από τη «λίστα τρομοκρατών του ΟΗΕ», ενώ πρώην διοικητής της συνοριακής αφγανικής αστυνομίας, που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατοχής, παραπέμφθηκε σε δίκη για συνεργασία με εμπόρους ναρκωτικών.

Στο Πακιστάν εξακολουθούν οι αντιδράσεις στα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ για «διπλό παιχνίδι και εξαγωγή τρομοκρατίας», με επίσημο διάβημα στο Βρετανό πρέσβη στη χώρα, εν αναμονή και της σημερινής επίσκεψης του Πακιστανού Προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι στο Λονδίνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, από την πλευρά του διαφοροποιήθηκε από τον Ντ. Κάμερον, υποδεχόμενος χτες τον Α. Ζαρντάρι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, με θέμα τον πόλεμο του Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας το Πακιστάν έναν «αξιόπιστο φίλο και υπεύθυνο σύμμαχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ